Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

En amputerad själ

Se bilder från En amputerad själ


Musikal. Unga för Unga 2012

Två syskon rensar ur sin avlidna farmors lägenhet. Bland alla saker hittar de buntar med brev och genom dem lär de känna sin farmor, sådan som hon egentligen var.

En amputerad själ är den tredje uppsättningen som skapas av med och för ungdomar inom ramen GöteborgsOperan/Unga. Inför säsongen 2012/2013 utlystes en manustävling för alla elever i gymnasiets årskurs ett i Västra Götalandsregionen. Temat var mod. Mia Ringblom Hjertner, ansvarig för Unga och uppsättningens regissör säger: – Mycket i konsten och livet handlar om mod. Modet att välja, att våga, att tåla. Vad händer när man inte är modig? Hur hittar man mod?

Det segrande bidraget, En amputerad själ, är skrivet av Sofia Ringhage på Lerumsgymnasiet. Resultatet blir en uppsättning där 15 elever från Schillerska och Hvitfeldtska gymnasierna medverkar. De unga sångarna, skådespelarna, dansarna och instrumentalisterna valdes ut efter tre dagars audition på GöteborgsOperan.

Premiär 14 november kl 14.00

Ges både som skolföreställningar och offentliga föreställningar. Kostnadsfria biljetter, förbokning krävs. 031-13 13 00. Obs! Fullbokat!

Hösten 2010 resulterade en manustävling för gymnasieelever i musikalen Lova & Sam och säsongen 2011/2012 bidrog 900 tredjeklassare med texter och teckningar som resulterade musikteateruppsättningen Kärlek är.


Bilder med de medverkande i
En amputerad själ


"dagens repetition…." Mias tankar

14/11 Igår hade vi PREMIÄÄÄÄR! Det gick jättebra. Alla skötte sig fantastiskt bra och jag är sååå glad! Framför oss har vi 13 föreställningar. Kul att så många ska få se resultatet av allt hårt arbete som vi lagt ner. Välkomna!

Bläupp ! (obs. internt skämt) 13/11 En dag som vi använt till pyssel och plock! Alltså, vi gör små förändringar här och var. Det behövs det med. Anna dålig idag, lite oroligt. För imorgon smäller det.....

12/11 Idag satte vi ett applådtack, äntligen. På eftermiddagen genrep! Pirrigt!

9/11 Oj oj vilken spänning... Pressvisning på förmiddagen. Vi visar några utvalda scener och sånger. På eftermiddagen äntligen lite publik. Vi har förberedande genrep. Elever från Hulebäcksgymnasiet är här. Jättekul! Nu tar vi helg!

8/11 Idag är vi lite trötta, lång dag igår. Småjusteringar gör vi och bestämmer hur vi ska göra slutlåten- det blir fint! Samlar oss inför morgondagen...

7/11 Idag kostym och mask och foto. Tror att det blir fina bilder- vår fotograf Tilo är så duktig. Kändes bra idag. Vilka fantastiska ungdomar! Tjoho!!

6/11 Genomdrag med smink idag, hääärligt! Alla ser väldigt stiliga ut- Kerstin har verkligen gjort ett toppen jobb. Imorgon ska alla kostymer, peruker, mustascher på, tjoho!

2/11 Första genomdraget med kostym idag! Oj så fint det blir! Ett trött gäng gick på helgledighet. Nu ses vi igen på tisdag, det ser jag fram emot!

1/11 Vi jobbar oss igenom andra delen av pjäsen. Ungdomarna tar stora kliv i sin utveckling. Ute är det ruskväder, men på Lilla Scen lyser solen.

31/10 Idag har vi jobbat med första delen av pjäsen. Tagit om och jobbat med nya idéer. Under uppvärmningen fick musikerna lära sig den klassiska sången- Bläupp, sa den lilla söta grodan en dag. Ett minne för livet, säkerligen.

30/10 Idag tog vi oss bit för bit igenom hela pjäsen. Långsamt börjar alla små delar bli till en helhet. Lars hade letat reda på lite gamla filmer från 1940- talet som vi tittade på en stund. Inspirerande och fnissigt på samma gång.

29/10 Idag hade vi samsjungning. Dvs. sångarna sjöng ihop sig med bandet för första gången. Jättekul! Intensivt för alla, kanske mest för Per, vår kapellmästare och för Jocke vår ljuddesigner, men dom fick verkligen till det! Proffs ut i fingerspetsarna. Sofia var hos oss idag. Hon verkar nöjd, skönt.

27/10 Lördag. Vi är nästan ensamma på teatern på morgonen. När vi slutar ska Chess precis börja sin första föreställning för dagen. Det här är ett fantastiskt hus. Vi på Lilla Scen har ett första genomdrag. Det går så bra så jag blir nästan orolig. Skrock!

26/10 Monica tillbaka från Tyskland. Vi sätter ihop dans, sång och teater. Hur långa ben har Wille egentligen?

25/10 Bra repetition. Vi gräver djupare. Starka känslor från unga människor, fint. By the way...när kommer bandet?

24/10 Ett piggare gäng idag. Mycket blev gjort, skönt. Teknikerna har något spännande på gång, det hänger i taket, tror att det har något med midsommarscenen att göra... Sandra sjunger så Fanny (regiassistent) och jag får gåshud.

23/10 Började dagen med ett produktionsmöte. Vi pratar provpublik, oj oj så långt kan jag nästan inte tänka. Rep på eftermiddagen, ungdomarna lite trötta. Men ibland är det bra att vara trött...man hinner inte bli nervös då.

20/10 Lördagsrepetition. Lugn finns i tankar och kroppar. En skön dag att repetera helt enkelt. Vilken ynnest det är att få lära känna så fina unga människor. Nu ska vi ha helg.

18/10 Kvällsrep. Vi jobbade med Midsommarscenen, kul! Längtar efter bandet! Vi har förövrigt en väldigt rolig kapellmästare.

17/10 Bra dag idag igen! Vi kunde lägga hela Pontus låt, blir kul! Love bär och bär och tappar inte sugen. Fin och snyftig avslutning på dagen tack vare Anna, Lars, Ingahlill och Per.

16/10 Vi kör ihop några scener med skådespelare och våra fina dansare. Monicas koreografier går in i mitt hjärta. Love rockar loss framåt kvällen, haha, kul när tant Mia (jag alltså) försöker likna Elvis. Tack och lov så lyckas Love bättre med det än jag.

15/10 Kvällsrepetition. Vi förflyttar oss till 30-talet. Kärlekstrubbel. Skiraste förälskelse och svartaste svartsjuka..

12/10 Kostymprovningar under hela dagen. Monika har gjort sååå fina kläder. Skådespelarna och bandet är jättesnygga allihop. Hinner med ett repetitonspass på eftermiddagen innan det blir helg.

11/10 Kvällsrepetition idag. Ungdomarna måste ju trots allt hinna med skolan. Annars hade vi gärna haft dem här hela tiden, dom livar upp.

10/10 Produktionsmöte på morgonen. Repetition med Love och Sandra som spelar syskonparet Anna och Isak, samt Lars som spelar deras pappa Lars.. Kul första scen.

9/10 Lilla Scenen är äntligen vår! Kollationering idag, lite pirrigt! Sofia var här och berättade om sin pjäs, fint och insiktsfullt.

8/10 Idag gick vi igång- skönt! Det byggdes på scenen, så jag och skådespelarna höll till i ett repetitionsrum. Djupläsning av manus. Ungdomar med mycket, mycket tålamod- bra!


Titta på Monica Nordins kostymskisser för
En amputerad själ


Scen 12

Anna vaknar upp ur sin dröm. Hon går till Isak och försöker väcka honom.

Anna: Isak, vakna!

Isak: Va e de? Vad vill du?

Anna: Isak, tror du att farmor var lycklig?

Isak: Jag sover!

Anna: Jamen, tror du det?

Isak försöker vakna till.

Isak: Ja, det tror jag. Hon hade ju farfar tills de separerade, och då hade hon ju pappa och farbror Jocke. Ja, jag tror att hon var lycklig. Vad då? Tror inte du det?

Anna: Jo, jag bara undrade.

Isak: Får jag sova nu?


Sofia Ringhage
Sofia Ringhage, vinnare av manustävling 2012foto: camilla simonson

Information

  • Genre: Musikal
  • Säsong: 2012/2013
  • Premiär: 14 Nov 2012
  • Sista föreställning: 1 Dec 2012
  • Plats:

Team

Kapellmästare/Kompositör   Per Larsson
Idé/Regi   Mia Ringblom Hjertner
Koreografi   Monika Milocco
Scenografi   Fredric Clemborn
Kostymdesign   Monica Nordin
Mask och peruk   Kerstin Olsen
Ljusdesign   Frida Fridell
Ljuddesign   Joachim Bohäll

Medverkande

Anna   Sandra Nyberg
Isak   Love Bolin
Lars/Oskar   Lars Hjertner
Alice d.ä./Ulrika   Ingahlill Wagelin
Alice d.y.   Jennifer Sandberg
Margareta   Anna Peterson
Marcus   Jacob Hellichius
Nils   Pontus Weibull Moberger
Dansare   Lina Åkerblad
Dansare   Stina Englund
Dansare   Vilhelm Bjersér
Trummor   Edvin Fridolfsson
Gitarr   Gabriel Holmertz
Bas/Kontrabas   Leo D Sundström
Cello   Elsa Bally
Althorn/trombon   Alise Forsman
Saxofon   John Nilsson

Affisch

Affisch