Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

noBody

Dans. Hon är en av den nutida dansens absoluta förgrundsfigurer. Nu sätter vi upp Sasha Waltz poetiska och drabbande verk noBody.

Waltz arbetar inom ett brett fält, från renodlade dansföreställningar till genomkoreograferad opera och dans i museisammanhang, evenemang som hän-ryckt tiotusentals åskådare, nu senast vid invigningen av Italiens nya moderna konst-museum i Rom.

”Överväldigande och djupt gripande.” Borås Tidning
”Överlåt dig åt NoBody, det är en order!” Borås Tidning
”Göteborgsoperans dansare återföder Nobody och gör verket till sitt.” SvD
”Uppsättningen är en lagseger för dansarna.” GP
”Svindlande vackert samspel.” DN

Titta på ett filmklipp från noBody

Blicka in i noBody

Repetitionsfilm av noBody. Dansverk av SASHA WALTZ Musik av HANS PETER KUHN Regi och koreografi: Sasha Waltz, Scenografi: Thomas Schenk, Sasha Waltz , Kostymdesign: Bernd Skodzig , Ljusdesign: Martin Hauk


Titta på föreställningsbilder från noBody.


Titta bilder från repetitionen av noBody.


Titta på en intervju med Sasha Waltz.

noBody är sista delen i en tredelad danscykel av Sasha Waltz, en av den nutida dansens största koreografnamn. Waltz arbetar inom ett brett fält, från renodlade dansföreställningar till genomkoreograferad opera och dans i museisammanhang, evenemang som hänryckt tiotusentals åskådare, nu senast vid invigningen av Italiens nya moderna konstmuseum i Rom.

Det första verket i hennes triptyk, Körper (Kropp), gestaltade människans anatomi och fysik, det följande, med titeln S, undersökte livets ursprung, Eros och sinnlighet. noBody gestaltar människans metafysiska dimensioner, tar upp känslor förknippade med vår dödlighet, och ställer frågan: Vad är det odödliga i oss? I noBody söker Waltz och dansarna att genom kroppen synliggöra det själsliga och icke-kroppsliga.

Kroppen är vår katedral, ett knyte eller en kokong, trumma eller klingande bjällra. Titeln noBody betyder både ”ingen kropp” och ”ingen”. Och ingen är helt ensam i detta dansverk där dansarna rör sig i magiska, mjukt flödande formationer och komplexa mönster i en storslagen, fantasieggande scenografi. Sorg och sökande splittrar och förenar. När noBody gästspelade i Stockholm skrev en av flera begeistrade recensenter: ” … (noBody) berör mycket starkt i sin enkla poetiska finess och fantasi. Konturer upplöses, själen får en flygtur.” Verket kan också ses som en hyllning till vår förmåga att hålla fast vid något djupt mänskligt inom var och en av oss – tillsammans. Varvid tanken på återfödelse går som en ängel genom rummet.

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2011/2012
  • Premiär: 25 Feb 2012
  • Sista föreställning: 30 Mar 2012
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: 1 tim och 45 min

Team

Regi och koreografi    Sasha Waltz
Scenografi    Thomas Schenk, Sasha Waltz
Musik   Hans Peter Kuhn
Kostymdesign    Bernd Skodzig
Ljusdesign    Martin Hauk
Göteborgsoperans Balett

Affisch

Affisch