Alla föreställningar är inställda t.o.m. 31 oktober

Mytomania

Urpremiär 20 februari 2021

Biljettsläpp meddelas senare

Mytomania

Nyskriven opera om en skrupelfri stjärnkirurg.

Opera i två akter av Paula af Malmborg Ward (f. 1962). Libretto Kerstin Perski.

Sjungs på svenska med svensk och engelsk översättning på textmaskin.

Kirurgen Francis har nått stjärnstatus. Han hyllas och älskas av alla för sin banbrytande forskning. Privat håller han liv i sitt äktenskap genom parterapi, samtidigt som han har en passionerad kärleksaffär med terapeuten. Men Francis liv är ett luftslott, hans forskning en bluff. Patienter dör. 

Kanske är det så att svindlare uppfyller en längtan efter att världen ska slå ut i färg. Lögnen förför oss alla. När någon blåser i visselpipan för att väcka oss vill vi helst inte höra. Så vem vågar avslöja en lögnare alla vill tro på? 

”Mytomania” är en opera av Göteborgstonsättaren Paula af Malmborg Ward och librettisten Kerstin Perski, efter en gemensam idé och originalhistoria av Kerstin Perski. Paula af Malmborg Ward har ett tiotal operor bakom sig, liksom orkester-, kammar- och körverk, och även musik för tv. Hennes moderna tonspråk följer dramat in i varje skrymsle. Dramatikern Kerstin Perski har skrivit libretton till flera nya operor, både i Sverige och internationellt. Bland annat till GöteborgsOperans förra urpremiär, Notorious, med musik av Hans Gefors. 

Teamet, lett av regissören Clara Svärd, tar fasta på den thrillerartade handlingen. Dirigent är Andreas Hanson som dirigerat flera urpremiärer, bland annat Paula af Malmborg Wards Triumf och tragedi på Kungliga Operan. 

Tenoren Joachim Bäckström gör rollen som den manipulative Francis, medan hans bedragna, men stoiskt älskande, hustru Rita sjungs av mezzosopranen Ann-Kristin Jones. Koloratursopranen Kerstin Avemo gör rollen som terapeuten Nelly, dramats egentliga huvudperson. Nelly slits mellan sanning och lögn och kämpar för att få alla att förstå att den upphöjde kirurgen är en mytoman.

Introduktioner

En timme före varje operaföreställning på Stora scenen håller vi en introduktion till kvällens verk. Introduktionerna tar cirka 20 minuter och hålls på Lilla scenen. Fri entré. Begränsat antal platser.

OBS! Ingen introduktion vid premiären.

Lyft blicken
Nu närmar sig nästa säsongs upplevelser. 

När denna mycket speciella tid är över slår vi åter upp dörrarna på vid gavel och är mer än redo att fylla ditt liv med scenkonst igen – långt utanför skärmarnas fyra hörn. Säsongen 2020/2021 innehåller allt du kan önska dig av starka känslor och storslagna uttryck.

Då kan du åter få uppleva opera, musikal, dans och konsert när det är som allra, allra bäst: hundra procent analogt och obligatoriskt skärmfritt. När du vill och med vem du vill. 

Du som är 28 år eller yngre betalar bara 50 % av abonnemangspriset.

Läs mer och köp ditt abonnemang här 

Spelplan

februari 2021

lör 20/2
18:00
Stora scenen 
Urpremiär
Biljettsläpp meddelas senare
sön 28/2
15:00
Stora scenen 
Biljettsläpp meddelas senare

mars 2021

ons 3/3
19:00
Stora scenen 
Biljettsläpp meddelas senare
ons 10/3
19:00
Stora scenen 
Biljettsläpp meddelas senare
lör 13/3
18:00
Stora scenen 
Biljettsläpp meddelas senare
tors 18/3
19:00
Stora scenen 
Biljettsläpp meddelas senare
tors 25/3
19:00
Stora scenen 
Sista föreställning
Biljettsläpp meddelas senare

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen