Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

7–9 juni 2019

GöteborgsOperans Dansfestival

7–9 juni 2019

Dans & musik – mat & dryck – invigningsfest & skönt häng. Missa inte Göteborgs nya dansfestival! Dans och musik i världsklass. GöteborgsOperans Danskompani, Hofesh Shechter Company, Ólafur Arnalds, Gaga/People med Ohad Naharin, artist talks, m.m.

Med biljett till någon av föreställningarna 7-9 juni har du tillträde till allt som sker i foajén under dessa tre dagar. Klicka på datumen nedan för att komma till programmet: 

7 juni
8 juni
9 juni

Stora festivalpasset, 600 kr

I Stora festivalpasset ingår, Grand Finale med Hofesh Shechter Company, Sacre med GöteborgsOperans Danskompani och konserten med Ólafur Arnalds.

Köp stora festivalpasset

Lilla festivalpasset, 500 kr

 Med Lilla festivalpasset väljer 2 av de 3 ovan nämnda föreställningarna på Stora scenen.

Köp lilla festivalpasset

Med Stora och Lilla festivalpasset har du tillgång till alla aktiviteter i foajén. Biljetter till aktiviteter på Lilla scenen köps/bokas separat.

Mat och dryck

Under Dansfestivalen har vi en specialkomponerad meny av små och medelstora rätter i restaurangen. Soft buns, poké bowls, burgare, dumplings och mycket mer!

Tips!

1 glas mousserande vin & 1 Soft bun 119 kr 

Hamburgare eller Pulled Oumph!-burgare i briochebröd med het cheddarost, paprika- och tomatchutney, sallad, tomat och parmesan-pommes frites  189 kr

Se hela menyn här

Boka bord här

 

 7 juni

Ministeriet för olösta känslor, av Jo Strømgren

Lilla scenen, kl 17.00-18.00

En ljuvlig blandning av absurd humor och smärtsamt allvar är den norske koreografen Jo Strømgrens signum. Han får oss att ena stunden knappt våga titta för att i nästa vika oss av skratt. ”Ministeriet för olösta känslor”  är skapat för GöteborgsOperans Danskompani, riktat till tonåringar och unga vuxna men passar alla som någon gång varit förälskade, oroliga eller blasé.

"En helt underbar föreställning”Sveriges Radio
”Kul och knasigt, fast inte på skoj”Borås Tidning
Trailer: Ministeriet för olösta känslor

Separat biljett 230 kr

Upplev ett smakprov på Skid med VR-glasögon i foajén.

Foajén, kl 17.00-19.00

Scengolvet i Damien Jalets supersuccé "Skid" har en lutning på 34°. Lutningen skapar en kedjereaktion av farliga, underhållande och berörande händelser som knockat både kritiker och publik. "Skid" skapades för GöteborgsOperans Danskompani 2017. 

SKID VR är filmad av Gorki Glaser-Müller och en del av pilotprojektet Digitalisera dans. Den visas i samarbete med Visual Arena och Biograf Aftonstjärnans projekt Framtidens Biograf. Med stöd av Västra Götaland regions kulturnämnd.

Ingår i alla festivalbiljetter, max 10 pers åt gången

Artist talk: Hofesh Shechter

Foajén, kl 18.15-18.45

Katrín Hall, konstnärlig chef för GöteborgsOperans Danskompani, samtalar med koreografen Hofesh Shechter inför föreställningen av hans verk ”Grand finale”. Samtalet är på engelska.

Ingår i alla festivalbiljetter

Gästspel: Grand finale, av Hofesh Shechter

Hofesh Shechter Company. Med livemusik.
Stora scenen, kl 19.00-21.15, inkl. 1 paus

Hofesh Shechter, som skapade succén ”Contemporary dance” (GP: ”Jag lovar att du går hem upplyft”) i vårens danspremiär ”Life's a show”, återvänder för detta magnifika gästspel tillsammans med sitt eget, hyllade kompani. ”Grand finale” vann den prestigefyllda danstidningen Tanz utmärkelse Årets produktion 2018/2019 med motiveringen ”Mänsklighetens apokalyps och förgudning – ett dansmanifest för det tjugonde århundradet.”


Obs, det förekommer både scenrök och högt ljud under denna föreställning. Ljudet håller sig inom tillåtna gränser och är inte skadligt, men det kan uppfattas som obehagligt.

★★★★ ‘a wild waltz for the end of time … [Grand Finale] ranks among Shechter’s most sophisticated creations’The Guardian
★★★★ ‘The ultimate dance macabre […] Hofesh Shechter’s existential anguish and his often beautiful choreography fight to the death’The Observer
Ett filmklipp ur Grand Finale

Boka biljett, 350 kr 
Kan även köpas i något av festivalpassen.

Invigningsfest för GöteborgsOperans Dansfestival

GöteborgsOperans Restaurang kl 21.15–23.00
Invigningsfest med DJ och mingel. Avsluta den första dagen på festivalen med dans och något gott att äta och dricka från vår specialkomponerade festivalmeny i GöteborgsOperans Restaurang.

Festen är öppen för alla med biljett till någon av föreställningarna under festivalen 7-9 juni.

 

8 juni

Gaga/people – klass med Ohad Naharin

Idrottshögskolans sporthall, kl 12.30-13.30

Ohad Naharin under en Gaga/people-klass i Tel Aviv
Ascaf

En upplevelse för livet! Prova det världsberömda rörelsesspråket Gaga i en öppen klass som leds av Ohad Naharin själv. Gaga förenar människor i nöje, "groove" och fysisk ansträngning samtidigt som det stärker och livar upp kroppen. Gaga/people-klasserna är öppna för personer över 16 år, oavsett bakgrund inom dans eller rörelse. Ingen tidigare danserfarenhet behövs. Gaga utförs till musik, i bekväma kläder. Läs mer om Gaga.

Intäkterna från denna klass i Gaga/people går oavkortat till Berättarministeriet, i enlighet med Ohad Naharins önskan. Berättarministeriet är en icke vinstdriven, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som verkar för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. Läs mer om Berättarministeriet.

Separat biljett, 150 kr.  Begränsat antal platser.

Boka din biljett här

Möt Ministeriet

Lilla scenen, kl 12.30-13.30

Spännande presentation av ungdomars utforskande av nutida dans. Från september 2018 till juni 2019 har 15 unga deltagare från olika delar av Göteborg utforskat nutida dans tillsammans med GöteborgsOperans Danskompani i ”Möt Ministeriet”. Under GöteborgsOperans Dansfestival bjuder deltagarna in till en interaktiv presentation där de med berättelser, video och koreografi låter dig ta del av sin resa. Här kan du läsa mer om projektet.

Fri entré med separat biljett. 

Boka din biljett här

Artist talk: Ohad Naharin

Lilla scenen, kl 14.30-15.15

Katrín Hall, konstnärlig chef för GöteborgsOperans Danskompani, samtalar med koreografen och gaga-ikonen Ohad Naharin om gaga och verket ”Naharin’s Virus” som GöteborgsOperans Danskompani ger hösten 2019. En unik möjlighet att höra den legendariske koreografen live.

Fri entré. Begränsat antal platser. 

Bokrelease: Operans natur. En bok i fyra element.

Foajén, kl. 15.30-16.15

I samband med operahusets 25-årsjubileum ger GöteborgsOperan ut boken "Operans natur" . Under dansfestivalen samtalar bokens redaktör Astrid Pernille Hartmann om naturens roller i opera och dans tillsammans med essäisterna Lis Hellström Sveningson, Camilla Lundberg, Martin Nyström, Johan Redin och Rut Pergament. Minnen från dansuppsättningar och operaupplevelser varvas med tankar kring de fyra elementens närvaro i scenkonsten. Moderator: Kerstin Nilsson, musikjournalist.

Upplev ett smakprov på Skid med VR-glasögon i foajén.

Foajén, kl 16.00-18.00

Scengolvet i Damien Jalets supersuccé "Skid" har en lutning på 34°. Lutningen skapar en kedjereaktion av farliga, underhållande och berörande händelser som knockat både kritiker och publik. "Skid" skapades för GöteborgsOperans Danskompani 2017.

SKID VR är filmad av Gorki Glaser-Müller och en del av pilotprojektet Digitalisera dans. Den visas i samarbete med Visual Arena och Biograf Aftonstjärnans projekt Framtidens Biograf. Med stöd av Västra Götaland regions kulturnämnd.

Ingår i alla festivalbiljetter, max 10 pers åt gången

Fysisk introduktion: Sacre

Lilla scenen, kl 16.30-17.15

Lär känna dansverket ”Sacre” av Roy Assaf och få en inblick i dansens språk! I en fysisk introduktion får du prova och delta i fysiska uttrycksformer. Bekväma kläder och skor rekommenderas men är inte nödvändigt. Introduktionerna leds av dansare ur GöteborgsOperans Danskompani.

Fri entré med separat biljett.

Boka din biljett här

Sacre, av Roy Assaf

GöteborgsOperans Danskompani & GöteborgsOperans Orkester.
Stora scenen, kl 18.00-1945, inkl. 1 paus

2 x "Våroffer", med paus emellan. Tokhyllade ”Sacre” är den mångfaldigt prisbelönte koreografen Roy Assaf koreografi till Stravinskijs fenomenala ”Våroffer”, skapad speciellt för GöteborgsOperans Danskompani (2017). Här delar dansarna scen med hela GöteborgsOperans Orkester.

Den första spelperioden turades männen och kvinnorna i kompaniet om att dansa verket varannan kväll. Denna gång dansar de ”Sacre” under samma kväll, för en större och rikare upplevelse. Hur skiljer sig upplevelsen åt, beroende på vilka som framför det?

Boka biljett, 350 kr  Kan även köpas i något av festivalpassen.

Sacre, filmklipp från 2017-uppsättningen
Bör få rejäl efterklang i hela EuropaDN
Sällsamt högljudda, stående ovationerDN
Härliga glipor av humorDN
 

Mingel

GöteborgsOperans Restaurang 19.45-21.00
Avrunda kvällen genom att mingla i GöteborgsOperans Restaurang med en god bit mat och något läskande att dricka från vår specialkomponerad festivalmeny!

Minglet är öppen för alla med biljett till någon av föreställningarna under festivalen 7-9 juni.

 9 juni

Lunch Beat GBG - Brunch Beat

Foajén kl 14.00-15.00

Inled dansfestivalens sista dag med att dansa när Lunch Beat Göteborg gör en specialare och bjuder in till Brunch Beat. Kom och dansa med oss i GöteborgsOperans vackra foajé!

Konceptet Lunch beat har tagit världen med storm med en timmes dans på lunchen. En lunch med fokus på rörelse och hälsa på olika häftiga platser i stan. För musiken står Lunch beats fantastiske DJ E-1000 som levererar härliga remix-hits.

Avrunda dansen med att fylla på energidepåerna genom en brunch i GöteborgsOperans Restaurang, som under festivaldagarna har en spännande specialkomponerad meny av små och medelstora rätter.

Fri entré, ingen biljett krävs.

Förhandstitt och Eftersnack : 3D international

Lilla scenen, kl 15.00-17.00, inkl. 1 paus
Lilla scenen, kl 17.00-17.30, Eftersnack

Åtta dansare ur GöteborgsOperans Danskompani har koreograferat varsitt verk. Ett av dessa (de är fortfarande under arbete, s.k. works in progress) kommer att väljas ut för att ingå i det internationella danssamarbetet 3D international. Här får du en unik möjlighet att få se alla verken och uppleva hur några av våra skickliga dansare är som koreografer.

Direkt efter föreställningen så får du möjlighet att höra dansarna själva berätta om sitt arbete i ett Eftersnack lett av Anna Karlander. Till Eftersnacket är det fri entré och ingen biljett krävs.


Fri entré med biljett. Begränsat antal platser. 


Boka din biljett här

Upplev ett smakprov på Skid med VR-glasögon i foajén.

Foajén, kl 13.00-15.00 och  17.00-18.00

Scengolvet i Damien Jalets supersuccé "Skid" har en lutning på 34°. Lutningen skapar en kedjereaktion av farliga, underhållande och berörande händelser som knockat både kritiker och publik. "Skid" skapades för GöteborgsOperans Danskompani 2017. Visningen görs i samarbete med Visual Arena.

SKID VR är filmad av Gorki Glaser-Müller och en del av pilotprojektet Digitalisera dans. Den visas i samarbete med Visual Arena och Biograf Aftonstjärnans projekt Framtidens Biograf. Med stöd av Västra Götaland regions kulturnämnd.

Ingår i alla festivalbiljetter, max 10 pers åt gången

Konsert: Ólafur Arnalds

Stora scenen, kl 18.00-19.40

En episk konsertupplevelse utlovas när den isländske kompositören Ólafur Arnalds besöker GöteborgsOperan.

Arnalds omtalas som en av världens mest framgångsrika kompositörer. Han har sålt ut arenor som Royal Albert Hall och Barbican Hall i London och förärats utmärkelsen Bästa liveakt av BBC Radio 1. ”Viktlös”, ”dagdrömmande” och ”genial” är ord som använts för att beskriva hans gränslösa förening mellan det samtida och det klassiska. Smidigt rör han sig mellan dansmusik (bl.a. i duon Kiasmos), klassisk musik, pop, electronica och soundtracks (bl.a.”The hunger games”, ”Life in a fishbowl” och den BAFTA-vinnande musiken i ”Broadchurch”).

I augusti förra året släppte Ólafur Arnalds sitt fjärde soloalbum, ”re:member”. Albumet rymmer alla aspekter av hans berörande och inspirerande konstnärskap: symfoniska kompositioner, soundtrack, konstmusik, pop och dansmusik.

Boka biljett, 200-250 kr  Kan även köpas i något av festivalpassen.

Filmklipp med Ólafur Arnalds

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen