Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 28 februari 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

KRISTINA FRÅN DUVEMÅLA

Kristina från Duvemåla är en musikal av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson, byggd på Vilhelm Mobergs utvandrarepos.

Hos en liten skara människor från Ljuders socken i Småland växer sig drömmen om Amerika allt starkare när hungersnöd, förmynderi och religiös förföljelse gör det outhärdligt för dem att stanna kvar i hemorten. Det nya landet har mark till alla och erbjuder den som vågar sig ut på den långa, farliga resan en fristad och en framtid. Det öppnar sig för dem som längtar efter den frihet de förvägras där de nu är. Några få djärva män och kvinnor hörsammar budet och ger sig ut på den riskfyllda färden över Atlanten. Bland dem finns Kristina, Karl Oskar, Robert och Ulrika.

Det är bara att gratulera Göteborg och Sverige. – GT
Man skakar och skälver som om man hörde det för första gången – DN
Musikdramatik i mästarformat – Borås Tidning

Kristina från Duvemåla var den första musikal som spelades på GöteborgsOperan och är den mest framgångsrika i sitt slag som spelats i huset. Urpremiären skedde i Malmö 1995.

År 2012 blev Svenska Teatern i Helsingfors den första teatern utanför Sveriges gränser att sätta upp musikalen. Nu har vi nöjet att kunna erbjuda den svenska publiken denna uppsättning. I huvudrollerna ser vi Maria Ylipää, Robert Noack, Birthe Wingren och Oskar Nilsson – samma kvartett som i Helsingfors. Uppsättningen fick lysande recensioner även i svenska medier: ”Världsklass” (SR), ”En magiskt mästerlig musikal” (Aftonbladet), ”Storslaget, enkelt och mycket vackert” (DN).

De kom från de små stugornas och de stora barnkullarnas land. De var jordens folk och de kom från en släkt, som sedan årtusenden hade brukat den jord de lämnade." – VILHELM MOBERG, UTVANDRARNA

Handlingsbeskrivning

AKT I

På Korpamoen ser det ut som det regnat sten från himlen under skapelsens alla sex dagar. Karl Oskar är knappt myndig när han vill ta över föräldragården. Men … ska man bli bonde så behöver man en kvinna.

Kristina från Duvemåla sitter och gungar och drömmer. Hon sjunger om sin fästman Karl Oskar, om hans väg till henne över hagar och genom lundar. Så kommer Karl Oskar fram och han friar till Kristina. Det firas bröllop i Duvemåla.

Karl Oskar har en bror – drömmaren Robert. Hans sänds bort av föräldrarna för att ta tjänst hos Aron på Nybacken, men som bäcken som längtar till havet, längtar Robert till en frihet i Nya Världen.

I två år går det Kristina och Karl Oskar väl. Det tredje året dränks all gröda i regn och det fjärde året förbränner torkan allt. Det är svåra tider och barnen blir allt fler. Karl Oskar fantiserar om ett land där vetet står högt på åkrarna. Det känns som om hemlandets mark är förbannad. Kanske kan den vara välsignad i den Nya Världen.

Robert kommer till Karl Oskar och Kristina. Hans husbonde har slagit honom sönder och samman. Han vill ha ut sin arvslott, han vill bege sig till Nordamerika. Karl Oskar har gått i samma tankar, men Kristina säger nej.

Kristinas morbror Danjel håller bönemöte i sitt hus. Mötet avbryts av prosten, länsmannen och kyrkvärden. Danjel blir förbjuden att följa sin kallelse.

Det är ont om mat och alla går hungriga. Kristina har fått ett barn till och samlat lite korn för att göra ”kristningsgröt”. När äldsta dottern Anna ser gröten kan hon inte låta bli att äta den. Men utsvulten som hon är klarar hon inte av det, gröten sväller i magen och Anna dör. Kristina förnimmer ett oändligt mörker – hon måste bort.

Inför resan är Kristina vettskrämd: Hon är rädd för vattnet, för havet har hon aldrig sett. Karl Oskar ser bara möjligheterna.

Med på resan följer Danjel och hans familj, sockenhoran Ulrika, hennes oäkta dotter Elin och drängen Arvid.

Det blir en hemsk resa. Kristina upptäcker att hon är nerlusad och skyller orätt Ulrika för att ha lusat ner henne. På skeppet finns också Fina-Kajsa. För resenärerna berättar hon om hur lössen skapades. Stormarna är fruktansvärda. Kristina blir svårt sjuk av skörbjugg och Karl Oskar är rädd att förlora henne.

Slutligen når utvandrarna New York. Där går vackert klädda människor omkring. De ser inte de uttröttade, trasiga immigranterna. När Kristina kommer i land får hon ett äpple. Det får henne att minnas Duvemålas astrakaner och hon längtar hem. Där firar man midsommar just nu.

Resan går vidare med ångvagn och båt genom nätter och dagar. En natt hamnar sällskapet på en brygga, det är mörkt och regnigt och ingen förstår dem. De är helt övergivna. Men som ett ljus i mörkret dyker baptistpastorn Jackson upp. Han ger den lilla skaran husrum, värme och mat. Kvinnorna förundras: Tänk att män som han kan finnas.

Robert och Arvid beslutar sig, trots Karl Oskars invändningar, för att fara till Kaliforniens guldfält och söka lyckan.

Karl Oskar och Kristina fortsätter till sjön Ki-Chi-Saga. Där bygger de sitt nya hem.

AKT II

Kristina verkar vara ensam om sin hemlängtan, men Karl Oskar ser den. Han visar henne Annas skor. De påminner honom om varför de lämnade hemlandet.

Det är jul. Karl Oskar och barnen överraskar Kristina med en gjutjärnsspis – Präriens drottning. Gästerna anländer för att fira jul, men festen slutar med ett gräl mellan Karl Oskar och pälsjägaren Nöjd, som hävdar att landet är stulet från indianerna.

Robert återvänder från guldfälten, ensam och som en bruten man. Han berättar för Kristina om hur han förlorat Arvid och att han till slut försonats med sitt öde.

De pengar han skänker Karl Oskar visar sig vara falska. Karl Oskar blir ursinnig och Robert drar sig sårad undan. Han är sjuk och invid en bäck dör han.

Ulrika har haft många friare. För Kristina berättar hon att hon slutligen har bestämt sig för att gifta sig med pastor Jackson och att hon ska låta döpa sig till baptist.

Kristina får missfall och doktorn säger att hon aldrig mer får bli med barn – det skulle betyda döden.

För första gången i sitt liv tvivlar Kristina på Gud. Han har tagit hennes barn och hennes man ifrån henne, hon känner sig som en främling i det nya landet. Men hon övervinner sitt tvivel och beslutar att lämna sitt liv i Guds händer: snart är hon med barn igen.

Kristina har fått kärnor från astrakanen hemmavid och hon har planterat en egen apel i det nya landet. I tre somrar blommar trädet, men frosten tar blommorna. På fjärde året mognar äpplena – då är Kristinas liv fullbordat.

Ett filmklipp från kollationeringen

Upphovsmännen

"Alltså. Där stod jag jag i köket. Vilken bok hade jag själv tyckt allra mest om under årens lopp? Svaret var givet. Vilhelm Mobergs Utvandrarna"
– Benny Andersson

"Jag kan fortfarande inte läsa kapitlet om den ensamme, gamle Karl Oskar och den nötta kartan över Ljuder socken i Småland utan att få en klump i bröstet."
– Björn Ulvæus

"En melodislinga av Benny skapade plötsligt en ny öppning, Björn skrev en text som var så jävla bra, jag kom på en scenisk lösning som alldeles nyss inte fanns."
– Lars Rudolfsson

Huvudrollsinnehavarna

Texten är tidigare publicerad på kristina.fi inför premiären av Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern i Helsingfors. Property of Svenska Teatern used with permission.

MARIA YLIPÄÄ – Grät till musiken

Maria Ylipää har setts i flera musikaler på bland annat Helsingfors stadsteater och även spelat in både musik, tv och film. Under hösten 2011 gick hon på audition för rollen som Kristina i Kristina från Duvemåla, och fick titelrollen efter fyra provsjungningar.

– Jag grät både när jag lyssnade på musiken från Kristina från Duvemåla och när jag sjöng den, berättar Maria Ylipää, och fortsätter: det är ett gott tecken – jag måste gråta till musik innan jag sjunger den inför andra.

ROBERT NOACK – FÖRSTA STORA ROLLEN

Robert Noack och Oskar Nilsson är två okända talanger i Finland. Efter endast en praktikperiod på Dramaten i Stockholm gick Robert direkt från skolbänken till en huvudroll.

– Man skulle ju helst ha velat berätta för alla direkt, jag var så otroligt glad och det hela var så fantastiskt, berättar Robert om hur det kändes när han fick veta att han fått rollen, men var tvungen att hålla det hemligt i två månader.

OSKAR NILSSON – VUXIT UPP MED MUSIKEN

Oskar Nilsson kommer precis som Robert direkt från skolan till en stor roll. Han har studerat på Musikhögskolan i Stockholm och musiken har alltid varit en del av hans liv.

Medan både Maria och Birthe inte från tidigare varit så bekanta med musiken från Kristina från Duvemåla, minns både Robert och Oskar musiken från sin barndom.

– Jag har vuxit upp med musiken från Kristina från Duvemåla. Låtarna var väldigt populära i Sverige då musikalen spelades och det är så himla vacker musik, säger Robert om musiken.

BIRTHE WINGREN – FRÅN EN YTTERLIGHET TILL EN ANNAN

Birthe Wingren är bekant för många och har spelat både på finska och finlandssvenska teaterscener. När Kristina från Duvemåla spelades på Svenska Teatern 2012 var hon aktuell i musikalen Cabaret där hon sågs i huvudrollen som dansflickan Sally Bowles.

– Först låtsas man att man är i Berlin, sen i Duvemåla. Det går från paljetter till vadmal, säger Birthe Wingren, som kommer att spela rollen som sockenhoran Ulrika.

FRÅN OPERASHOPEN


CD & NOTHÄFTE

Ta med dig musiken hem. Vi har både originalinspelningen, med bland andra Helen Sjöholm och Peter Jöback samt det hyllade framträdandet från Carnegie Hall, där sångerna framförs på engelska. I båda utgåvorna medföljer alla texter.

Dessutom finns den svenska version i en highlights-version med 16 av låtarna samlade på en cd-skiva.

I vår operashop hittar du också nothäftet med många av sångerna ur denna fantastiska musikal, så att du kan spela och sjunga dina favoriter om och om igen.

3-cdbox – 269 kr/st
1 cd med godbitarna – 139 kr/st
Nothäfte – 198 kr/st
Sångtexthäfte – 10 kr/st (kan köpas där program säljs)

Merchandise

Glasögonfodral – 119 kr
Magnet – 29 kr
T-shirt i storlekarna XS-XL – 229 kr

Böcker

Utvandrarserien av Vilhelm Moberg (Pocket) – 59 kr/st, eller 199 kr för 4 st.

Utvandrarserie för barn av Joan Sandin, Den långa resan till Amerika – 49 kr/st eller 129 kr för 3 st

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen