Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Min mamma är en drake

Urpremiär 5 mars 2011 på Skövdescenen.

Opera. Vad gör man när ens mamma en dag har förvandlats till en drake? Thomas Lindahl och Irena Kraus står bakom säsongens stora barnsatsning.

Musikteaterverk för barn i en akt av Thomas Lindahl och Irena Kraus.

En dag har Åkes mamma förvandlats från sitt vanliga stressade jag till en drake. Att lille Åke denna dag får ta hand om sin bortkomna mamma istället för tvärtom, utvecklas till ett stort och fartfyllt äventyr: i djurparken, hos doktorn, hos mormor och slutligen hemma. Dagen därpå är mamma som vanligt igen, men hon bestämmer sig för att ta ledigt från jobbet för att vara med Åke.

Titta på bilder från föreställningen.

Pija Lindenbaum har snabbt blivit en av våra mest älskade barnboksförfattare och har redan lästs av flera generationer barn. Hon har flera gånger nominerats till Augustpriset för sina böcker och tilldelades priset år 2000 för Gittan och gråvargarna. I vår satsning på barn och unga är vi stolta över att kunna erbjuda ett helt nytt musikdramatiskt verk för lågstadieelever i hela regionen, baserat på en av hennes mest uppskattade böcker: När Åkes mamma glömde bort.

Thomas Lindahl, erfaren tonsättare med bland annat Lindgatan 5 på sin opuslista, skriver musiken för fem sångare och fyra musiker. Irena Kraus gör librettot och scenografen Torsten Dahn, senast hos oss i Chaplin – en lek med allvar, gör dekor och ljus. Vi är dessutom glada att Pija Lindenbaum, som ju också illustrerar sina böcker, vill sätta sin speciella prägel på kostymerna. Musikalartisten Mia Ringblom Hjertner, som är ansvarig för Unga, gör här sin regidebut. I den spektakulära rollen som Åkes mamma får vi höra mezzosopranen Ulrika Tenstam. Åke görs av den unge tenoren Jacob Wistrand. De övriga tre sångarna från såväl opera som musikalområdet, gör ett flertal olika karaktärer i denna fantasifulla berättelse.

Titta på en film från repetitionen.

Jacob Wistrand

Åke

Ulrika Tenstam

Mamman

Jakob Wistrand
Foto: Joakim Hovrevik
Ulrika Tenstam
Foto:Mats Bäcker

Jacob Wistrand är utbildad på kandidatutbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg 2007 samt på masterutbildningen vid Operahögskolan i Stockholm 2009.

2007 sjöng han titelrollen i Benjamin Brittens komiska opera Albert Herring på Läckö Slottsopera, året efter Monostatos i Mia Bartovs uppsättning av Trollflöjten på NorrlandsOperan och 2009 rollen som Lucanio i Händels opera Ariodante på Drottningholms Slottsteater.

2010 var Jacob Wistrand anställd i GöteborgsOperans Kör där han även gjorde inhopp som Monostatos i Trollflöjten och var en av lärjungarna i Wagners Mästersångarna i Nürnberg. I januari 2011 sjöng han Don Curtizio i Peter Matteis uppsättning av Figaros bröllop på Kulturens Hus i Luleå.

Ulrika Tenstam är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade 1989 på Drottningholms Slottsteater som Klytaimnestra i Glucks opera Ifigenia i Aulis. Därefter följde två år på Folkoperan, bl a med genombrottsrollen Delila i Simson och Delila, som också belönades med DN:s Kasperpris. På Kungliga Operan i Stockholm har hon sjungit Rosina i Barberaren i Sevilla och på Malmö Opera titelrollen i Sköna Helena.

På GöteborgsOperan har hon sjungit en rad roller; Orlofsky i Läderlappen, Suzuki i Madama Butterfly, Judith i Prins Blåskäggs borg, titelrollen i Carmen, Meliba i Resan till Reims (även på gästspel i Prag), Niklaus i Hoffmanns äventyr, Lady Macbeth i Jan Sandströms opera Macbeth², Amneris i Aida, Grevinnan Geschwitz i Lulu, Preziosilla i Ödets makt, Amman i Die Frau ohne Schatten, Spåkvinna i Arabella och senast Baba the Turk i Rucklarens väg.

Bland hennes senaste övriga roller kan nämnas titelrollen i Zarah på Folkoperan, Kulturministern i Näsflöjten på Vadstena-Akademien och Frau von Luber i Silversjön på Folkoperan. Hon har gästat bl a Théatre de la Monnaie i Bryssel som Magdalena i Mästersångarna i Nürnberg och The Hong Kong Dance Company i en balett till Mahlers Das Lied von der Erde.

Ulrika Tenstam är även en uppskattad romans- och konsertsångerska och har medverkat i radio, TV och på skiva.

Kostymskisser av Pija Lindenbaum.

Kostymskiss Min mamma är en drake av Pija Lindenbaum
Kostymskiss Min mamma är en drake av Pija Lindenbaum
Kostymskiss Min mamma är en drake av Pija Lindenbaum

Titta på en film från presentationen av säsongen 2010/2011.

Information

  • Genre: Opera
  • Säsong: 2010/2011
  • Premiär: 5 Mar 2011
  • Sista föreställning: 7 Maj 2011
  • Plats:

    Skövdescenen, Skövde

  • Längd: 1 timme, ingen paus.
  • Info:GöteborgsOperan Skövdescenen. Därefter på turné i Västra Götalandsregionen och på GöteborgsOperan Lilla scenen.

Team

Regi   Mia Ringblom Hjertner
Sceografi och ljusdesign   Thorsten Dahn
Kostymdesign   Pija Lindenbaum

Roller

Åkes mamma   Ulrika Tenstam
Åke   Jakob Wistrand
Mormor m fl.   Ingahill Wagelin
Parkvakt   Anders Wängdal
Läkare m fl.   Nina Ewald
Musiker
Per Larsson (Kapellmästare, piano), Björn Bang (slagverk), Viktor Turegård (bas) och Daniel Hedin (trombon)