Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

”Dansarna är fantastiska” Sveriges Radio

Dust to dust

Dans under huden. Världspremiär för Stoic av Sidi Larbi Cherkaoui och Sverigepremiär för Solo echo av Crystal Pite.

”Så jävla genial att benen viker sig”Borås Tidning
”Expansiv, virtuos dans”Göteborgs-Posten
”Det är mycket vackert.”Alba
”Dansarna är fantastiska”Sveriges Radios Kulturnytt i P1
”En pärla”Svenska Dagbladet

Eftersnack lördag 8 dec, ca 20.40-21.10

Direkt efter föreställningen den 8e december blir det eftersnack med dansarna. Du får då möjlighet att ställa frågor om föreställningen och dela dina tankar och intryck av föreställningen. Så boka detta datum om du vill komma verket och dansarna närmare!  Moderator: Katrín Hall, konstnärlig ledare Dans. Kl 20.40–21.10, Stora scenen.

Stoic

Stoic, trailer

I Stoic förekommer talad dialog på engelska. Delar av denna textas på svenska.

Sidi Larbi Cherkaoui
Mats Bäcker

Den belgisk-marockanske koreografen Sidi Larbi Cherkaoui vinner pris efter pris. Tre gånger har han utsetts till Årets koreograf av den tyska tidningen Tanz, han är nominerad till Faust 2018 och i november tar han emot European Theatre Prize för scenkonstens förnyare, på vad som kallas Oscarsgalan för europeisk scenkonst. Han var också nominerad till MTV Music Awards för koreografin till Beyoncés/The Carters video Apeshit. Samtidigt slåss världens danskompanier om att locka honom till att skapa nya verk för just dem. Nu skriver han det tredje kapitlet i det samarbete med GöteborgsOperans Danskompani som inleddes med luftiga "Noetic" (2014) och jordnära "Icon" (2016).

I ett enormt bibliotek där tiden verkar ha stannat pågår livet för fullt, i vanföreställningen att ingenting någonsin kommer att förändras. Hit kommer människor för att få lugn och ro eller för att leva ut sina dekadenta liv. De är självupptagna och bekräftelsesökande och fyller sina liv med saker och beroende i jakten på inre frid. Men mest av allt längtar de efter att bli förstådda. Ingen lyssnar på någon annan när alla är upptagna av att framställa sig själva på bästa sätt.

Det monokromt grå biblioteket, ett ikoniskt konstverk av belgaren Hans Op de Beeck, är en motvikt till människornas yvighet. Det är likgiltigt och orubbligt – stoiskt. Ett fantasieggande stilleben, ett fruset ögonblick med tid för eftertanke. Där finns utrymme att söka efter det som läker. I det sökandet spelar musiken en stor roll.

Arabisk sång, kongolesisk musik och japanska slagverk vävs samman av kompositören Felix Buxton från house-duon Basement Jaxx till den nyskapande och allmänmänskliga helhet som är Sidi Larbi Cherkaouis signum.

”Vi befinner oss i en tid där öppenheten sluts och gränser stängs. Jag drömmer om att människor ska våga knyta an till varandra igen. Visst, du kanske bränner dig på vägen men det betyder inte att det är fel väg att gå. Tvärtom är det rätt väg att gå. Att aldrig ge upp nyfikenheten eller tron på, tilliten till, andra människor. ’Stoic’ vill vidga de gränser som stängts.” — Sidi Larbi Cherkaoui

Scenrepetition av Stoic
Repetitioner inför Stoic

Solo echo

Solo echo, trailer


Crystal Pite
Michael Slobodian

Kärlek, förlust och acceptans står i centrum för den kanadensiska koreografen Crystal Pites vackra dansverk ”Solo echo”.

Crystal Pite är mycket noga med vilka danskompanier hon samarbetar med. Hon skapar få verk, för utvalda kompanier. I sitt första möte med GöteborgsOperans Danskompani låter hon dansarna ta sig an "Solo echo", som hon skapade 2012 för Nederlands Dans Theater där hon är huskoreograf.

Dansarnas kraftfulla, förfinade rörelser fångar livets förgänglighet och förluster, och vår acceptans av dem. Koreografin utgår från en dikt av poeten Mark Strand, ”Lines of Winter”.  Musiken består av två sonater för cello och piano av melankolikern Johannes Brahms. Tillsammans med mjukt fallande snöflingor väcks aningar om vinterns vemod.

I somras utsågs Crystal Pite till Årets koreograf av den prestigefyllda tidningen Tanz. Motiveringen löd: ”Oavsett om det är i Paris, London, Zürich eller Toronto omvandlar kanadensiskan samtidens krisridna utveckling till mycket känsliga dansformer, till konstverk skapade i humanitetens anda."

Introduktion till föreställningen

Ordinarie introduktion

Ta chansen att lära känna föreställningen och få en djupare inblick i koreografens tankar och inspiration till verket. Introduktionerna är populära, så kom i god tid. De äger rum på Lilla scenen en timme före föreställning (dock inte på premiärer). Introduktionen kostar inget extra; biljetten gäller som inträde. Introduktionen varar cirka 20 minuter.

Fysiska introduktioner

Lär känna föreställningen och få en inblick i dansens språk! Genom att besöka våra fysiska introduktioner får du en bättre förståelse för den föreställning som du har köpt biljett till. En fysisk introduktion gör koreografens dansverk mer intressant genom att visa exempel på gester och rörelsemönster som du sedan kommer att känna igen.

GöteborgsOperans Danskompanis fysiska introduktioner är till för dig som är intresserad av att få ett rikare utbyte av danskompaniets föreställningar. Den fysiska introduktionen bygger på publikdeltagande. Bekväma kläder och skor rekommenderas men är inte nödvändigt.

En fysisk introduktion kan ses som en upptäcktsfärd där du får möjlighet att uppleva olika koreografiska metoder, rörelseprinciper och konstnärliga former. Det ger dig en djupare och mer personlig förståelse för och kontakt med verket. I en fysisk introduktion bjuds deltagarna in att prova och delta i fysiska (istället för bara visuella) uttrycksformer. Introduktionerna leds av dansare i GöteborgsOperans Danskompani.

Fri entré med biljett, begränsat antal platser (Max 60 personer/tillfälle).

Boka din biljett här

Datum

  • Onsdag 17 oktober, kl 17.45—18.30
  • Söndag 28 oktober, kl 16.45—17.30
  • Lördag 8 december, kl 16.45—17.30
  • Onsdag 12 december, kl 17.45—18.30
Titta på ett filmklipp om fysiska introduktioner
Konceptet är skapat av och tillämpas av MA Contemporary Dance Education (MA CoDE) vid Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main. Med målsättningen att fortsätta det nära samarbetet och främja ytterligare utveckling av konceptet överlämnar Prof. Ingo Diel och Anja Bornsek det av förenklingsskäl till GöteborgsOperans Danskompani.

Världspremiär/ Sverigepremiär 12 oktober 2018
9 föreställningar t.o.m. 14 december.

#GOdusttodust

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen