Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Overload

Overload

I en högenergiskt svettig scenshow starkt präglad av de sex peronligheter som utgör JEERK, skapar gruppen musik, rytmer och galenskaper av allt de kommer över som låter, såsom zippotändare, kabeltrummor, kulspetspennor, finnturfmattor, vinklelslipar, hockeyklubbor och mer därtill.

När steppnumren brakar loss slår det bokstavligen gnistor om JEERK med en energi och kraft som inte lämnar någon oberörd.

Sångnumren innehåller allt från rock/pop till flerstämmig a capella och jazz/swing.

Det är underhållande, befriande, glädande - en helhetsupplevelse och ingen... kommer sitta säker i stolen!

Dans och showgruppen JEERK medverkade med stor framgång vid förra årets Jultrad-i-ton och då föddes tanken på ett fortsatt samarbete. Medlemmarna har en mycket bred erfarenhet. De är musiker, sångare, dansare och skådespelare, och har en gemensam bakgrund som elever på Balettakademien i Göteborg. Deras dansstil sträcker sig från den steptradition som en gång lanserades av Gene Kelly och Fred Astaire till dagens hiphop och street dance. De har medverkat i musikaler, tv och film, och väcker allt större uppmärksamhet med sitt nyskapande och fräcka scenspråk. Uppsättningen Overload görs direkt för GöteborgsOperan med balettchef Kevin Irving som inspirerande mentor.

Spelas 4 föreställningar den 16-19 december 2004.

Medverkande: Thomas Bergstig, Bobo Eriksson, Johan Erixzon, Michael Jansson
Niklas Karlsson och Johan Regnell.


Tidig som jag var lyckades jag stöta ihop med hela Jeerk-gänget redan i hissen.

Jag fick hänga med dem in i repsal 1 där de skulle ha presskonferens för skoltidningar en halvtimme senare. Tänkte att man kunde insupa in lite atmosfär.
Och jodå, atmosfär fick jag. Så fort dessa killar släpat in väskorna satte sig Thomas vid flygeln och började spela både klassiskt och improviserat. Jazz och lite av varje. Rummet bubblade av musik och rytm. Allt i en salig blandning.

– Ge mig ett C! ropar någon. Jag måste stämma flaskorna.
– Svårt det var att steppa på det här golvet, man fastnar med skorna.
Inte är det några vanliga steppskor heller utan gympadojor med järn. Johan R tränar stepp med Johan E som gör beatbox. (Det är som trumljud med rösten nära en mikrofon.)

Det är mycket hår, kepsar och mössor, svettband, kedjor och rytmer. Mycket på en gång. Jag får en pratstund med en av killarna innan presskonferensen börjar på riktigt. Han heter Johan Regnell och berättar att han är dansaren i gänget.
-Vi gör ju alla allting, men jag har mina specialiteter.
Det ska se ut som om alla är lika bra på allt. Musik, dans, sång och teater i en hysterisk blandning.
-Vi gillar lite sjuka och galna grejer som Monty Python. I ett nummer när vi trummar kommer en snubbe plötsligt in och spelar dragspel.

De har just givit ut en singel eller dubbel kanske man säger. Där är två låtar som är med.
– Vi kunde inte bestämma vilken som skulle ligga först så de fick göra det båda två... Alltså om man växlar mellan höger och vänster högtalare så hör man de olika låtarna var för sig. Sedan kommer de igen, var för sig, men alla spår har nummer ett.

Låtarna, som även kommer att vara med i showen på GöteborgsOperan, heter Get in the Spot och Overload. Den sista har fått ge namn åt showen och är en hårdrockslåt. Men allt är inte hårdrock.
– Nej, vi kör jazzlåtar och R & B. Efter en show kom en sjuåring och sa att det var det bästa han sett och strax därefter en dam i 70 årsåldern och sa samma sak. Det når ut till alla åldrar, berättar Johan.

Plötsligt fylls rummet av gymnasieelever som ska skriva i sina respektive skoltidningar. Mest tjejer. Jeerk sitter uppradade och börjar berätta att Overload är en helt ny show med nya låtar och nya nummer. Som smakprov visar de det stycke jag sett dem öva lite tidigare och efter det ett sångnummer ackompanjerat av flaskblåsning. Tankarna går till Bobby McFerrin och Don´t Worry be Happy. Det är gulligt, kul och ganska vackert. Det är svårt att inte blir sittande med ett stort leende över hela ansiktet. När jag tittar runt ser jag att jag inte är ensam.

Jeerk har hållit på i två år, men känt varandra mycket längre.
-Vi ville göra något som var roligt tillsammans. Det började med ett nummer på Casinot bredvid operan…
Förra året var Jeerk med i Jultrad-i-ton där de spelade på vinkelslipar och borrmaskiner. Efter en testshow på Pusterviksteatern engagerades de av Riksteatern och nu är de ute och turnerar över hela Sverige.

Jeerk består av sex killar, Thomas Bergstig, Bobo Eriksson, Johan Erixzon, Michael Jansson, Niklas Karlsson och Johan Regnell.

Cecilia Selander Moss

Overload spelas 16 – 19 dec 2004 på GöteborgsOperans stora scen

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2004/2005
  • Första föreställning: 16 Dec 2004
  • Sista föreställning: 19 Dec 2004
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: ca 2 tim inkl. paus
  • Info:GöteborgsOperan Stora scenen

Affisch

Affisch