Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Hemland? 2014

Dans. Ta chansen att uppleva förra säsongens stora danssuccé!

”Det är sugande snyggt, och svårt att få nog av.” GT
”… en njutning i varje sekund.” GP
”Dans av hög klass.” GP

”Framtiden är här”. Så uttryckte sig en av alla begeistrade recensenter efter världspremiären av dessa verk förra säsongen. Sedan gick djungeltrumman och salongerna fylldes. 7 500 besökare hann se Hemland?.

Ett rockband finns på plats på scen i det första verket, Mama, I’m Coming Home, där dansarna gestaltar exiltillvarons utmaningar, lust och lockelser. Vart är de på väg och vad händer på vägen? Den specialkomponerade musiken blandar kända rocklåtar med orientaliska harmonier.

Livemusik spelar en viktig roll även i aftonens andra del, Untitled Black. Här finns dj Ori Lichtik på plats och låter musiken smälta samman med dansarnas rörelser. Det är levande, abstrakt och genommusikaliskt i alla dess formationer. Detta är koreografi för ett ungt sekel: avskalat, intelligent och samtidigt mystiskt och magiskt.


Mama, I'm Coming Home

Dansverk av Guy Weizman och Roni Haver

Mama, I'm Coming Home av Guy Weizman/Roni Haver konfronterar oss med social reflektion, humor och ett dynamiskt språk. Med en rå och spännande ton undersöker de migrantens kropp, själ och längtan genom en blandning av dans, text, musik och visuella effekter. Livemusiken som framförs på scenen spelar en viktig roll. Mama I'm Coming Home har skapats särskilt för GöteborgsOperans Danskompani.

Guy Weizman & Roni Haver
Guy Weizman & Roni HaverRoelof Bos

Titta på ett filmklipp från
Mama, I'm Coming Home

”Mama, I'm Coming Home handlar om social identitet och ställer frågor om tillhörighet och det förflutna. Om hemlängtan, men till var? Livet kan uppfyllas av minnen från den magiska värld man har lämnat bakom sig. Men man kanske måste ta ansvar och vara mogen nog att acceptera sin nya verklighet? Ett liv som formas i utrymmet mellan dröm och verklighet, mellan öst och väst, mellan själen och kroppen.”
Guy Weizman, koreograf

Guy Weizman och Roni Haver, den nyskapande duon bakom Mama, I’m Coming Home, är två israeliska koreografer boende i Nederländerna. Deras återkommande tema är personlig frigörelse i olika politiska och sociala sammanhang. Rörelsespråket är nyskapande och rått och resultatet är inte sällan fängslande, kittlande och dynamiskt. 2002 bildade de Club Guy & Roni.

Titta på en intervju med koreograf Guy Weizman


Untitled Black

Dansverk av Sharon Eyal och Gai Behar

Untitled Black av Sharon Eyal och Gai Behar är ett rent och känslofullt dansverk med många bottnar. Genom sina atmosfäriska och futuristiska rörelser, inramade av kraftfull musik, tar dansarna med oss in i ett fantastiskt parallellt universum. DJ Ori Lichtiks livemusik spelar en bärande roll. Untitled Black har skapats särskilt för GöteborgsOperans Danskompani och åtta dansare från Batsheva Dance Company.

Sharon Eyal & Gai Behar
Sharon Eyal & Gai BeharCamilla Simonson

Titta på ett filmklipp från Untitled Black

Sharon Eyal dansade med Batsheva Dance Company från 1990 till 2008 och började koreografera inom ramen för kompaniets projekt Batsheva Dancers Create. 2003–2004 var hon konstnärlig ledare för Batsheva och mellan 2005 och 2012 huskoreograf för samma kompani. 2009 började Eyal även skapa dansverk för andra danskompanier världen över. Eyal har tilldelats många utmärkelser, bland annat kulturministeriets pris för unga danskonstnärer 2004 och 2009 års Landau-pris inom kategorin dans. 2008 utsågs hon till Chosen Artist av Israel Cultural Excellence Foundation.

Mellan 1999 och 2005 producerade Gai Behar livemusik, konstnärliga undergroundevenemang och ravefester. Denna radikala verksamhet inbegrep bland annat ett ambulerande ljudsystem och rave i övergivna byggnader, källare och parkeringsplatser med liveakter och installationskonst. Gai och Eyal har samarbetat sedan 2005.

Titta på en intervju med koreograf Sharon Eyal

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2013/2014
  • Premiär: 6 Dec 2013
  • Sista föreställning: 19 Jan 2014
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: 2 timmar och 15 minuter, inkl. 1 paus.

Mama I'm Coming Home

Koreografi   Guy Weizman / Roni Haver
Scenografi   Ascon de Nijs
Kostymdesign   Slavna Martinovic
Ljusdesign   Wil Frikken
Musik   David Dramm
Sång   Timo Nieminen
Musiken framförs live av   Henrik Cederblom, Per Svenner, Daniel Wejdin och Pär Öjerot
trummor   Per Svenner
Dansare
   Anna Altès
   Delphine Boutet
   Micol Mantini
   Satoko Takahashi
   Heather Telford
   Harumi Terayama
   Jenna Fakhoury
   Ingeborg Zackariassen
   Pascal Marty
   Maxime Lachaume
   Matthew Foley
   Andrzej Glosniak
   Nigel Campbell
   Isaac Spencer
   Moritz Ostruschnjak
   Ján Špoták
   David Wilde
   Erik Johansson

Untitled Black

Koreografi och scenografi   Sharon Eyal
Koreografi och scenografi   Gai Behar
Ljusdesign   Avi ”Bambi” Yona Bueno
Kostymdesign   Maayan Goldman
Livemusik   Ori Lichtik
Dansare   Delphine Boutet
   Chiaki Horita
   Mai Lisa Guinoo
   Janine Koertge
   Micol Mantini
   Maria Chiara Mezzadri
Harumi Terayama
   Danielle de Vries
   Jubal Battisti
   Jérôme Delbey
Matthew Foley
   Roderick George
   Fan Luo
   Lotem Regev
Isaac Spencer
David Wilde
Gästdansare 16/1, 19/1   Rebecca Hytting

Affisch

Affisch