Alla föreställningar i augusti och september är inställda
För att förhindra smittspridningen av det nya coronaviruset ställer vi in all publik verksamhet fram till och med 30 september.

Läs mer
Premiär 31 oktober 2020
Köp biljett

Nabucco

Klassisk opera om en brutal verklighet

Opera i fyra akter av Giuseppe Verdi (1813–1901). Libretto Temistocle Solera.

Sjungs på italienska med svensk och engelsk översättning på textmaskin.

Nabucco – med hitlåten ”Fångarnas kör” – är en våldsam berättelse om frihetslängtan, förtryck och försoning.

Den stridande kung Nabucco har två döttrar. En äkta – den väna Fenena, som älskar en man från motståndarsidan och kämpar för befrielse. En oäkta – den på samma gång skrämmande och ömkansvärda Abigaille, som hämndlystet konspirerar om makten. Vem som är god och vem som är ond är svårt att avgöra; sympatierna böljar fram och tillbaka i takt med att makten byter ägare. 

Det italienska teamet med regissör Jacopo Spirei i spetsen placerar operan i vår samtid där ett desperat folk protesterar mot överhetens förtryck. När folket väl har lyckats ta makten blir de själva förtryckare. En fundamentalistisk regim ersätts med en annan. Den som inte har något kvar att förlora tar till extrema metoder för att den egna ideologin ska överleva. Rädsla och hopp byter plats. Om och om igen. 

Den italienske dirigenten Giancarlo Andretta återvänder till GöteborgsOperan för att dirigera Verdis eldiga genombrottsopera. Dess musikaliska kraft spänner från undersköna arior till storslagna körpartier. GöteborgsOperans baryton Mats Persson gestaltar Nabucco, vars syn på sig själv och samhället omkring honom förändras under berättelsens gång. I den magnifika rollen som den grymma Abigaille får vi uppleva den ryska sopranen Zoya Tsererina, vars karriär gått spikrakt uppåt sedan debuten. Kören spelar en stor roll i operan som de stridande sidornas anhängare.

Samtal inför premiären av Nabucco
21 oktober, kl 19.00
Lilla scenen

I samband med premiärer arrangeras öppna samtal och seminarier på Lilla scenen. Här berättar konstnärligt team och solister om sitt arbete. Ofta bjuds dessutom en extern gäst in för att ge en särskild synvinkel på verket. Det kan vara allt från språkprofessorer, frälsningssoldater eller konstvetare till sångare som har gjort de aktuella rollerna tidigare under sin karriär.

Moderator för operasamtalen är GöteborgsOperans dramaturg Göran Gademan. Samtalet spelas in för streaming här och på opera.se/podd. En del samtal förs på engelska.

Fri entré!

Introduktioner

En timme före varje operaföreställning på Stora scenen håller vi en introduktion till kvällens verk. Introduktionerna tar cirka 20 minuter och hålls på Lilla scenen. Fri entré. Begränsat antal platser.

OBS! Ingen introduktion vid premiären.

Lyft blicken
Nu närmar sig nästa säsongs upplevelser. 

När denna mycket speciella tid är över slår vi åter upp dörrarna på vid gavel och är mer än redo att fylla ditt liv med scenkonst igen – långt utanför skärmarnas fyra hörn. Säsongen 2020/2021 innehåller allt du kan önska dig av starka känslor och storslagna uttryck.

Då kan du åter få uppleva opera, musikal, dans och konsert när det är som allra, allra bäst: hundra procent analogt och obligatoriskt skärmfritt. När du vill och med vem du vill. 

Du som är 28 år eller yngre betalar bara 50 % av abonnemangspriset.

Läs mer och köp ditt abonnemang här

Spelplan

oktober 2020

lör 31/10
18:00
Stora scenen 
Slutsålt
Slutsålt

november 2020

ons 4/11
19:00
Stora scenen 
Slutsålt
Slutsålt
sön 8/11
18:00
Stora scenen 
lör 14/11
18:00
Stora scenen 
sön 22/11
18:00
Stora scenen 
ons 25/11
19:00
Stora scenen 

december 2020

tors 3/12
19:00
Stora scenen 
ons 9/12
19:00
Stora scenen 

januari 2021

fre 8/1
19:00
Stora scenen 
Pensionärspris gäller
fre 15/1
19:00
Stora scenen 
ons 20/1
19:00
Stora scenen 
sön 24/1
15:00
Stora scenen 
Sista föreställning

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen