Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Lova & Sam

Musikteater. En helt ny musikteaterföreställning om vänskap, förändring och om att upptäcka livet. Ett musikteaterprojkekt i samarbete med Angeredsgymnasiet och Hvitfeldtska gymnasiet.

Fri entré men platsbiljett krävs, bokas via vår biljettkassa 031-13 13 00

Titta på bilder från föreställningen.

”Pappa har förstört allt. Jag trodde aldrig han skulle våga ta kontakt med den där fosterfamiljsorganisationsgrejen. Men det gjorde han och nu flyttar det in en främmande kille med blommig resväska i vårat hus och han ska bo i mitt rum!”

Precis så känner Lova som är huvudperson i Lova och Sam. Hennes mamma har lämnat familjen och åkt till USA och Lova bor nu ensam med sin pappa. Hon känner sig övergiven och ledsen och relationen med pappan har förändrats, de pratar inte alls lika bra som förr.

Lovas pappa hoppas att situationen ska bli bättre med ett fosterbarn i familjen. Utan att säga något till Lova bestämmer han sig för att ta emot en kille, Sam, som har förlorat båda sina föräldrar i en bilolycka.

Sams intåg i familjen blir omtumlande och inte blir det bättre av att han ska gå i Lovas klass. Lova är rädd för vad gänget i skolan ska tycka om Sam. Han är ju så annorlunda. Han vågar vara annorlunda. Sakta men säkert får han även Lova att våga bryta med sin gamla roll och hitta sig själv, den riktiga Lova.

Detta har hänt:

AUGUSTI 2009

Mia Ringblom Hjertner har nyligen blivit ansvarig för GöteborgsOperans nya satsning som heter Unga. Hon funderar över hur GöteborgsOperan ska kunna bli ett musikteaterhus som lockar även den yngre publiken. Mia får en idé om att sätta upp en pjäs, av och med gymnasieelever. – Att hitta en bra berättelse är svårt men varför inte låta en ung människa skriva manus? Så resonerade jag, säger Mia.

OKTOBER 2009

Nu är det bestämt. Det blir en manustävling! Den vänder sig till alla förstaårselever på gymnasiet i Västra Götalandsregionen. Annons går ut i dagspressen och information skickas till regionens gymnasieskolor.

JANUARI 2010

Deadline för manusinlämning. Samtliga bidrag imponerar på juryn men Johanna Svalbackes manus Lova & Sam är ett självklart val. – Berättelsen är både allvarlig och rolig, skriven med insikt och med en musikalisk tajming i scenerna, säger Mia.MAJ 2010

Efter tre intensiva dagar av auditions står det klart, åtta elever får rollerna och ytterligare sex bildar bandet. Samtliga går på Angeredsgymnasiet och Hivitfeldtska gymnasiet.

JUNI–AUGUSTI 2010

Johanna skriver låttexter, en del själv och en del tillsammans med Mia Ringblom Hjertner och Per Larsson. Per börjar komponera musiken.

OKTOBER 2010

Samling inför repetitionsstarten. Det utvalda gänget låter sig inte avskräckas av det tuffa repetitionsschemat som ibland kommer att krocka med skolarbetet. Ensemblen utökas med två professionella musikalartister och en agerande musiker. Anders Wängdahl gör rollen som pappan, Ingahlill Wagelin är läraren och Per Larsson, som också är kapellmästare och tonsättare, gör rollen som kuratorn.

NOVEMBER 2010

Nu inleds den intensiva repetitionsperioden. Kostymerna ska sys klart, sångerna finslipas och ljuset sättas – i december är det premiär!

Mias blogg.

/ 101210

Igår var det premiär!
Vilken grej!!!

Det har gått toppenbra och jag är såååå stolt! Idag är vi nog alla lite trötta men lyckliga, tror jag.

Jag hann själv inte ta några bilder, men jag hoppas att vår webmaster Magnus kanske har några på lut. Det är Magnus som har hjälpt mig med bloggen, själv är jag dessvärre ganska kass på datorer. Nästa föreställning är nu på söndag- och då tror jag att det kommer en hel del anhöriga till ungdomarna- blir nog känslosamt och bra.

Vi hörs ! Tjingeling!

/Mia

Lova&Sam_IMG_6193
Foto:Joakim Hovrevik
Lova&Sam_IMG_6315
Foto:Joakim Hovrevik

På plats för Johanna.

 Johanna Svalbacke
Johanna Svalbacke, foto: Joakim Hovrevik

Hon är bara 17 år. Storasyster till Carolina, 16 och Oskar, 12. En eftertänksam tjej och en passionerad teaterälskare. Hon pendlar varje dag från hemmet i Trollhättan till Uddevalla för att gå på teaterlinjen på Sinclairskolan. Några kvällar i veckan åker hon på regional turné med amatörmusikalen En värsting till syster. När det blir tid över åker hon till Göteborg. Närmare bestämt till GöteborgsOperan, hennes nya arbetsgivare. Johanna Svalbacke är operans yngsta manusförfattare någonsin.

Det började med att hon såg annonsen i tidningen:Tävling för unga manusförfattare i första ring på gymnasiet. Vinst: att sätta upp en föreställning på GöteborgsOperans lilla scen. "Wow, vad kul" tänkte Johanna. Hon började skriva ned några repliker, hade ingen färdig idé i huvudet mer än att det skulle vara en tjej och en kille som båda är ensamma och blir kompisar, fastän de är olika. Under jullovet växte historien och blev Lova & Sam. Så en kväll i februari tog familjen med henne till en direktsänd opera på en biograf i Trollhättan. I pausen kom Mia Ringblom Hjertner från GöteborgsOperan upp på scenen. Plötsligt sa hon att en tjej från Trollhättan hade vunnit manustävlingen och så höll hon upp manuset. Den fetstilta rubriken gick inte att ta miste på: Lova & Sam.
– Jag fattade först ingenting, jag trodde att hon bara var där för att göra reklam för tävlingen. Men sedan blev jag jätteglad, jag hade ju nästan glömt av att jag skickat in mitt manus, säger Johanna.

När vi träffas har hon just fått sitt kontrakt från operan. Tjejerna och killarna som ska spela rollerna i Lova & Sam är utvalda efter noggranna auditions. Låttexterna har tonsatts med hjälp av kompositör och pianist Per Larsson. Johanna Svalbacke är nöjd.
– De som fick rollerna passar verkligen och låtarna blev jättebra, säger hon.

Lova & Sam är det första manus hon har skrivit. Hon har alltid gillat att skriva, men hittills har det mest varit uppsatser och noveller för skolan. Kanske har hon nu hittat en ny nisch. Men det är fortfarande drömmen om att bli skådespelerska som är störst. Det är så häftigt att stå på scenen och gestalta en annan människa, att ta fram nya sidor hos sig själv. Man får en kick av det, säger Johanna. Kanske blir kicken lika stor när ridån går upp för första gången på Lilla scenen den 9 december. Att göra debut på GöteborgsOperan som 17-åring med en egenskriven pjäs är inte heller så dumt.

De medverkande.

ÖVERSTA RADEN FRÅN VÄNSTER: Boman Lyngfelt, Erik Jardemark, Joakim Nilsson, Jonas Nilsson, Anders Wängdahl och Ingahlill Wagelin. NEDRE RADEN FRÅN VÄNSTER: Vera Westberg, Alexander Strandell, Joakim Stenman, Anton Boså, Henrik Bûller, Lili Holènyi, Mia Ringblom Hjertner, Matilda Hansson Levin, Hannah Höglund, Catarina Hernandez, Johanna Svalbacke, Karolina Almgren och Per Larsson.

Översta raden från vänster: Boman Lyngfelt, Erik Jardemark, Joakim Nilsson, Jonas Nilsson, Anders Wängdahl och Ingahlill Wagelin.
Nedre raden från vänster: Vera Westberg, Alexander Strandell, Joakim Stenman, Anton Boså, Henrik Bûller, Lili Holènyi, Mia Ringblom Hjertner, Matilda Hansson Levin, Hannah Höglund, Catarina Hernandez, Johanna Svalbacke, Karolina Almgren och Per Larsson.

Information

  • Genre: Musikal
  • Säsong: 2010/2011
  • Premiär: 9 Dec 2010
  • Sista föreställning: 23 Jan 2011
  • Plats:

    Lilla scenen