Världspremiär 15 mars 2019
Köp biljett

Life’s a show

Lysande explosiv och poetisk dans. Dansverk av Marina Mascarell & Hofesh Shechter.

Marina Mascarell
Mats Bäcker

Med absolut gehör för detaljer skapar den spanska koreografen Marina Mascarell politisk, intim poesi. Om hennes första verk för GöteborgsOperans Danskompani, Mongrel (2015), skrev DN: ”En gemensam kropp med harmoniskt svepande och luftigt virvlande rörelser.”

Denna gång tar hon sig an ett tidlöst tema: Livet som skådespel. Det dagliga livet följer ett manus där vi alla spelar olika roller. Och vi gör det så väl att själva livet till sist blir ett skådespel. Både för dem som ser oss och för oss själva. För att ytterligare illustrera temat samarbetar Marina Mascarell med arkitekten Ludmila Rodrigues och multimedia-artisten Mike Rijnierse som tillsammans skapar sceniska rum av ljus.

Hofesh Shechter
Hugo Glendinning

År 2007 gick den Israel-födde, brittiske koreografen Hofesh Shechter på mindre än ett halvår från att vara närmast okänd till att fylla Storbritanniens största dansscener. I dag är han en av världens mest uppburna koreografer – omöjlig att förutsäga men med en omisskännlig stil.

Hans koreografier är anarkistiska, explosivt fysiska och virtuosa. Samtidigt ömsinta, medkännande och vibrerande. Han blandar satir med djupsinnighet, kaos med ordning och djurisk urkraft med mänsklig längtan.

Hofesh Shechter har sin bas vid Sadler’s Wells i London, driver ett eget kompani och komponerar ofta själv musiken till sina verk – dunkla, täta ljudbilder som pulserar av vild energi. Han har även koreograferat för teater, tv, opera och musikal, bland annat på Broadway samt för Metropolitan Opera och Royal Opera House. Det här blir hans första verk för GöteborgsOperans Danskompani.

Efter ett första möte med dansarna insåg jag att kompaniet har några av världens mest begåvade och mångsidiga dansare. Det är så sällsynt att jag träffar en grupp dansare som jag klickar med direkt. Det både sporrar och skrämmer mig när jag tänker på vad vi skulle kunna göra tillsammans. Jag ser fram emot att driva deras fysiska förmåga till max, samtidigt som de tar min kreativitet till helt nya platser, säger Hofesh.

Introduktion

Ordinarie introduktion
Lilla scenen, en timme före varje föreställning (utom premiären)

Ta chansen att lära känna föreställningen och få en djupare inblick i koreografens tankar och inspiration till verket. Introduktionerna är populära, så kom i god tid. De äger rum på Lilla scenen en timme före föreställning (dock inte på premiärer). Introduktionen kostar inget extra; biljetten gäller som inträde. Introduktionen varar cirka 20 minuter.

Fysiska introduktioner

Lär känna föreställningen och få en inblick i dansens språk! Genom att besöka våra fysiska introduktioner får du en bättre förståelse för den föreställning som du har köpt biljett till. En fysisk introduktion gör koreografens dansverk mer intressant genom att visa exempel på gester och rörelsemönster som du sedan kommer att känna igen.

GöteborgsOperans Danskompanis fysiska introduktioner är till för dig som är intresserad av att få ett rikare utbyte av danskompaniets föreställningar. Den fysiska introduktionen bygger på publikdeltagande. Bekväma kläder och skor rekommenderas men är inte nödvändigt.

En fysisk introduktion kan ses som en upptäcktsfärd där du får möjlighet att uppleva olika koreografiska metoder, rörelseprinciper och konstnärliga former. Det ger dig en djupare och mer personlig förståelse för och kontakt med verket. I en fysisk introduktion bjuds deltagarna in att prova och delta i fysiska (istället för bara visuella) uttrycksformer. Introduktionerna leds av dansare i GöteborgsOperans Danskompani.

Fri entré med biljett, begränsat antal platser (Max 60 personer/tillfälle).

Biljetterna till vårens datum släpps längre fram.
Datum:

  • Onsdag 20 mars 17.45-18.30
  • Torsdag 28 mars 17.45-18.30
  • Lördag 30 mars 16.45-17.30
  • Söndag 7 april 16.45-17.30

Öppen repetition

Tisdag den 26 februari 2019, kl 1830-19.15

Kom och titta när danskompaniet repeterar. En spännande möjlighet att få inblick i den kreativa processen med bara några veckor kvar till världspremiären. Efter repetitionen berättar koreografen om sina tankar kring verket i samtal med vår konstnärliga ledare Katrín Hall och några av  dansarna ur GöteborgsOperans Danskompani.

Fri entré med biljett. Begränsat antal platser. Biljetterna släpps längre fram.


Eftersnack söndag 7 april  ca 20.30-21.00

Direkt efter föreställningen den 7e april  blir det eftersnack med dansarna. Du får då möjlighet att ställa frågor om föreställningen och dela dina tankar och intryck av dansverken. Så boka detta datum om du vill komma verket och dansarna närmare!  Moderator: Katrín Hall, konstnärlig ledare Dans. Kl 20.30–21.00, Stora scenen.

Världspremiär 15 mars 2019
10 föreställningar t.o.m. 14 april.

#GOlifeisashow

Spelplan

mars 2019

fre 15/3
19:00
Stora scenen 
Världspremiär
ons 20/3
19:00
Stora scenen 
fre 22/3
19:00
Stora scenen 
Tis 26/3
19:00
Stora scenen 
Pensionärspris gäller
tors 28/3
19:00
Stora scenen 
lör 30/3
18:00
Stora scenen 

april 2019

tors 4/4
19:00
Stora scenen 
Pensionärspris gäller
sön 7/4
18:00
Stora scenen 
ons 10/4
19:00
Stora scenen 
sön 14/4
18:00
Stora scenen 
Sista föreställning

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen