Premiär 13 april 2019
Köp biljett

Nyckeln till dröm|marna & Vox humana

Drömmen om ett drömförhållande.

Nyckeln till drömmarna (Trois fragments de Juliette)

Opera i en akt av Bohuslav Martinů (1890–1959). Libretto av tonsättaren efter Georges Neveuxs pjäs Juliette, ou La clé des songes. Källkritisk utgåva av Aleš Březina.

Vox humana (La voix humaine)

Opera i en akt av Francis Poulenc (1899–1963). Libretto Jean Cocteau.

Sjungs på franska med svensk och engelsk översättning på textmaskin.

Premiären direktsänds i Sveriges Radio P2.

Kerstin Avemo sjunger ett stycke ur Vox humana. Spelades in under Säsongskonserten, augusti 2018.

Idén om det perfekta förhållandet, den fullkomliga kärleken, är en illusion människan gärna håller vid liv. Vi diktar om den, sjunger om den, längtar och drömmer.

Med stor framgång har GöteborgsOperans regissör David Radok på senare år satt upp oväntade kombinationer av enaktare. Även denna dubbel väver samman två verk till en ny helhet – en surrealistisk berättelse om kärlek.

Nyckeln till drömmarna

Kvällen inleds med en urpremiär: den första iscensättningen av den tjeckiske kompositören Bohuslav Martinůs surrealistiska Nyckeln till drömmarna (originaltitel Trois fragments de Juliette), som består av tre scener ur hans opera Julietta (1938). Att texten är på franska förklaras av att pjäsen som librettot bygger på är skrivet av surrealisten George Neveux. Pjäsens undertitel har fått bli operans svenska titel.

Michel försöker återfinna en kvinna som han utnämnt till sitt livs kärlek – en kvinna vars röst han hörde en gång för länge sedan. Är hon verklig eller en fantasiskapelse? Martinů själv betraktade handlingen i sin opera som balanserande på gränsen mellan verklighet och illusion: ”Operan är full av oförväntade situationer och ologiska händelser. Den enda genomgående röda tråden är människans sinne. Minnet.”

Vox humana

Francis Poulencs Vox humana (originaltitel La voix humaine, ”Den mänskliga rösten”) från 1959 beskriver en kvinnas desperata försök att rädda ett förhållande. Hon talar i telefon med sin före detta älskare och kastas mellan hopp och förtvivlan, förnekelse och acceptans. När drömmen om kärleken slocknat ser hon bara en utväg. Döden. Verkligheten förskjuts och illusionen tar plats. Är detta kärlekspar detsamma som i stycket innan?

Som Juliette och Kvinnan får vi uppleva den mångfaldigt prisbelönta Kerstin Avemo, som med sin enastående uttryckskraft äger förmågan att trollbinda publiken. Hennes Michel är den internationellt verksamme Joachim Bäckström. Den intensiva dubbeln dirigeras av fransyskan Claire Levacher.

Introduktion till föreställningen
Lilla scenen, en timme före varje föreställning (utom premiären)

Ta chansen att lära känna föreställningen och få en djupare inblick i handling och bakgrund. Introduktionerna är populära, så kom i god tid. De äger rum på Lilla scenen en timme före föreställningar (dock inte på premiärer, vid gästspel eller vid fysisk introduktion av dans).

Introduktionen kostar inget extra; biljetten gäller som inträde. Introduktionen varar cirka 20 minuter.

Premiär 13 april 2019
6 föreställningar t.o.m. 12 maj.

#GOvoxhumana

Spelplan

april 2019

lör 13/4
18:00
Stora scenen 
Premiär
tors 18/4
19:00
ons 24/4
19:00
fre 26/4
19:00
Stora scenen 
Pensionärspris gäller

maj 2019

fre 10/5
19:30
sön 12/5
18:00
Stora scenen 
Sista föreställning

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen