Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Orkesterkonsert 2008

Konsert. Den 17 april får GöteborgsOperans Orkester visa upp sig i sin fulla prakt, med tre storslagna verk från förra sekelskiftet skrivna för en färgrik och glansfull orkesterpalett.

GöteborgsOperans Orkester

Dirigent: Michael Boder
Solist: Annalena Persson

Franz Schreker tillhörde den grupp kompositörer som kallats Entartete, eftersom deras musik förbjöds av nazisterna. På senare tid har de fått upprättelse och framgångsrikt införlivats i repertoaren. Ouvertyren till hans opera Die Gezeichneten från 1918 spelas här i sin längre version, "Vorspiel zu einem Drama Die Gezeichneten", och är ett prunkande senromantiskt stycke med spännande instrumentkombinationer.

Slutscenen ur Richard Strauss opera Salome gjorde vid uruppförandet 1905 skandalsuccé genom sin dekadent ohöljda erotik. Då den bortskämda prinsessan Salome till sist sitter med Johannes Döparens huvud på ett fat, släppte Strauss loss en makalös röst- och orkesterorgie. Här sjungs Salomes parti av den framgångsrika wagnersopranen Annalena Persson, som inom kort kommer att göra hela rollen på operan i Amsterdam.

Konserten avslutas med Arnold Schönbergs arrangemang för stor orkester av Johannes Brahms Pianokvartett op. 25. Istället för piano och fyra stråkar låter Schönberg hela orkesterns klangprakt plus en mängd slagverk komma till tals.

Konserten leds av Michael Boder, som är en lovande dirigent på väg in i den internationella eliten. Han hade senast bl a stora framgångar med Alban Bergs Wozzeck på operan i Köpenhamn, och denna typ av repertoar ligger honom varmt om hjärtat.

Program:

Franz Schreker
Vorspiel zu einem Drama

Richard Strauss
Salome, slutscenen

PAUS

Johannes Brahms
Kvartett för piano och stråkar

Information

  • Genre: Konsert
  • Säsong: 2008/2009
  • Första föreställning: 17 Apr 2009
  • Sista föreställning: 17 Apr 2009
  • Plats:

    Stora scenen

  • Info:GöteborgsOperan Stora scenen

Affisch

Affisch