Alla föreställningar i augusti och september är inställda
För att förhindra smittspridningen av det nya coronaviruset ställer vi in all publik verksamhet fram till och med 30 september.

Läs mer
Föreställningar inställda

Inställd

La bohème

En gång var vi alla odödliga. 

Opera i fyra akter av Giacomo Puccini (1858–1924).
Libretto Luigi Illica och Giuseppe Giacosa efter Henri Murgers roman.

Sjungs på italienska med svensk och engelsk översättning på textmaskin.

La bohème, trailer
”Triggar tårkanalerna”Expressen
”På musikalisk toppnivå”Dagens Nyheter
”Dödsscenen med Mimìs sista flämtande andetag berör så starkt. Det finns precision, också i de finstilta ögonblicken. Lätthet och skönhet, skärpa och drömmeri.”Göteborgs-Posten

Ett gäng unga vänner lever ett sorglöst konstnärsliv i Paris. Deras liv är torftiga på ting men rika på kärlek. Vad gör det att det saknas pengar till hyran när livet leker? En kväll råkar en av vännerna, Rodolfo, stöta ihop med en granne i mörkret. Han känner att hon är kall om handen; hon berättar att hon kallas Mimì. Förälskelse behöver inte inledas mer komplicerat än så. Kärleken blomstrar, men någonting är fel med Mimì. Hon verkar sjuk, och de ungas intensiva livsstil gör inte saken bättre. Våren i Paris kommer inte bara med liv. Kärleken övervinner inte allt. 

Puccinis La bohème är lätt att älska. I fyra korta akter fångar han essensen av ungdomsårens vårdslöshet, där själva ungdomen strålar, falnar och dör. Lycka och förtvivlan existerar sida vid sida. 

Nypremiär blir det för denna succéuppsättning från förra säsongen, av ett ungt, brittiskt team lett av regissören Max Webster. Här rolldebuterar både Ida Falk Winland (Mimì) och Sofie Asplund (Musetta) medan Rodolfo sjungs av den sydkoreanske tenoren Jung Soo Yun. Dirigent är Henrik Schaefer. 

En lättläst beskrivning av handlingen.

Lyssna på samtalet: Vad är en bohem egentligen? 

Medverkande: Thomas Atkins (Rodolfo), Luthando Qave (Marcello), Mia Karlsson (Musetta), Karen Kamensek (dirigent), Max Webster (regissör), Fly Davis (scenografi och kostym). 

Samtalsledare: Göran Gademan, dramaturg. Vid flygeln: Karin Holm.

Samtalet hålls på engelska. Spelades in januari 2020.

Introduktioner

En timme före varje operaföreställning på Stora scenen håller vi en introduktion till kvällens verk. Introduktionerna tar cirka 20 minuter och hålls på Lilla scenen. Fri entré. Begränsat antal platser.

OBS! Ingen introduktion vid premiären.


Föreställningsprogram från säsongen 2019/2020
Pris: 60 kr

Ta del av regissörens tankar, låt dirigenten guida dig genom musiken och fördjupa dig i uppsättningens tema. Våra föreställningsprogram finns att köpa i Operashopen, i våra caféer och garderober.

Ur föreställningsprogrammet till La bohème:

  • ”All musik är svår att spela riktigt bra”
    Dirigenten Karen Kamensek berättar om musiken.
  • Striden om La bohème
    Leoncavallo blev vansinnig när han insåg att han och Puccini hade samma roman som utgångspunkt för var sitt libretto. Av Göran Gademan, dramaturg.
  • När det doftade revolution
    Max Websters uppsättning utspelar sig i en brytpunkt som innebar slutet på en epok – men också början på en ny. Av Marie Demker, professor i statsvetenskap


Lyft blicken
Nu närmar sig nästa säsongs upplevelser. 

När denna mycket speciella tid är över slår vi åter upp dörrarna på vid gavel och är mer än redo att fylla ditt liv med scenkonst igen – långt utanför skärmarnas fyra hörn. Säsongen 2020/2021 innehåller allt du kan önska dig av starka känslor och storslagna uttryck.

Då kan du åter få uppleva opera, musikal, dans och konsert när det är som allra, allra bäst: hundra procent analogt och obligatoriskt skärmfritt. När du vill och med vem du vill. 

Du som är 28 år eller yngre betalar bara 50 % av abonnemangspriset.

Läs mer och köp ditt abonnemang här

Spelplan

augusti 2020

sön 30/8
18:00
Stora scenen 
Inställd föreställning
Inställd

september 2020

sön 6/9
18:00
Stora scenen 
Inställd föreställning
Inställd
fre 11/9
19:00
Stora scenen 
Inställd föreställning
Inställd
sön 13/9
15:00
Stora scenen 
Inställd föreställning
Inställd
tors 17/9
19:00
Stora scenen 
Inställd föreställning
Inställd
sön 20/9
18:00
Stora scenen 
Inställd föreställning
Inställd

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen