Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

En touch av Taube

Sex konserter ges med premiär 29 maj.

Konsert. En touch av Taube - unik konsert med tre folkkära artister.

Med havet som inspiration och Evert Taube som tema sammanstrålar Helen Sjöholm, Freddie Wadling och Fredrik Lycke med GöteborgsOperans Kör, Barnkör och Orkester i en unik konsert. Under ledning av dirigent Josef Rhedin välkomnar de sommaren med musik av bland andra Mikael Wiehe, Peter Gabriel och Evert Taube själv. Några av Taubes mest älskade sånger framförs i nya tappningar och mer sällan spelade pärlor får nytt liv. Konserten ges vid sex tillfällen.

"Absolut toppklass. " Expressen
"Storslaget. " GT
"Så nära Taube man kan komma." Expressen
"Ett musikaliskt möte med mersmak." GT GT
"Det blixtrar till i mötet mellan Helen Sjöholm och Freddie Wadling." Expressen

Fragando, ett smakprov ur konsertprogrammet.

Fragancia av Evert Taube och Fernando av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Stikkan Anderson i ett vackert arrangemang framförd av Fredrik Lycke och Helen Sjöholm Dirigent: Josef Rhedin. MALMÖ SYMFONIORKESTER

Helen Sjöholm

Helen Sjöholm

Helen Sjöholm är uppvuxen med kör och solosång sen tidig ålder. Genombrottet kom 1995 med titelrollen i musikalen Kristina från Duvemåla som spelades på både Malmö Opera, GöteborgsOperan och Cirkus i Stockholm. Därefter följde Fantine i Les Miserables på Malmö Opera, den kvinnliga huvudrollen Florence i Chess på Cirkus, som hon 2003 tilldelades en Guldmask för, och Polly i Tolvskillingsoperan på Stockholms Stadsteater. Senast kreerade hon Eliza i My Fair Lady på Oscarsteatern, för vilken hon 2009 fick sin andra Guldmask.

Hon har två gånger medverkat i den årliga tv-sända Trettondagskonserten från Berwaldhallen och i tv-program som bl a Allsång på Skansen och Så ska det låta.

Helen Sjöholm är medlem och refrängsångerska i Benny Anderssons Orkester (BAO) med vilken hon gjorde, Du är min man, som är den låt som hittills legat längst på Svensktoppen - 5 år.

Med Jojje Wadenius och Martin Östergren gav hon 2002 ut ”egna” skivalbumet Visor som följdes av turné.

Filmdebut gjorde hon 1999 i Richard Hoberts Där regnbågen slutar och spelade 2004 Gabriella i Kay Pollacks film Så som i himmelen i vilken hon också sjöng titelspåret Gabriellas sång. Just nu pågår filminspelning av Marianne Fredrikssons Simon och ekarna där Helen Sjöholm gör Karin, en av huvudrollerna.

Fredrik Lycke

Fredrik Lycke sedan utbildningen på Teater- och Operahögskolan i Göteborg har han medverkat och haft huvudoller i ett otal musikaler och operettföreställningar genom åren; som t ex Greve Danilo i Glada Änkan på Folkoperan i Stockholm, Higgins i My Fair Lady på GöteborgsOperan, Nicky/Trekkie Monster i Avenue Q på Maximteatern i Stockholm, Frank N Further i GöteborgsOperans uppsättning av The Rocky Horror Show samt Molina i Spindelkvinnans Kyss och Tony i West Side Story, båda på Malmö Opera. Han har också gjort titelrollen i Disneys Ringaren i Notre Dame på Musicalteater Berlin.

Fredrik Lycke medverkar även i konsertsammanhang och i olika musikalkonserter till exempel med Radiosymfonikerna, Malmö Brandkårs orkester m fl. Han har spelat in barnprogrammet För alla åldrar för SVT som sändes hösten 2009. Fredrik känner sig lika hemma i små intima framföranden som i stora konserter. Hans repertoar sträcker sig från jazz, pop, rock till musikal.

Lycke_Fredrik Foto HARALD JONSSON
Harald Jonsson

Freddie Wadling

Fredde Wadling

Freddie Wadling är sångare och skådespelare som sägs ha ”Sveriges bästa rockröst”. Under 1970-talet kom han i kontakt med Göteborgs punkscen och anslöt sig till en rad band, vanligtvis spelade han bas. Han har därefter varit medlem i bland annat bandet Cortex, Blue for Two (tillsammans med Henryk Lipp) och Fläskkvartetten, den senare med bl a Wadlings tolkning av Over the Rainbow. Från slutet av 1980-talet och framåt har Wadling spelat in soloskivor och publiken har breddats. 2005 erhöll han Cornelis Vreeswijk-stipendiet. På Göteborgs Stadsteater har Freddie Wadling medverkat i pjäserna Frankenstein, Rosens namn och senast Korpen (2008).

Diskografi i urval: Spinal Injuries (1983), Something Wicked This Way Comes (1989), The Dice Man (samling 1991), A Soft-Hearted Killer Collection (samling 1997), En skiva till kaffet (1999), Skillingtryck och mordballader (2000), Jag är monstret (2005).

Dirigent Josef Rhedin.

Josef Rhedin

Josef Rhedin har studerat komposition för Rolf Martinsson och Hans Gefors vid Musikhögskolan i Malmö samt dirigering för Lars Jensen i Köpenhamn och för Jorma Panula i Helsingfors.

Han har haft nationella och internationella framgångar med turnéer och cd-utgivningar med egna gruppen Tribute, skrivit verk för symfoniorkester, teater och TV samt bland annat dirigerat Chess på Cirkus, A Chorus Line på GöteborgsOperan, Lik och tjuvar samt Sjökor och Stekare på Norrlandsoperan, West Side Story på Malmö Opera och NorrlandsOperan samt Mamma Mia! såväl i Stockholm som i Göteborg. I höst väntar Singin’ in the Rain på Malmö Opera.

Information

  • Genre: Konsert
  • Säsong: 2009/2010
  • Premiär: 29 Maj 2010
  • Sista föreställning: 5 Jun 2010
  • Plats:

    Stora scenen

Team

Dirigent   Josef Rhedin
Ljus och scenisk inramning   Niklas Westlund Elfvengren

Medverkande

Sångsolist   Helen Sjöholm
Sångsolist   Fredrik Lycke
Sångsolist   Freddie Wadling
GöteborgsOperans Kör
GöteborgsOperans Orkester
GöteborgsOperans Barnkör