Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Leinonen/Franzén/Zappalà

Nord möter Syd möter GöteborgsOperans Balett.

Dans. I höstens första danspremiär möts två skandinaviska koreografer, en italiensk och tre kompositörer i en trippel full av rörelser, energi och nyskriven musik.

Världspremiär 14 oktober 2011.

"En smärtsamt och häpet vacker trippel" BT
"Dansarnas imponerande kapacitet går inte att ta miste på." GP
"Göteborgsoperan har en fantastisk dansensemble." GP

Tre olika stilar men ändå en samklang när koreograferna och verken möter dansarna i GöteborgsOperans Balett. I säsongens första danspremiär möts två skandinaviska koreografer, en italiensk och tre kompositörer i en trippel full av rörelser, energi och nyskriven musik.

Fading av Helena Franzén.

Fading
Fading
Fading
Foto: Mats Bäcker

Svenska koreografen Helena Franzéns stycke Fading består av flytande kontraster i både rörelse och scenrum. Hon arbetar med det lilla, tysta, likt en bris i rummet; kontraster och tilltro till de fina ögonblicken.

– Jag vill få till en utsatthet eller en nakenhet, men det ska vara en vald och trygg utsatthet, säger hon. För GöteborgsOperans Balett har Helena Franzén tidigare koreograferat Shadowknuckles, som ingick i det regionala programmet Face to Face, 2007. Förra året visades hennes Trigger Point på Dans- och Teaterfestivalen i Kronhuset och vid en tidigare festival koreograferade hon ett solo, Kristall, för GöteborgsOperans dansare Mattias Suneson.

”Få svenska koreografer är så generösa, stimulerande infallsrika och fysiskt intelligenta som Helena Franzén.” skrev DN 2010.

Även Helena Franzén använder sig av specialkomponerad musik, signerad Jukka Rintamäki. Han var även kompositören som kreerade musiken till OreloB, Kenneth Kvarnströms del i danskompaniets succéprogram 3XBolero.

Titta på en intervju med Helena Franzén.


Transient Horizon av Susanna Leinonen.

Transient Horizon
Transient Horizon
Transient Horizon
Foto: Mats Bäcker

Finländska Susanna Leinonen har sin bas i Helsingfors där hon varvar produktioner för sitt eget kompani med frilansuppdrag. Hon har kreerat verk för danskompanier som Kungliga Operans Balett, Skånes Dansteater och Finska Nationalbaletten. För GöteborgsOperans Balett har hon skapat verket Transient Horizon. Susanna Leinonens stil är utvecklad och estetisk med ett karaktäristiskt formspråk som kräver mycket koncentration och stort engagemang av dansarna. Kasperi Laine står för den specialkomponerade musiken.

Titta på en intervju med Susanna Leionen.


Sud-Virus av Roberto Zappalà.

I samarbete med compagnia zappalà danza

sud-virus
sud_MB-2540
sud_MB-2425
Foto: Mats Bäcker

Roberto Zappalà är en etablerad koreograf med eget kompani på Sicilien sedan 1989. Han har ett starkt engagemang för situationen i sitt hemland och arbetar mycket med att förbättra relationerna mellan just nord och syd. På Sicilien har södern blivit synonymt med problem och de södra delarna beskylls för att ta död på välståndet och själva landet likt ett virus. Roberto Zappalà har valt just detta som tema för sitt verk sud-virus för GöteborgsOperans Balett. Med ironi har han skapat ett virus som en positiv enhet, något som är rikt på möjligheter och idéer. För den specialskrivna musiken står kompositören och musikern Puccio Castrogiovanni.

Titta på en intervju med Roberto Zappalà

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2011/2012
  • Premiär: 14 Okt 2011
  • Sista föreställning: 27 Okt 2011
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: ca 2 tim. 30 min. inkl. paus

Transient Horizon

Koreografi   Susanna Leinonen
Musik    Kasperi Laine
Koreografiassistent    Heidi Lehtoranta
Scenografi    Susanna Leinonen, Kimmo Karjunen och Erika Turunen
Ljusdesign    Kimmo Karjunen

Fading

Koreografi    Helena Franzén
Musik    Jukka Rintamäki
Scenografi   Maria Hurtig, Karin Lind
Kostymidé   Helena Franzén
Ljusdesign    Markus Granqvist

sud-virus

Idé av    Nello Calabrò, Roberto Zappalà
Koreografi, kostymdesign och ljusdesign   Roberto Zappalà
Musik   Puccio Castrogiovanni
Koreografiassistenter    Daniela Bendini, Wei Meng Poon
Scenografi   Giuseppe Parito, Roberto Zappalà
I samarbete med   compagnia zappalà danza