Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Jultrad-i-ton 2009

Premiär 19 dec 2009.

Konsert. En musikalisk resa i tomteland för hela familjen.

Ett nedslag hemma hos Jultomten är ett stående inslag i GöteborgsOperans julfirande. Miljöerna har skiftat från år till år, men vissa beståndsdelar tillhör de eviga, som julgranar, snögubbe, snälla djur, julklappar och så naturligtvis hela tomtefamiljen med tomtefar Hans Josefsson i spetsen. På scenen finns också orkester, kör, solister och en stor barnkör. Programmet innehåller allt från skimrande skönsång och eleganta orkesterverk till mer lekfulla inslag. Någon överraskningsfigur brukar också dyka upp, kanske en akrobat eller trollkarl eller baklängestalare. Och publiken bjuds naturligtvis att i glada allsångslåtar sjunga på operan!

Jultrad-i-ton
Jultrad-i-ton, Hans Josefsson.Ingmar Jernberg

I foajén serveras glögg, clementiner och pepparkakor av snälla småtomtar och glädjen vibrerar i mötet mellan alla olika generationer – detta är stämningen vid Jultrad-i-ton på GöteborgsOperan.

Hans Josefsson.

Hans Josefsson
Hans Josefsson

Hans Josefsson gick ut Operahögskolan i Göteborg 1971 och anställdes omedelbart vid Stora Teatern, där han gjorde ett mycket stort antal huvudroller inom både opera, musikal och operett. Vid flytten till GöteborgsOperan var Hans Josefsson också med och fortsatte sin karriär med det ena stora uppdraget efter det andra, både som operasångare och regissör. Bland roller han sjungit kan nämnas Chefone i Aniara, Frank i Läderlappen, Daland i Den flygande holländaren, Bortgmästaren i Jenufa, Scarpia i Tosca, Crespel i Hoffmanns äventyr, Balstrode i Peter Grimes, Lantgreve Hermann i Tannhäuser, Dr Bartolo i Figaros bröllop, Värdshusvärden Thénardier i Les Misérables och Profetikus i Cats. Han har även stått för idé, manus, regi och varit tomtefar i GöteborgsOperans julföreställning Jultrad-i-ton sedan starten 1995.

Berömd i hela Norden blev han för sin rolltolkning av Ernst Rolf i den kända teveserien. Hans Josefsson har varit engagerad vid Oscarsteatern i Stockholm, Malmö Opera, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Helsingforsoperan samt vid en rad operascener i Italien. Han har även varit konstnärlig ledare för Himlaspelet i Leksand.

Våren 2009 spelade han Änkeman Jarl i Riksteaterns/Nöjeshundens uppsättning. Han har spelat in ett flertal skivor och är välkänd som konsertsångare och underhållare i många olika sammanhang.

Joa Helgesson.

Joa Helgesson

Joa Helgesson är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och har tidigare studerat skådespeleri vid Shanghai Theatre Academy i Kina samt klassisk sång på Kammarmusiklinjen vid Mälardalens Högskola i Västerås. Säsongen 2009/2010 är han antagen som trainee (praktikant) vid the National Opera Studio i London.

Han debuterade 2007 som Arsamene i Xerxes på Drottningholms Slottsteater och sjöng därefter Belcore i Kärleksdrycken vid Kammeroper Schloss Rheinsberg i Tyskland, Pojken i Malin Hülphers barnopera Älvans hemlighet på Uppsala nya Konserthus och medverkade i finska YLE i tv-serien Mästersångare. 2008 gjorde han Samurajen i Four nights of dream vid Vadstena-akademien och Don Giovanni i SVT:s serie Hotel Opera. 2009 års engagemang inkluderar Dulcamara i Kärleksdrycken med Opera Viva, titelrollen i operan Joel på Alandica i Mariehamn, Arsamene vid Kungliga Operan i Stockholm och Palt i den experimentella uppsättningen Barnförbjudet. Bland hans roller vid the National Opera Studio ingår Don Giovanni, Pelléas, Figaro i Barberaren i Sevilla och Silvio i Pajazzo.

Konsertrepertoaren inkluderar bl a Bachs oratorier såsom Matteus-, och Johannespassionen, Juloratoriet och ett flertal kantater, Requiem av Brahms, Mozart och Fauré, Händels Messias samt Buxtehudes Membra Jesu Nostri. Han har även medverkat i radiosändning från Berwaldhallen i bl a Lars-Erik Larssons Förklädd Gud och sjungit med orkestrar som Radiosymfonikerna, Hovkapellet, Helsingborgs Symfoniorkester och Drottningholms Barockensemble.

Joa Helgesson har tilldelats flera stipendier bl a från Kungliga Musikaliska Akademien och han är 2009 års Anders Wall-stipendiat. Tack vare sina språkfärdigheter i mandarin har han även haft engagemang som skådespelare och artist inom kinesiska medier.

Erika Sax.

Erika Sax är utbildad vid bl a Musikkonservatoriet i Trondheim och Operahögskolan i Stockholm. Hon har framträtt på bl a GöteborgsOperan, Värmlandsoperan, Folkoperan, NorrlandsOperan, Läckö Slottsopera, Vasateatern och Berwaldhallen. Bland roller hon sjungit är titelrollen i Rossinis Askungen, Clarice i Rossinis La Pietra del Paragone, Hermia i Brittens En Midsommarnattsdröm, Modern i Stravinskijs Mavra, Gertrude i Gounods Romeo och Julia samt Mary i Wagners Den flygande holländaren. Under hösten har hon debuterat på Kungliga Operan i ett par föreställningar som Pauline i Tjajkovskijs Spader Dam.

På GöteborgsOperan har hon sjungit Pauline i Spader dam, Maddalena i Rigoletto, Amman i Boris Godunov, Rudolf Nurejev i Läderlappen och dubbelrollen Liselott/Maria-Lucia i Carl Unander-Scharins opera Sömnkliniken. Våren 2010 väntar Myrtale i Thaïs. Hon har även varit solist vid GöteborgsOperans Sommarkonserter 2003 och Trettondagskonserten 2004.

Som konsertsångerska har Erika Sax framträtt med bl a Helsingborgs Symfoniorkester, Uppsala Kammarorkester, Dalasinfoniettan, Gävle Symfoniorkester och Drottningholms Barockensemble.

Erika Sax

Anna Werner.

Anna Werner

Anna Werner är utbildad vid Balettakademien i Göteborg och har ett förflutet som svensk och nordisk mästarinna i gymnastik. Hon har medverkat i bl a Kharmen på Göteborgs Stadsteater, Fame The Musical på Oscarsteatern i Stockholm och Slagthuset i Malmö samt turnerat i Sverige och internationellt som sångerska med gruppen Showtime.

På GöteborgsOperan har Anna Werner gjort Silly Girl i Skönheten och Odjuret, Rumpleteazer i Cats, Husa i My Fair Lady, där hon även gjorde flera föreställningar i den kvinnliga huvudrollen som Eliza, medverkat i Mary Poppins och senast gjort Amman i Romeo & Julia.

Zillah & Totte.

Buktalerskan Zillah och hennes kaxiga apa Totte är vid det här laget en välkänd duo med flera hundra föreställningar, en världsmästartitel, eget TV-program på TV4 och ett musikalbum i ryggen. Zillah är 20 år och har drömt om att bli buktalare sen den tidiga barndomen, en konst som hon nu bemästrar till fullo.

Sedan vinsten i Talang 2007 i TV4 har de hunnit med mycket, bla är Zillah & Totte stolta innehavare av titeln Grand Champion of the World sen de vann kategorin Varité i världens största talangjakt i USA sommaren 2008. Men det var bara början. I december 2008 kom duon ut med ett musikalbum med originalmusik och det första avsnittet av den egna talkshowen ”Ap-TV med Zillah & Totte” började sändas på TV4. Albumet höll sig kvar på topplistan i hela 12 veckor, och under hösten 2009 sänds den tredje reprisomgången av TV-serien. Nu har en helt ny säsong med duon spelats in och kommer att sändas på TV4 med start i januari.

Förutom en miljonpublik på Internet och alla de som sett Zillah & Totte på TV så är det på scener runt om i landet som den populära duon möter sin publik. Med bländande teknik, fingertoppskänsla och ödmjuk framtoning har de gjort succé i föreställning efter föreställning för både vuxna och barn. De blandar sin egen charmiga musik med sketcher, trolleri och andra hyss. Publikrekord är inte ovanligt där de drar fram och köerna brukar ringla långa efter föreställningen då fans i alla åldrar vill få en kram eller autograf av Totte.

Zillah ochTotte

Information

  • Genre: Konsert
  • Säsong: 2009/2010
  • Första föreställning: 19 Dec 2009
  • Sista föreställning: 22 Dec 2009
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: 2 tim. ingen paus
  • Info:GöteborgsOperan Stora scenen

Team

Dirigent   Jerker Johansson
Idé, regi   Hans Josefsson
Koreografi   Gunilla Olsson Karlsson
Scenografisk utformning   Lars-Peder Lindström
Kostym   Kerstin Olsen
Ljus   Joakim Brink

Rollista

Tomtefar   Hans Josefsson
Tomtemor    Gunilla Olsson Karlsson
Solist   Joa Helgesson
Solist   Erika Sax
Solist   Anna Werner
Solist   Zillah & Totte
Snögubbe   Lina Räftegård
Tomtebarn   Alice Kallhed Brakel, Filip Fjelkegård Psilos, Maja Lennwall, Isak Cederberg
GöteborgsOperans Kör
GöteborgsOperans Orkester
Brunnsboskolans musikklasser