- Dans
- 12 okt – 14 dec 2018, Stora scenen.
- Längd: 2 timmar och 15 minuter, inkl. 1 paus.
-
Medverkande
Pressbilder
Stoic
- Koreografi, kompositör
- Sidi Larbi Cherkaoui
- Scenografi och kostymdesign
- Hans Op de Beeck
- Musikansvarig
- Felix Buxton
- Ljusdesign
- David Stokholm
- Koreografassistent
- Shawn Fitzgerald Ahern
- Musik av och med
- Sång, gitarr
- Kaspy N'dia
- Sång, slagverk
- Mohammed El Arabi-Serghini
- Fiol, viola, ljudeffekter
- Samy Bishai
- Piano, gitarr, slagverk
- Gabriele Miracle
- Piano, koto, trummor
- Tsubasa Hori
- Göteborgsoperans Danskompani
- Takuya Fujisawa
- Dansare Eastman
- Shawn Fitzgerald Ahern
- Kazutomi Kozuki
- Nicola Leahey
- Patrick Seebacher
Solo echo
- Koreografi, kostymdesign
- Crystal Pite
- Inspelad musik, framförd av Yo-Yo Ma och Emanuel Ax
- Johannes Brahms
- Instudering
- Eric Beauchesne
- Scenografi
- Jay Gower Taylor
- Kostymdesign
- Joke Visser
- Ljusdesign
- Tom Visser
- Assisterande ljusdesigner
- Loes Schakenboes
- GöteborgsOperans Danskompani, grupp A (12, 20, 28/10, 12, 14/12)
- GöteborgsOperans Danskompani, grupp B (17, 25/10, 6, 8/12)
Biljetter 185–330 kr. 9 föreställningar. Sidi Larbi Cherkaouis dansverk är en samproduktion med Eastman. Kan väljas i Ditt val-abonnemanget.
Dust to dust
Dans under huden. Världspremiär för Stoic av Sidi Larbi Cherkaoui och Sverigepremiär för Solo echo av Crystal Pite.
”Så jävla genial att benen viker sig”— Borås Tidning
”Expansiv, virtuos dans”— Göteborgs-Posten
”Det är mycket vackert.”— Alba
”Dansarna är fantastiska”— Sveriges Radios Kulturnytt i P1
”En pärla”— Svenska Dagbladet
Eftersnack lördag 8 dec, ca 20.40-21.10
Direkt efter föreställningen den 8e december blir det eftersnack med dansarna. Du får då möjlighet att ställa frågor om föreställningen och dela dina tankar och intryck av föreställningen. Så boka detta datum om du vill komma verket och dansarna närmare! Moderator: Katrín Hall, konstnärlig ledare Dans. Kl 20.40–21.10, Stora scenen.
Stoic
I Stoic förekommer talad dialog på engelska. Delar av denna textas på svenska.
Den belgisk-marockanske koreografen Sidi Larbi Cherkaoui vinner pris efter pris. Tre gånger har han utsetts till Årets koreograf av den tyska tidningen Tanz, han är nominerad till Faust 2018 och i november tar han emot European Theatre Prize för scenkonstens förnyare, på vad som kallas Oscarsgalan för europeisk scenkonst. Han var också nominerad till MTV Music Awards för koreografin till Beyoncés/The Carters video Apeshit. Samtidigt slåss världens danskompanier om att locka honom till att skapa nya verk för just dem. Nu skriver han det tredje kapitlet i det samarbete med GöteborgsOperans Danskompani som inleddes med luftiga "Noetic" (2014) och jordnära "Icon" (2016).
I ett enormt bibliotek där tiden verkar ha stannat pågår livet för fullt, i vanföreställningen att ingenting någonsin kommer att förändras. Hit kommer människor för att få lugn och ro eller för att leva ut sina dekadenta liv. De är självupptagna och bekräftelsesökande och fyller sina liv med saker och beroende i jakten på inre frid. Men mest av allt längtar de efter att bli förstådda. Ingen lyssnar på någon annan när alla är upptagna av att framställa sig själva på bästa sätt.
Det monokromt grå biblioteket, ett ikoniskt konstverk av belgaren Hans Op de Beeck, är en motvikt till människornas yvighet. Det är likgiltigt och orubbligt – stoiskt. Ett fantasieggande stilleben, ett fruset ögonblick med tid för eftertanke. Där finns utrymme att söka efter det som läker. I det sökandet spelar musiken en stor roll.
Arabisk sång, kongolesisk musik och japanska slagverk vävs samman av kompositören Felix Buxton från house-duon Basement Jaxx till den nyskapande och allmänmänskliga helhet som är Sidi Larbi Cherkaouis signum.
”Vi befinner oss i en tid där öppenheten sluts och gränser stängs. Jag drömmer om att människor ska våga knyta an till varandra igen. Visst, du kanske bränner dig på vägen men det betyder inte att det är fel väg att gå. Tvärtom är det rätt väg att gå. Att aldrig ge upp nyfikenheten eller tron på, tilliten till, andra människor. ’Stoic’ vill vidga de gränser som stängts.” — Sidi Larbi Cherkaoui
Bilder ur Stoic
Solo echo
Kärlek, förlust och acceptans står i centrum för den kanadensiska koreografen Crystal Pites vackra dansverk ”Solo echo”.
Crystal Pite är mycket noga med vilka danskompanier hon samarbetar med. Hon skapar få verk, för utvalda kompanier. I sitt första möte med GöteborgsOperans Danskompani låter hon dansarna ta sig an "Solo echo", som hon skapade 2012 för Nederlands Dans Theater där hon är huskoreograf.
Dansarnas kraftfulla, förfinade rörelser fångar livets förgänglighet och förluster, och vår acceptans av dem. Koreografin utgår från en dikt av poeten Mark Strand, ”Lines of Winter”. Musiken består av två sonater för cello och piano av melankolikern Johannes Brahms. Tillsammans med mjukt fallande snöflingor väcks aningar om vinterns vemod.
I somras utsågs Crystal Pite till Årets koreograf av den prestigefyllda tidningen Tanz. Motiveringen löd: ”Oavsett om det är i Paris, London, Zürich eller Toronto omvandlar kanadensiskan samtidens krisridna utveckling till mycket känsliga dansformer, till konstverk skapade i humanitetens anda."
Bilder ur Solo echo
Introduktion till föreställningen
Ta chansen att lära känna föreställningen och få en djupare inblick i koreografens tankar och inspiration till verket. Introduktionerna är populära, så kom i god tid. De äger rum på Lilla scenen en timme före föreställning (dock inte på premiärer). Introduktionen kostar inget extra; biljetten gäller som inträde. Introduktionen varar cirka 20 minuter.
Fysiska introduktioner
Lär känna föreställningen och få en inblick i dansens språk! Genom att besöka våra fysiska introduktioner får du en bättre förståelse för den föreställning som du har köpt biljett till. En fysisk introduktion gör koreografens dansverk mer intressant genom att visa exempel på gester och rörelsemönster som du sedan kommer att känna igen.
GöteborgsOperans Danskompanis fysiska introduktioner är till för dig som är intresserad av att få ett rikare utbyte av danskompaniets föreställningar. Den fysiska introduktionen bygger på publikdeltagande. Bekväma kläder och skor rekommenderas men är inte nödvändigt.
En fysisk introduktion kan ses som en upptäcktsfärd där du får möjlighet att uppleva olika koreografiska metoder, rörelseprinciper och konstnärliga former. Det ger dig en djupare och mer personlig förståelse för och kontakt med verket. I en fysisk introduktion bjuds deltagarna in att prova och delta i fysiska (istället för bara visuella) uttrycksformer. Introduktionerna leds av dansare i GöteborgsOperans Danskompani.
Fri entré med biljett, begränsat antal platser (Max 60 personer/tillfälle).
Datum
- Onsdag 17 oktober, kl 17.45—18.30
- Söndag 28 oktober, kl 16.45—17.30
- Lördag 8 december, kl 16.45—17.30
- Onsdag 12 december, kl 17.45—18.30
Världspremiär/ Sverigepremiär 12 oktober 2018
9 föreställningar t.o.m. 14 december.
#GOdusttodust