Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Kärlek på lur 2014

Opera. På våra regionala scener utlovas två komiska kortoperor från olika sekler.


GöteborgsOperan Skövdescenen
Föreställningar i Skövde, turné i Västra Götaland, samt på Kronhuset i Göteborg.
Framförs på svenska.

Husets solist Mattias Ermedahl har tidigare regisserat flera operauppsättningar, men nu gör han det för första gången på GöteborgsOperan. Han regisserar La serva padrona och sjunger dessutom Ben i The Telephone, som regisseras av Mia Ringblom Hjertner. Efter flera framgångsrika uppsättningar för barn och unga regisserar hon här sin första vuxenopera. Sopranen Eva-Lotta Ohlsson har en utmaning som de viljestarka Serpina respektive Lucy.

Föreställningen kommer att spela på GöteborgsOperans Skövdescen i Skövde, turné i Västra Götaland och på Kronhuset i Göteborg.


Turné Kärlek på lur

18 okt
Partille, Kulturum
031-792 96 00

6 nov
Vårgårda, Kulturen
0708-11 53 53

7 nov
Hunnebostrand, Folkets Hus
0523-66 46 54

8 nov
Trollhättan, Hebeteatern
0520-42 25 00

14 nov
Vänersborg, Vänersborgs Teater
0521-57 57 57


La serva padrona


Komisk opera i två akter av GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI (1710-1736)
Libretto GENNARO ANTONIO FEDERICO efter en pjäs av J A NELLI
Svensk översättning CARIN BARTOSCH

I historiens första komiska opera, Pergolesis La serva padrona (Pigan som husfru) från 1733, har den viljestarka och temperamentsfulla tjänsteflickan Serpina gett sig den på att få sin burduse husbonde på kroken. Med list lyckas hon till sist bli gift med honom och blir således husets härskarinna.

”Det gäller att skapa trovärdiga karaktärer så att publiken tror på det vi berättar på scenen. Publiken ska känna att ’Det kunde varit jag’. Eller, kanske snarare när det gäller vissa delar av La serva padrona, ’Vad skönt att det inte är jag’. Allt annat är tekniska lösningar och trafik. Men visst, det är inte alltid så lätt. Lejonparten av alla operor är ju skrivna i en annan tid och när man ser opera behöver man ha det med sig. Å andra sidan handlar humor till stor del om att skapa allmängiltiga referenser. Jag utgår ifrån vad jag själv tycker är roligt. Om jag skrattar, då skrattar nog andra också.” - Mattias Ermedahl, regissör

Foto: Tilo Stengel
David Lundqvist
Mats Persson
Mats PerssonCamilla Simonson

Titta på en intervju med regissörerna


The Telephone


Komisk opera i en akt av GIAN CARLO MENOTTI (1911-2007) Libretto av tonsättaren.
Svensk översättning NILS CASTEGREN.

I Menottis The Telephone från 1947 försöker den unge Ben att fria till den snacksaliga Lucy, men han blir hela tiden avbruten av att hon måste svara i telefon. Till sist finner han på en lösning hur han ska komma till tals med sin älskade.

The Telephone är ett kort och rappt stycke på dryga tjugo minuter. I den här versionen är huvudpersonen Lucy konsthandlare, det har regissör Mia Ringblom Hjertner bestämt:

”I en del tidigare uppsättningar porträtteras Lucy som en babblande shopaholic. Det känns otidsenligt. Därför ville jag göra henne mer till en affärskvinna med ett spännande yrkesliv. Det finns också en pianist med på scenen. Vem är han egentligen? Jag valde att göra honom till en pianostämmare på väg till ett gig på en jazzklubb, klädd som han är i Casablanca-inspirerad vit smoking.”


Från programmet:

"La serva padrona spelas ofta än idag, och den minimala formen med bara två sångare (sopran och bas), en stum roll samt en orkester bestående av enbart stråkar och cembalo, har gjort den särskilt populär bland mindre operagrupper. I sin musik har Pergolesi skickligt fångat karaktären hos den uppblåste och lättlurade Uberto och den förslagna, näbbiga och koketta Serpina - redan namnet ”den lilla ormen” ger en fingervisning. Här finns till och med några stänk av parodi på allvarlig opera i Ubertos stora scen i andra akten, då han i sin stora uppgörelse med sig själv inser att han förälskat sig i sin piga. I hans accompagnato-recitativ härmar stråkarna de mest dramatiska scenerna inom den stora operan..."
- Göran Gademan, dramaturg

Läs vidare i programmet som finns att köpa för 40kr.

Information

 • Genre: Opera
 • Säsong: 2014/2015
 • Premiär: 27 Sep 2014
 • Sista föreställning: 1 Nov 2014
 • Plats:

  Kronhuset, Göteborg

  Skövdescenen, Skövde

 • Längd: 1 timme och 50 minuter, inkl. 1 paus.
 • Info:Föreställningar på Skövdescenen i Skövde och på Kronhuset i Göteborg. Turné i regionen 18 oktober samt 6-14 november.

Team

LA SERVA PADRONA
Musikalisk ledning   Joakim Kallhed
Regi   Mattias Ermedahl
Scenografi och kostymdesign    Gunnar Ekman
Ljusdesign   Joakim Brink
THE TELEPHONE
Musikalisk ledning    Joakim Kallhed
Regi    Mia Ringblom Hjertner
Scenografi och kostymdesign    Gunnar Ekman
Ljusdesign   Joakim Brink

Medverkande

LA SERVA PADRONA
Uberto   Mats Persson
Serpina    Eva-Lotta Ohlsson
Vespone    David Lundqvist
THE TELEPHONE
Lucy    Eva-Lotta Ohlsson
Ben    Mattias Ermedahl
Pianist Frank   Joakim Kallhed

Lyssna

Spelar:
Spela Pausa

Affisch

Affisch