Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Metamorfos

Premiär 8 maj 2010.

Dans. De är Sveriges hetaste dansexporter. Nu återvänder Alexander Ekman och Johan Inger för att skapa två nya verk för GöteborgsOperans Balett. Alexander Ekman samarbetar denna gång med Medhi Walerski.

Tvådelat dansprogram av Johan Inger, Alexander Ekman och Medhi Walerski

”Stor, ja, rent av oförglömlig, danskonst.” DN
”Roligt, överraskande och njutbart.” GP
”En hyllning till leken och fantasin.” SvD
”Dansglitter för alla.” GT
”En metamorfos att bli lycklig av.” SvD
”Ett stort leende sprider sig i salongen.” GT
”Gå dit och se.” GP
”Charmigt är bara förnamnet.” nummer.se

Titta på en film från föreställningen.

Titta på bilder från föreställningen.

Falter av Johan Inger.

Johan Inger, koreograf
Johan Inger, koreograf

Med nio dansare, 64 rep och musik av bland andra Alva Noto utforskar Johan Inger en resa från kaos till ordning. Hans suggestiva Falter rör sig från flyktighet till beständighet, via frenesi till ett fridfullt lugn. Den före detta konstnärlige ledaren för Cullbergbaletten och numera huskoreografen för Nederlands Dans Theater (NDT) skapar nu för första gången ett verk direkt för GöteborgsOperans Balett.

Johan Inger slog igenom som koreograf 1995, efter en mycket framgångsrik danskarriär vid bland andra Kungliga Baletten i Stockholm och Nederlands Dans Theater (NDT).

Ingers koreografier har vunnit priser i Holland, Skottland och Italien. Mellan 2003 och 2008 var han konstnärlig ledare för Cullbergbaletten och 2006 tilldelades han Birgit Cullberg-stipendiet. Från och med hösten 2009 är han huskoreograf vid NDT.

La La Land av Ekman/Walerski.

I Ekman/Walerskis lekfulla La La Land möter vi en grupp människor på självhjälpskurs. Genom terapeutiska övningar försöker de hitta vägen till att bli ”en bättre människa”. De två koreograferna mixar dans med talad dialog och skildrar på ett träffsäkert och humoristiskt sätt den mänskliga strävan mot utveckling. Musiken är ett collage av bland andra Chopin, Puccini och Akron/Family.

Den kända hjärnforskaren Jill Bolte Taylor har inspirerat koreograferna med sin föreläsning om en självupplevd stroke. Klicka här för att titta på föreläsningen.

Alexander Ekman, koreograf
Alexander Ekman, koreograf

Alexander Ekman har blott 25 år gammal etablerat sig som en av de mest intressanta nordiska koreograferna inom den nutida dansen. Han har bakgrund som dansare inom Kungliga Baletten, NDT och Cullbergbaletten. Koreografdebuten ägde rum 2006 för NDT II.

Alexander Ekman arbetar med att få in fler dimensioner i den moderna dansen och använder sig gärna av dans och text tillsammans. Han gjorde bejublad GöteborgsOperan-debut år 2008 med sin humoristiska Episode 17, det avslutande verket i succétripplen 3xBoléro.

Medhi Walerski har efter sin utbildning inom klassisk balett, modern dans och improvisation dansat i operabaletten i Paris, operabaletten i Nice och Ballet du Rhin i Mulhouse, Frankrike. 2001 bytte han Frankrike mot Holland och började som dansare i Nederlands Dans Theater.

Efter två år i ungdomskompaniet NDT II flyttade han upp till NDT I och det var i och med deras årliga workshops som hans karriär som koreograf tog fart på allvar. Dåvarande artistiske ledaren, Anders Hellström, bjöd in honom att skapa ett verk för programmet ”UpComing Choreographers 2006” och resultatet blev Moume. Året därpå skapade han Buried Dead or Alive tillsammans med Alexander Ekman för kompaniet C-Scope.

Hans officiella koreografdebut för NDT blev Mammatus för NDT II 2008 och senare samma år den kritikerrosade Underneath för NDT I. Från och med sommaren 2009 frilansar Medhi Walerski som koreograf och kommer under våren 2010 att skapa ett nytt verk även för Bernbaletten.

Medhi Walerski, koreograf
Medhi Walerski, koreograf

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2009/2010
  • Premiär: 8 Maj 2010
  • Sista föreställning: 22 Maj 2010
  • Plats:

    Stora scenen

Falter

Kostymassistent   Carolina Armenta
Ljusdesign   Erik Berglund
Dansare
   Hlín Diego Hjálmarsdóttir
   Micol Mantini
   Ellah Nagli
   Satoko Takahashi
   Lea Yanai
   Jérôme Delbey
   Hokuto Kodama
   Paul Pui Wo Lee
   Moritz Ostruschnjak
Koreografi, scenografi och kostym   Johan Inger

La La Land

Koreografi, scenografi och kostym   Alexander Ekman
Koreografi, scenografi och kostym   Medhi Walerski
Ljusdesign   Joakim Brink
Dansare
   Angelina Allen
   Delphine Boutet
   Mariko Kida
   Janine Koertge
   Annika Lindqvist
   Monika Milocco
   Heather Telford
   Anandi Vinken
   Ingeborg Zackariassen
   Andrzej Glosniak
   Erik Johansson
   Sonny Koroschetz
   Toby Kassell
   Dan Langeborg
   Rayco Cano-Cortes
   Fernando Melo
   Patrick Migas
   Mattias Olaison
Talroll   Mattias Suneson
Pianist   Bernard Matracki

Affisch

Affisch