Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

"Suveräna dansare skildrar sökandet" SvD

Icono|clasm

Dansverk om krafter som krossar och helar.

Vårens stora danspremiär presenterar två koreografer som redan är kända för GöteborgsOperans publik: Marcos Morau och Stijn Celis. Båda kommer att utforska danssäsongens tema om vårt behov av att skapa ikoner – och krossa det vi inte längre dyrkar.

"Dansarnas närvaro sviker inte en sekund "GP
"Suveräna dansare skildrar sökandet "SvD
"Stark energi och precision "GP

OBS! Stroboskopiskt ljus förekommer vid flera tillfällen i Iconoclasm (båda dansverken). 

Rothko Chapel

Dansverk av Marcos Morau

Titta på ett filmklipp ur Rothko Chapel

Marcos Morau
Edu Pérez

Förutom att Marcos Morau driver sitt banbrytande, prisbelönade danskollektiv La Veronal i Spanien, skapar han dansverk runt om i världen. I Sverige har han på se­nare tid koreo­graferat för bland annat Skånes dans­teater och Norrdans. Hans stil är sofistikerad, smått absurd och klart underhållande. Som den starkt narrativa och visuella koreograf han är, tar sig Marcos Morau an ikon-temat med estetisk och bildlig dans­konst på ett sätt som kan föra tankarna till opera snarare än dans. Vintern 2016 ingick Marcos Moraus duett Zelenstova i dansprogrammet Northern (de)Lights 2016.

Tillsammans med La Veronal har Marcos Morau tidigare gestaltat olika platser i sina verk. Sienna, Island, Ryssland, Voronia. Den här gången är det Rothko Chapel i Houston som gjort avtryck. 

Rothko Chapel, ritat av konstnären Mark Rothko, är ett interreligiöst kapell, dit människor från alla religioner är välkomna, också de utan tro. Jag älskar kopplingen mellan den mänskliga närvaron, konsten och religionen. Jag tror att konst och religion möts där orden tar slut. Orden begränsar oss, men konst begränsar oss inte. Jag vill ta med publiken på en resa genom konsten, döden och livet. Och livet är Rothko Chapel.

Marcos diskuterar tankarna bakom dansverket Rothko Chapel

Musik i Rothko Chapel

Syrinx – Anoice, okänd upphovsman
Warswawa – Arne Nordheim
Where did you sleep last night? – Huddie William ”Leadbelly” Ledbetter
Dream – John Cage
BukharianBlack Ox Orkestar, okänd upphovsman
O vos omnesEscolania de Montserrat, upphovsman Pablo Casals
Bird’s lamentMoondog, okänd upphovsman
Black VomitWolf Eyes, okänd upphovsman
Polorum reginaTRAD., okänd upphovsman
sensations: No.1François Bayle
Klosterallee – Peinemann, Asmus Tietchens
StratusElse Marie Pade, Jacob Kirkegaard
So it goesGreg Haines

Storm

Dansverk av Stijn Celis

Titta på ett filmklipp ur Storm
Stijn Celis
Tilo Stengel

Flamländaren Stijn Celis är en bekant koreograf som skapat både Your passion is pure joy to me (2009) och Looming sky (2011) för GöteborgsOperans Danskompani. Hans Romeo och Julia gästspelade med Semperoper Ballett våren 2016. Stijn Celis är balettchef vid Saarländisches Staatstheater i tyska Saarbrücken, men koreograferar över hela världen. I Storm, sitt nya verk för GöteborgsOperans Danskompani, samarbetar han bland annat med en internationellt hyllad expert på visuell kommunikation, Philipp Contag-Lada

Stijn Celis diskuterar hans verk, Storm

Stijn Celis verk Storm är uppdelat i tre kapitel. Det finns ett före stormen, ett under och ett efteråt. De olika stadierna, av både yttre och inre stormar, syns i dansarnas kroppar.

– Jag vill undersöka vad som händer när människan konfronteras med förstörelse och förändring. Vi kan alla relatera till stormar i våra liv. Till ett före, under och efter stormen, när landskapet förändrats. Och ju äldre vi blir, desto mer medvetna blir vi om hur skört livet är. Stormen kan slå till när som helst.

Stijn Celis förhoppning är att vi som ser Storm kommer att kunna känna igen oss i det som händer på scenen.

– Att en storm leder till förändring är oundvikligt. Det är inte säkert att det blir bättre, men förändringen gör det möjligt börja om. Ur det hänseendet är det ju något positivt men självklart handlar förändringen efter en storm också om ödeläggelse och förstörelse. Efter stormen krävs en tid av uppbyggnad och en omformulering av gamla sanningar. Storm handlar därför om den mänskliga återhämtningsförmågan, vår förmåga att återskapa och förnya. 

#GOiconoclasm

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen