Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Freuds Cigarr

Musikal. Ser din fru ut som din mamma? Är dina instinkter otämjda? Vill du ha svar på varför? Kom och lägg dig på Freuds divan.

Premiär 29 oktober 2011.

Freuds Cigarr är tonsättaren och textförfattaren Jan-Erik Sääfs tionde musikal. På ett varmt, intelligent och humoristiskt sätt presenteras den legendariske psykoterapeuten Sigmund Freuds teorier i musikteaterform. Freud, som levde i Wien på 1890-talet, vågade söka förklaringsmodeller kring människans omedvetna på ett sätt som ingen hade gjort tidigare.

Freud-Test.

Tolka dina drömmar tillsammans med psykologen Elisabeth Kwarnmark! Vad är "rätt" och vad är "fel" i drömmens värld?

Svaren är tolkade utifrån Freuds teorier. Testet är framtaget i samarbete med leg. psykolog och leg. terapeut Elisabeth Kwarnmark.

Titta på en film från föreställningen.

StockholmsMusikTeater

Musikalen Freuds Cigarr hade premiär i Stockholm i början av 2009 och har gått för utsålda hus. Kritikerna har varit lyriska: ”Freuds cigarr är bland det coolaste som går att se på teater just nu” skrev SvD efter premiären. ”Jonas Nerbe är fullständigt övertygande som en Freud med glimten i ögat” tyckte DN. I slutet av oktober kommer uppsättningen till Skövde, Göteborg och Västra Götalandsregionen för att ge ett antal föreställningar.

Varför en musikal om Freud blivit en sådan succé i våra dagar?

– Det är en uppsättning med mycket värme och humor om ett ganska speciellt ämne, säger Jonas Nerbe, som gör rollen som Sigmund Freud. Även om det är en musikal, så finns det ett stort inslag av ren teater i den. Stoffet i sig är så himla kul och föreställningen bygger på mycket publikkontakt.

Jonas Nerbe och upphovsmannen Jan-Erik Sääf kan sin Freud. Föreställningens manus har blivit faktagranskat av den kände psykoanalytikern Clarence Crafoord. Freud var en banbrytare i sin tid. Psykiatrin i det sena 1800-talets Wien präglades av stor elitism. Man samtalade inte med patienterna i egentlig mening utan förhörde bara sig om symtom varpå det ställdes diagnos och föreskrevs behandling. Freud såg människan och vågade bryta mot konventionerna.

– Sigmund Freud var en fascinerande människa som verkligen förtjänat en musikal. Han var modig och vågade tala om sådant som man normalt inte pratade om. Han satte sig in i kvinnors, barns och de utsattas problematik. Men vi smickrar inte Freud, vi gör vår tolkning av honom.

Vad hoppas du att publiken får med sig från föreställningen?

– Jag hoppas att besökaren går ut från salongen med en nyfikenhet på både Freud och sig själv och en stor känsla av glädje. En glädje i att leva och utvecklas som människa.

Freuds Cigarr, Jonas Nerbe (Sigmund Freud)
Freuds Cigarr, Jonas Nerbe (Sigmund Freud)

Speldatum.

GöteborgsOperan Skövdescenen i Skövde

29, 30 oktober, 2,16, 17 november.

GöteborgsOperan Lilla scenen i Göteborg

6 och 13 november.

Turnéplan Freuds cigarr

19 nov / Ulricehamn kl. 19.00 / 0321-530970
20 nov / Göteborg kl. 17.00 / 031-711 97 51 (helab. av GPI)
23 och 24 nov / Borås kl. 18.00 / 033-616 27 02 (helab. av S Älvsborgs Sjukhus)
25 nov / Åmål kl. 19.00 / 0532-139 80
26 nov / Mellerud kl. 19.00 / 077-170 70 70

Freuds Cigarr, Jonas Nerbe (Sigmund Freud)
Freuds Cigarr, Jonas Nerbe (Sigmund Freud)

Information

  • Genre: Musikal
  • Säsong: 2011/2012
  • Premiär: 29 Okt 2011
  • Sista föreställning: 26 Nov 2011
  • Plats:

    Skövdescenen, Skövde

Team

Text och musik   Jan-Erik Sääf
Regi och ljusdesign    Andreas Boonstra
Scenografi och kostymdesign    Åsa Berglund Cowborn

Medverkande

Sigmund Freud    Jonas Nerbe
Minna/Freuds mor   Sara Kihlman Wibe
Musiker
Anders Holtz (Kapellmästare), Sara Kihlman Wibe, Lauri Antila