Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

Höstglöd

23 nov 2018, kl 19.00

Höstglöd

Konsert med musik av Musorgskij, Tjajkovskij och sånger av Sibelius. Med hovsångerskan Katarina Karnéus och GöteborgsOperans Orkester. Under kvällen mottar Katarina Karnéus Svenska Dagbladets Operapris 2018.

GöteborgsOperans Orkester lyser upp novembermörkret med strålande rysk orkestermusik av Musorgskij och Tjajkovskij, och Sibelius-sånger sjungna av hovsångerskan Katarina Karnéus.

Kvällen inleds med tonsättaren Modest Musorgskijs magnifika ”Tavlor på en utställning”. En musikalisk gallerivandring bland tio målningar som från början var en virtuos pianosvit. När tonsättaren Maurice Ravel fick i uppdrag att orkestrera sviten förvandlades den till en pampig och färgsprakande palett, med stor framgång som följd.

Katarina Karnéus

Hovsångerskan Katarina Karnéus fick Göteborgspubliken senast uppleva i titelrollen i Bellinis ”Norma”, en gestaltning för vilken hon nu belönats med Svenska Dagbladets Operapris 2018. En enad kritikerkår hyllade hennes prestation med ord som ”makalös”, ”magnifik”, ”svindlande bra”, ”klangligt glödande” och ”enastående”. Hennes val för kvällen är sånger av finländske Jean Sibelius, lyriskt tonsatta svenska dikter av bland andra Fröding och Runeberg. Under kvällen kommer prisutdelning att ske av Svenska Dagbladets Operapris 2018.

Kvällen avslutas med tonsättaren Pjotr Tjajkovskijs fjärde symfoni. Trots all framgång var Tjajkovskij en plågad själ vars liv präglades av djupa depressioner. Under komponerandet av symfonin gifte han sig med en av sina beundrarinnor, men kort efter bröllopet gjorde den homosexuelle tonsättaren ett misslyckat självmordsförsök. Därefter fortsatte han att skriva på symfonin om ödet som står i vägen för lyckan. Glänsande av sorg flödar den mellan hotfulla fanfarer och fantastiska orkesterfyrverkerier i strävan efter lycka.

Dirigent för kvällen är den internationellt verksamma Anna-Maria Helsing från Finland. Det senaste decenniet har hon nått stor framgång när hon dirigerat symfoni- och operaorkestrarna i framför allt Sverige och Finland, men även Norge och Island.

Sibelius songs

© Hyperion Records Ltd., London, 2013

Flickan kom ifrån sin älsklings möte, kom med röda händer.
Modern sade: Varav rodna dina händer, flicka?
Flickan sade: Jag har plockat rosor och på törnen stungit mina händer ...

Program

Modest Musorgskij

Tavlor på en utställning

Jean Sibelius

Våren flyktar hastigt Op. 13, nr 4
Säv säv susa Op. 36, nr 4
Svarta rosor Op. 36, nr 1
Den första kyssen Op. 37, nr 1
Soluppgång Op. 37, nr 3
Var det en dröm? Op. 37, nr 4
Flickan kom ifrån sin älsklings möte Op. 37, nr 5

Paus

Petr Tjajkovskij

Symfoni nr 4, f-moll, Op. 36

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen