Internationella kvinnodagen, 8 mars 2019
Köp biljett

Fritiofs saga

Vi firar internationella kvinnodagen med ett fängslande uruppförande av en opera av två betydelsefulla konstnärer: tonsättaren Elfrida Andrée och författaren Selma Lagerlöf.

Opera i fyra akter av Elfrida Andrée (1841–1929). Libretto Selma Lagerlöf efter Esaias Tegnérs diktepos.

Sjungs på svenska med textmaskin. Direktsänds i Sveriges Radio.

I den fornnordiska kärlekshistorien möter vi vikingahjälten Fritiof den djärve och konungadottern Ingeborg, vars relation leder till politiska strider, gudsvrede, förvisning och försoning.

Marit Strindlund, dirigent
Sandra Lee Pettersson

Elfrida Andrée var, bland mycket annat, dirigent, körledare och Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist (i Göteborgs domkyrka). När det år 1894 utlystes en tävling för att få fram en nyskriven opera till invigningen av Kungliga Operan i Stockholm skickade hon in ett bidrag. Texten var skriven av Selma Lagerlöf, som hade byggt historien på Esaias Tegnérs epos Frithiofs saga.

Andrées bidrag valdes inte ut (det gjorde för övrigt inget av de inskickade partituren) och hon sammanställde därför en ofta spelad Fritiof-svit för orkester. Först 2013 spelade Wermland Opera ett timslångt utdrag ur operan. Men det är först nu som vi får möjlighet att höra denna senromantiska opera i sin helhet. På så sätt en urpremiär!

Vi ger operan i konsertform med fullt fokus på sång och musik. Dirigent är Folkoperans musikaliska ledare Marit Strindlund.

#GOkonsert

Spelplan

mars 2019

fre 8/3
19:00
Stora scenen 
Bara en föreställning
Slutsålt

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen