Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

”Dans som alla borde få se” – DN

Life’s a show

Lysande explosiv och poetisk dans. 

”Bombastisk föreställning”DN
”Mycket medryckande”SvD
”Jag lovar att du går hem upplyft”GP
”GöteborgsOperans dansare strålande i fullt ös.”GP

Pulserande dans inspirerad av musikvideos och populärkultur möter mjukt flödande rebellisk danspoesi. Energi, urkraft och längtan i en dubbel världspremiär med GöteborgsOperans Danskompani.

Valley

Dansverk av Marina Mascarell

Ett filmklipp ur Valley
”Ett vågat och konsekvent dansverk om människans villkor. Från början till slut gör den ett formidabelt bruk av både dansare och scen”DN
Marina Mascarell
Mats Bäcker
Med absolut gehör för detaljer och starkt socialt engagemang skapar den spanska koreografen Marina Mascarell sina sinnrika dansverk. Hennes ”Mongrel” för GöteborgsOperans Danskompani (2015) hyllades av både publik och kritiker och nominerades till flera priser. I ”Valley” tar hon sig an ett tidlöst tema: Livet som skådespel.


Den raffinerade scenografin av arkitekten Ludmila Rodrigues består av en gigantisk origami av filtmattor. Electronica-artisten Ben Frosts specialskrivna, atmosfäriska musik förhöjer upplevelsen av fängslande mystik.

Bakom den mjukt böljande koreografin som antyder trauman och apokalyps ligger 18 månaders research. Mascarell har undersökt hur människan låter informationsteknologin styra sitt beteende och distrahera till den grad att minnet förändras. Var och en följer massans manus och spelar sina tilldelade roller tills själva livet blir ett skådespel. Både för dem som ser oss och för oss själva.

Ett filmklipp som spelades in vid öppen repetition för Valley

Contemporary dance

Dansverk av Hofesh Shechter

Ett filmklipp ur Contemporary dance
”En bris av frisk luft, mitt i meningslösheten. En vändning som faktiskt får dansen att reflektera mänsklighet på ett nytt sätt.”DN
Hofesh Shechter
Hugo Glendinning
Intensiv klubbfeeling med ironiska blinkningar till musikvideos blir det i Hofesh Shechters första verk för GöteborgsOperans Danskompani, ”Contemporary dance”.

För tio år sedan gick den Israel-födde, brittiske koreografen på mindre än ett halvår från att vara närmast okänd till att fylla Storbritanniens största dansscener. I dag är han en av världens mest uppburna koreografer – omöjlig att förutsäga men med en omisskännlig stil. Hans verk är anarkistiska, explosivt fysiska och virtuosa. Samtidigt ömsinta och vibrerande. Han blandar satir med djupsinnighet, kaos med ordning och djurisk urkraft med mänsklig längtan.

”Contemporary dance” fyller Stora scenen med intensiv energi. Den rytmiska, vildsint pulserande och medryckande musiken är komponerad av koreografen själv.

Medan kvällens första koreograf ägnar drygt ett år åt studier, går Shechter oftast in i studion tomhänt och kommer ut med ett mirakel som lämnar publiken med en längtan efter mer. I juni gästar hans eget kompani, Hofesh Shechter Company, GöteborgsOperans dansfestival med succéföreställningen ”Grand finale”.

Efter ett första möte med dansarna insåg jag att kompaniet har några av världens mest begåvade och mångsidiga dansare. Det är så sällsynt att jag träffar en grupp dansare som jag klickar med direkt. Det både sporrar och skrämmer mig när jag tänker på vad vi skulle kunna göra tillsammans. Jag ser fram emot att driva deras fysiska förmåga till max, samtidigt som de tar min kreativitet till helt nya platser, säger Hofesh.

Repetitioner av ’Contemporary dance’

Introduktion

Ordinarie introduktion
Lilla scenen, en timme före varje föreställning (utom premiären)

Ta chansen att lära känna föreställningen och få en djupare inblick i koreografens tankar och inspiration till verket. Introduktionerna är populära, så kom i god tid. De äger rum på Lilla scenen en timme före föreställning (dock inte på premiärer). Introduktionen kostar inget extra; biljetten gäller som inträde. Introduktionen varar cirka 20 minuter.

Fysiska introduktioner

Lär känna föreställningen och få en inblick i dansens språk! Genom att besöka våra fysiska introduktioner får du en bättre förståelse för den föreställning som du har köpt biljett till. En fysisk introduktion gör koreografens dansverk mer intressant genom att visa exempel på gester och rörelsemönster som du sedan kommer att känna igen. Vid denna föreställning är den fysiska introduktionen kopplad till Hofesh Shechters verk "Contemporary dance".

GöteborgsOperans Danskompanis fysiska introduktioner är till för dig som är intresserad av att få ett rikare utbyte av danskompaniets föreställningar. Den fysiska introduktionen bygger på publikdeltagande. Bekväma kläder och skor rekommenderas men är inte nödvändigt.

En fysisk introduktion kan ses som en upptäcktsfärd där du får möjlighet att uppleva olika koreografiska metoder, rörelseprinciper och konstnärliga former. Det ger dig en djupare och mer personlig förståelse för och kontakt med verket. I en fysisk introduktion bjuds deltagarna in att prova och delta i fysiska (istället för bara visuella) uttrycksformer. Introduktionerna leds av dansare i GöteborgsOperans Danskompani.

Fri entré med biljett, begränsat antal platser (Max 60 personer/tillfälle).

Boka din biljett här

Datum och instruktörer: 


Eftersnack söndag 7 april  ca 20.30-21.00

Direkt efter föreställningen den 7e april  blir det eftersnack med dansarna. Du får då möjlighet att ställa frågor om föreställningen och dela dina tankar och intryck av dansverken. Så boka detta datum om du vill komma verket och dansarna närmare!  Moderator: Katrín Hall, konstnärlig ledare Dans. Kl 20.30–21.00, Stora scenen.

Världspremiär 15 mars 2019
10 föreställningar t.o.m. 14 april.

#GOlifeisashow

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen