Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Einstein and the Guest House

Världspremiär 18 september 2010.

Dans. I Einstein and the Guest House stiftar vi bekantskap med den lovande koreografen Fernando Melo och den etablerade Rui Horta.

Tvådelat dansprogram av Fernando Melo och Rui Horta.

Titta på bilder från föreställningen.

Melo Fernando
Fernando Melo
Rui Horta
Rui Horta

The Guest House av Fernando Melo.

Titta på en film från repetitionen av Fernando Melos verk The Guest House.

Välkommen till en mycket annorlunda vardag! En vardag i ett enkelt scenrum, fyllt av rörelsekonstnärer, hemliga ljud och smått magiska föremål som vill bjuda upp fantasin till dans. Denna vardag är kreerad av brasilianske Fernando Melo, koreograf och dansare i GöteborgsOperans Balett. Kostymer och scenografi skapas av Patrick Kinmonth, konstnär, skribent, designer och Art Director, med arbetsgivare som Gucci och Valentino. Som scenograf och kostymör har han arbetat vid bland andra La Scala, Royal Opera House i London och operan i Zürich. Fernando Melo skapar med Patrick Kinmonths assistans, ”en resa genom mänskliga handlingar, beteenden och vardagliga göromål” fast med en twist som försöker ge nya perspektiv på den enklaste ritual, även på våra drömmar. Fernando Melo har tidigare skapat verk för holländska Introdans och GöteborgsOperans Balett.

None
Foto: URBAN JÖRÉN

Einstein's Dreams av Rui Horta.

Titta på en film från repetitionen av Rui Hortas verk Einstein's Dreams.

En av Europas mest välkände koreografer, Rui Horta, ska i sitt första verk för oss arbeta med de två dimensionerna tid och rum. Belysa dem på olika sätt, leka med dem och skapa en dialog som kanske söker sig mot det upphävande av skillnad mellan dem, som Einstein fångade i den eleganta formeln G=8piT. Buktande ytor, interaktiva projektioner och en livekamera på scen som kan fånga upp ord, ljud och uttryck är några inslag. Musiken specialkomponeras av Tiago Cerqueira. Videokonstnären Guilherme Martins skapar olika bilder av tidens flöde, i samspel med dansarnas rörelser i rummet. Rui Horta, som idag rör sig mot ett alltmer expressivt uttryck, är chef för ett kulturcenter i hemlandet Portugal. Han har skapat verk för bl a Nederlands Dans Theater, Gulbenkian Ballet, Cullbergbaletten och Ballet du GrandTheatre de Genève.

Göteborgsoperan
Foto: URBAN JÖRÉN

Patrick Kinmonth

Patrick Kinmonth
Patrick KinmonthFoto: Urban Jörén

Kostymer och scenografi till Fernando Melos nya dansverk på Stora Scenen skapas av Patrick Kinmonth, en oerhört mångsidig kreatör som även verkar som skribent, operaregissör, kurator och AD – bland annat för engelska Vogue, Gucci och Valentino, för vem han fick i uppdrag att orkestrera hans födelsedagsfirande med intet mindre än staden Rom som scen.

Metropolitan Museums modehistoriska utställningar, museets mest besökta någonsin - Kinmonth var creative consultant. Som scenograf och kostymör har Kinmonth arbetat vid bl a La Scala, Fenice-operan i Venedig, Royal Opera House Covent Garden och vid operan i Zürich, bl a med Cecilia Bartoli. I serien Vogue Masters har italienska Vogue har gjort en presentation av denna ”renässansman” på sin hemsida.

Kostymer till The Guest House
Kostymer till The Guest HouseFoto: Urban Jörén

Kostym och kläder HV10

(HV10: förkortning för höst-vinter 2010, oftast använt inom mode)

Kinmonths tankar om dagens modescen och klädernas betydelse i vår vardag kommer att återspeglas i kostymerna i dansverket The guest house och GöteborgsOperans föreställningsprogram HV10 kommer att innehålla en artikelserie om kostymer och mode. I programmet till Einstein and The guest house kommer Kinmonth att fotografera och skriva om kläderna han skapat till föreställningen i relation dagens modescen och vilka signaler den skickar till oss:

”Verket tog sin början i samtal om våra ordinära bestyr hemmavid, så kringskurna av ritualer och vardagliga behov. Med rörelser betraktar Fernando relationer och ritualer i Det moderna livet. På samma sätt försökte jag skapa kläder istället för kostymer, leka med texturer och smak … lägga märke till hur olika vi är varandra, men hur beslutsamt modet vill få oss att söka oss till grupper och ansluta oss till dem. För att göra oss lika. Våra kläder handlar om att uttrycka oss inför varandra i en värld som är fast besluten att sälja drömmar till oss." (Ur programmet)

The Guest House
The Guest HouseFoto: Urban Jörén
The Guest House
Kostym till The Guest HouseFoto:Urban Jörén
Melo/Horta kostymskiss
Melo/Horta kostymskiss
Kostymskisser av Patrick Kinmonth samt tygprover.
Melo-Horta_kostymskiss
Tyg prov Melo/Horta

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2010/2011
  • Första föreställning: 24 Sep 2010
  • Sista föreställning: 17 Okt 2010
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: ca 2 tim 25 min inkl paus på 40 min.

The guest house

Koreografi   Fernando Melo
Musik och ljuddesign   Mårten Bergkvist
Scenografi och kostymdesign   Patrick Kinmonth
Ljusdesign   Erik Berglund

Einstein’s Dreams

Koreografi   Rui Horta
Ljud design   Tiago Cerquiera
Videokonst   Guilherme Martins
Scenografi, kostymdesign och ljusdesign   Rui Horta

Affisch

Affisch