Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Mahler, symfoni nr 6

28 april 2011

Konsert. För att få fram den rätta klangen i Mahlers tragiska sjätte symfoni sitter inte mindre än två orkestrar på Stora scenen den 28 april: GöteborgsOperans Orkester och Göteborg Wind Orchestra.

År 2011 är det tillika 100 år sedan Mahler avled och 28 april dirigerar Olaf Henzold Mahlers symfoni nr 6. Henzold har en framgångsrik internationell karriär och har gästat GöteborgsOperan vid flera tillfällen. Första gången var år 2002 i en av våra största framgångar någonsin, Richard Strauss Rosenkavaljeren. Kvinnan utan skugga och Arabella är två andra Straussuccéer han dirigerat här.

GöteborgsOperans orkestern 2008
GöteborgsOperans orkestern 2008Foto: Ingmar Jernberg

Mahlers symfoni nr 6 är en mystisk, erotisk, demonisk, dionysisk symfoni i fyra satser. Klangfärgsmelodiken hör till det mest avancerade inom symfonisk musik. Berömd är finalen med dess monumentala två hammarslag som makarna Mahler upplevde som ödets slag i deras egna liv och symfonin har en stark dragning åt det tumultartat tragiska.

Olaf Henzold (dirigent).

Olaf Henzold

Olaf Henzold har i Norden gjort sig speciellt känd genom en rad operaproduktioner av Wagner och Richard Strauss. På GöteborgsOperan har han tidigare dirigerat den legendariska uppsättningen av Rosenkavaljeren 2002, Die Frau ohne Schatten, Arabella, en konsertant version av Den flygande holländaren och Wagners Mästersångarna i Nürnberg. Vid Den Norske Opera, där han var chefdirigent 2001–2006 och sedan återkommit som gästdirigent, har han dirigerat Wagners Lohengrin, Den flygande holländaren, Parsifal, Mästersångarna i Nürnberg, Rhenguldet och Valkyrian, också vid gästspel i Madrid 2007 med Rhenguldet, Tristan och Isolde samt R Strauss Elektra.

Olaf Henzold är utbildad vid Musikhögskolan i Dresden och Musikakademin i Prag. Efter att 1987 ha vunnit första pris i Toscanini-dirigenttävlingen i Parma gästdirigerade han vid en rad ledande symfoniorkestrar i det forna DDR såväl som i övriga Europa. År 1989, då Berlinmuren föll, debuterade han vid Staatsoper Berlin med Mozarts Così fan tutte i regi av Ruth Berghaus. Detta blev startskottet för hans operadirigent-karriär. 1990 utsågs han till kapellmästare vid operan i Leipzig, 1991 till musikchef vid Luzernteatern och från 1998 vid Saarländischen Staatstheater Saarbrücken. 2005 dirigerade han Strauss Capriccio vid Teatro Colon i Buenos Aires och 2006 Così fan tutte i the New National Theatre i Tokyo. Vidare har han varit på turné med Den Norske Opera och Griegs Peer Gynt i Sydamerika, bl a i Sao Paolo, Rio de Janeiro och Buenos Aires.

Olaf Henzold har spelat in ett flertal cd-skivor med Luzerner Sinfonieorchester, Radio-Sinfonieorchester Berlin och SWF-Sinfonieorchester Baden-Baden. 2007 debuterade han vid Staatsoper Stuttgart med Verdis Otello, där han även dirigerat Carmen.

Information

  • Genre: Konsert
  • Säsong: 2010/2011
  • Första föreställning: 28 Apr 2011
  • Sista föreställning: 28 Apr 2011
  • Plats:

    Stora scenen

Team

Dirigent   Olaf Henzold
GöteborgsOperans Orkester
Göteborg Wind Orchestra

Lyssna

Spelar:
Spela Pausa