Höstglöd

23 nov 2018, kl 19.00
 • Konsert
 • 23 nov 2018, Stora scenen.
 • Föreställningen är 2 timmar och 15 minuter lång, inkl. 1 paus.
 • Medverkande

  Ensemble

  Dirigent
  Anna-Maria Helsing
  Solist
  Katarina Karnéus
  GöteborgsOperans Orkester
Köp biljett

Höstglöd

Konsert med musik av Musorgskij, Tjajkovskij och sånger av Sibelius. Med hovsångerskan Katarina Karnéus och GöteborgsOperans Orkester.

GöteborgsOperans Orkester lyser upp novembermörkret med strålande rysk orkestermusik av Musorgskij och Tjajkovskij, och Sibelius-sånger sjungna av hovsångerskan Katarina Karnéus.

Kvällen inleds med tonsättaren Modest Musorgskijs magnifika ”Tavlor på en utställning”. En musikalisk gallerivandring bland tio målningar som från början var en virtuos pianosvit. När tonsättaren Maurice Ravel fick i uppdrag att orkestrera sviten förvandlades den till en pampig och färgsprakande palett, med stor framgång som följd.

Katarina Karnéus

Den nyutnämnda hovsångerskan Katarina Karnéus fick Göteborgspubliken senast uppleva i titelrollen i Bellinis ”Norma”, en gestaltning som fick en enad kritikerkår på knä med ord som ”makalös”, ”magnifik”, ”svindlande bra”, ”klangligt glödande” och ”enastående”. Hennes val för kvällen är sånger av finländske Jean Sibelius, lyriskt tonsatta svenska dikter av bland andra Fröding och Runeberg.

Kvällen avslutas med tonsättaren Pjotr Tjajkovskijs fjärde symfoni. Trots all framgång var Tjajkovskij en plågad själ vars liv präglades av djupa depressioner. Under komponerandet av symfonin gifte han sig med en av sina beundrarinnor, men kort efter bröllopet gjorde den homosexuelle tonsättaren ett misslyckat självmordsförsök. Därefter fortsatte han att skriva på symfonin om ödet som står i vägen för lyckan. Glänsande av sorg flödar den mellan hotfulla fanfarer och fantastiska orkesterfyrverkerier i strävan efter lycka.

Dirigent för kvällen är den internationellt verksamma Anna-Maria Helsing från Finland. Det senaste decenniet har hon nått stor framgång när hon dirigerat symfoni- och operaorkestrarna i framför allt Sverige och Finland, men även Norge och Island.

Spelplan

november 2018

fre 23/11
19:00
Stora scenen 

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen