Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Goya

Urpremiär 26 september.

Opera. Han var den siste av de stora mästarna och den förste modernisten. Konstnären Goya gestaltas av Anders Larsson i säsongens stora urpremiär.

Nyskriven svensk opera i två akter av Daniel Börtz.

Goya Målning

Den spanske konstnären Francisco de Goya är verkets centrala gestalt. Han har kallats den siste av de stora mästarna och den förste modernisten. Genom att göra djupdykningar i olika delar av Goyas liv, får vi uppleva konstnärens yttre och inre värld och följa hans utveckling från hovmålare till banbrytande skildrare av krigets fasor. En av vårt lands mest erfarna tonsättare, Daniel Börtz, har skrivit musiken. För librettot med det rika persongalleriet svarar Magnus Florin. Annsofi Nyberg har skapat närmare 300 1700-talskostymer inspirerade av Goyas tavlor och Lars-Åke Thessman har byggt upp en visuellt gäckande scenbild med en gigantisk camera obscura i centrum.

Titta på ett klipp från föreställningen.

”Visuellt grandios Goya. En storartad föreställning.” SR Kulturnytt
”Som en blomma öppnar sig Daniel Börtz musik.” SvD
”En visuellt raffinerad opera med många utsökta porträtt.” DN
”Man tappar hakan, så bländande och storslagen är scenografin och kostymerna.” GT/Expressen
”… andlöst vackra ögonblick och den kollektiva gestaltningen övertygar.” GP
”Samtidens främsta svenska sångare samlas i uppsättningen av Goya.” SvD
”Med eller utan förkunskaper kan man se operan Goya.” SR Kulturnytt
”Man kan inte annat än glädjas åt att ett nyskrivet svenskt operaverk av detta totalformat behandlas med en sådan respekt och lyhördhet.” GP

Titta på bilder från föreställningen.

I titelrollen återvänder Anders Larsson till vår scen och runt honom kretsar flera av landets främsta sångare. Bland dessa kan nämnas Michael Weinius, som nu sjunger för första gången på GöteborgsOperan sedan sitt genombrott som tenor

Daniel Börtz Goya.

Efter fem års arbete är det äntligen premiär för Daniel Börtz Goya. Att GöteborgsOperan kan presentera en nyskriven opera av det här formatet är en sensation.

Daniel Börtz, tonsättare
Daniel Börtz, tonsättare

– Goya är utan tvekan den mest omfattande och täta opera jag gjort, säger Daniel Börtz.
Tidigare har han bland annat skrivit Backanterna, med premiär 1991 i regi av Ingmar Berman. Där mötte Daniel Börtz även den legendariska scenografen Lennart Mörk, som var den som först kläckte idén om en opera om konstnären Francisco de Goya.
– Det tog ett tag innan jag förstod vilken intressant tanke det verkligen var, säger Daniel Börtz. Goya var en fascinerande figur och en central person. Han kan jämföras med Beethoven. Goya var visserligen 24 år när Beethoven föddes 1770, men de levde under samma våldsamma period, präglad av förtryck och krig.
– Båda hade också en sådan revolutionär laddning, att deras respektive konstarter förändrades i grunden av deras insatser, säger Daniel Börtz. Librettot till Goya är skrivet av Magnus Florin, författare och chefdramaturg på Dramaten.
–Magnus författarskap är oerhört precist och profilskarpt, vilket fick mig och Lennart att fastna för honom. Operatext får inte flumma ut, då blir det inget kvar till de andra konstarterna, säger Daniel Börtz. Emil Carlsson.

Utdrag ur artikel från GO Nyheter nr 4 © 2009.

Se GöteborgsOperans Orkester repetera

Lär dig mer om Goya.

Självporträtt i studion (olja på duk); by Goya y Lucientes, Francisco Jose de (1746-1828); 42x28 cm; Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid, Spain; Spanish, out of copyright. Bridgeman art Library
Självporträtt i studion (olja på duk)
Anders Larsson
Anders LarssonMats Bäcker

Robert Hughes biografi från 2003 anses tillhöra toppskiktet bland Goya-litteraturen. Minst tre filmer har gjorts om Goya. I Milos Formans storfilm Goya’s Ghosts spelas huvudrollen av vår egen Stellan Skarsgård. I Spanien finns flera Goya-museer. I födelsehuset i byn Fuendetodos utanför Zaragoza visas ett antal grafiska verk. I kapellet San Antonio de la Florida i Madrid finns ett gravmonument och mästerliga fresker. På Prado-museet i samma stad visas flera av Goyas viktigaste målningar. Emil Carlsson.

Från GO Nyheter nr 4 2009.

Andra omskrivna, nyskrivna operor.

I våras hade Det Kongelige Teater i Köpenhamn stor framgång, hos både publik och kritiker, med operaversionen av P O Enquists roman Livläkarens besök. Enquist skrev librettot till Bo Holtens musik. I juli premiärspelades singer-songwritern Rufus Wainwrights opera Prima Donna, om en åldrande diva. Till premiären i Manchester anlände upphovsmannen utklädd till Verdi. Brittiska Royal Opera House bjöd i augusti i år in allmänheten till att skriva ett operalibretto med inlägg på mikrobloggen Twitter.

Från GO Nyheter nr 4 2009.

Ur librettot.

Akt I, Scen 4. En upplyst hertiginna i ett mörkt land / Häxor är ju bara roliga (Goya, Hertigen av Osuna, Hertiginnan av Osuna).

Goya.
Don Pedro Tellez Giron de Alcantara.

Hertiginnan av Osuna.
Doňa Maria Alonso Tellez y Borjia Markisinna av Pimentel, hertiginna-grevinna av Benavente, åttonde hertiginnan av Osuna.

Hertigen av Osuna.
Markis av Penafiel, nionde hertigen av Osuna.

Anders Larsson, Katarina Giotas
Anders Larsson, Katarina GiotasMats Bäcker

GOYA Er underdånigaste... (avbryts)

HERTIGINNAN AV OSUNA Sluta... Jag är en upplyst hertiginna i ett mörkt land Pamfletter fraktas från Paris till mina gyllne salar Voltaire och Diderot... Jag tror på revolutionen och dryper av förflutenhet. Måla mig med Rousseau i höger hand. Människan föds fri! I vänster hand en solfjäder av elfenben. Ägandet är det ondas upphov. Siden, sammet, guldbrodyr. President för kvinnliga sektionen av Ekonomiska sällskapet. Måla noga kragens fina spets. Nu är jag en herdinna och du en åsna.

GOYA
Er trognaste... (avbryts)

HERTIGINNAN AV OSUNA
En åsna yster och glad i floden tog ett bad. Och solen sken så god på åsnan i sin flod.

En herdinna gick vid stranden med kjolens fåll i handen. Då kom åsnan simmande. Herdinnan skrek i skyn... (tvekar) Säg mig, målare, varför vaknar jag ibland mitt i natten?

GOYA
Er lydigaste... (avbryts)

Anders Lorentzson, Anders Larsson
Anders Lorentzson, Anders LarssonMats Bäcker

HERTIGINNAN AV OSUNA
Jag ser männen rakt i ögonen. Jag talar om tidens frågor utan att rodna. Porträttera mig så stark, säker, klar. Men när jag tänder ljusen blir det svart. En trollpacka stirrar, fladdermöss skriker. Jag gömmer mig i ett sidendraperi. Då ser du mig och målar. Mitt ansikte är inte mitt, det är vasst, fruset, som järn i köld Varför går du? Jag tyckte du gick till hertiginnan av Alba. Akta dig för henne, hon är... Stanna i min komedi, spatsera med mig i parken. Jag är i min salong och alla talar fritt om frihet. Men mina gäster ser på mig och viskar är inte hon hos skuggorna? Jag ville vara lätt, men är tung Ett korn av bly som faller.

GOYA
Er trognaste...

HERTIGEN AV OSUNA
Don Pedro Tellez Giron de Alcantara. Markis av Penafiel, nionde hertigen av Osuna.

GOYA
Er underdånigaste...

HERTIGINNAN AV OSUNA
Det var på lek, häxor är roliga. Förnuft. Jag.

Information

  • Genre: Opera
  • Säsong: 2009/2010
  • Första föreställning: 26 Sep 2009
  • Sista föreställning: 7 Nov 2009
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: 3 tim. inkl. paus
  • Introduktion:1 tim före föreställning, OperaBaren/Lilla scenen. Ej på premiärer. Fri entré, begränsat antal platser.
  • Info:GöteborgsOperan Stora scenen

Team

Dirigent   Joakim Unander
Regissör    Wilhelm Carlsson
Scenograf   Lars-Åke Thessman
Kostymdesigner    Annsofi Nyberg
Ljussättare   Torkel Blomkvist
Koreograf    Håkan Mayer

Rollista

Goya   Anders Larsson
Zapater   Anders Lorentzson
Xavier   Fredrik Zetterström
Karl IV/Ferdinand VII   Michael Weinius
Godoy   Mats Persson
Hertigen av Osuna   Linus Börjesson
Inkvisitorn   Iwar Bergkwist
Jovellanos   Johan Schinkler
Doktor Arrieta   Henric Holmberg
Drottning Maria Luisa/Hertiginnan av Alba   Ann-Marie Backlund
Hertiginnan av Osuna/Leocadia   Katarina Giotas
Josefa   Ann-Kristin Jones
Grevinnan av Chinchon/Rosario   Natalie Hernborg
Medverkande   GöteborgsOperans Kör
Medverkande   GöteborgsOperans Orkester

Lyssna

Spelar:
Spela Pausa

Affisch

Affisch