Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Julius Caesar

Opera. För första gången spelas barockopera på GöteborgsOperan.

Opera i tre akter av GEORG FRIEDRICH HÄNDEL (1685–1759). Libretto av Nicola Francesco Haym efter G.F. Bussani

Med Händels kanske mest kända opera, komponerad 1724, öppnas barockens hela trollerilåda på Stora scenen i en spännande flerskiktad mix där vår tids syn på antiken och barocken gestaltas.

Handlingen utspelas i Egypten 48 f Kr och kretsar kring maktkampen mellan Julius Caesar och Tolomeo, samt inte minst kärlekssagan mellan Caesar och Cleopatra.

Regissören David Radok och scenografen Ivan Theimer, som samarbetat många gånger tidigare i bl a flera Rossinioperor, ger flera aspekter utifrån det orientaliska, det antika och det allmänmänskliga där hela scenrummet involveras. De anknyter därmed också till den barock-boom som just nu råder på Europas moderna operascener. För det musikaliska har vi lockat hit en riktig barockexpert, den brittiske dirigenten Laurence Cummings. Han kompletterar orkesterns moderna instrument med tidstrogna instrument som theorber, lutor och cembali.

"En sällsam skönhetsupplevelse." GP
"En fullkomligt lysande solistensemble." DN
"Jag har sällan sett en vackrare operainscenering." Expr
"Barockoperan har anlänt till Göteborg - och jag älskar det." SR Kulturnytt
"Rösterna lyfter verket till oanade höjder." GP
"Isande skön barockopera." DN

För första gången i GöteborgsOperans historia får man höra röstfacket countertenor. Här blir det dessutom två stycken när de internationellt välrenommerade, William Towers som Julius Caesar och Yaniv d’Or som Tolomeo, kliver in på scenen. Som Cleopatra framträder det nya stjärnskottet Ida Falk Winland. Mezzosopranen Charlotte Hellekant har haft stora internationella framgångar. Med Cornelias roll sjunger hon för första gången på GöteborgsOperan.


Bilder från kostymprovning


Barockopera med skön Cleopatra

Äntligen en barockopera på repertoaren och inte vilken som helst heller, utan Händels maffiga Giulio Cesare från 1724. En av hans största succéer. Redan under Händels egen tid återkom den i London tre gånger. Detta är en av kompositörens mäktigaste verk. Spännande orkestreringar och med en intensitet som inte var vanlig under den här tiden. Här finns en del av barockens allra vackraste sopranarior,´skrivna till Francesca Cuzzoni som sjöng Cleopatra. Operan är uppbyggd kring drottningens åtta olika arior.

Dessa ska blandas med Caesars hjältearior och Cornelias smärtsamt vackra klagodito. Cornelias stora aria efter makens död är något av det mest magnifika som komponerats.

Giulio Cesare är en opera full av intressanta personskildringar och högst levande situationer. Jag inbillar mig att Händel varit ovanligt inspirerad av librettot och av de historiska gestalterna.

Musiken flödar utan avbrott mellan scenerna och skiftar mellan den intima privata sfären och det mer kejserliga officiella livet.

Harald Emgård

Information

  • Genre: Opera
  • Säsong: 2008/2009
  • Första föreställning: 13 Sep 2008
  • Sista föreställning: 25 Okt 2008
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: 3.40 inkl 2 pauser. 1:a paus efter ca 60 min. 2:a paus efter ca 2.10
  • Introduktion:1 tim före föreställning, Lilla scenen. Ej på premiärer. Fri entré, begränsat antal platser.
  • Info:GöteborgsOperan Stora scenen

Team

Dirigent   Lawrence Cummings
Regissör   David Radok
Scenograf   Ivan Theimer
Kostym   Ann-Mari Anttila
Ljusdesign   Torkel Blomkvist
Koreograf   Håkan Mayer

Rollista

Julius Caesar   William Towers
Curius   Markus Schwartz
Cornelia   Charlotte Hellekant
Sextus   Ann-Kristin Jones
Cleopatra   Ida Falk Winland
Ptolemaios   Yaniv d’Or
Achillas   Åke Zetterström
Nirenus   Marianne Schell
Medverkar gör också   GöteborgsOperans Orkester, GöteborgsOperans Kör, Dansare

Lyssna

Spelar:
Spela Pausa

Affisch

Affisch