Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Peter och vargen

Familjekonsert.
22 augusti 2010, Stora scenen.

Konsert. Den 22 augusti smygstartar vi säsongen med en gratis konsert för hela familjen. Peter och vargen är en symfonisk saga för orkester och berättare.

Familjekonsert. Musik av Sergej Prokofjev (1891-1953)

Den skrevs av den ryske kompositören Sergej Prokofjev 1936. Berättelsen handlar om den unge Peter, som av misstag släpper ut en anka från sin farfars gård. Ankan äts upp av en varg. Peter hindrar jägarna från att skjuta vargen och den förs i stället till djurparken.

Denna lekfulla symfoni är ca 30 minuter lång. Den framförs av GöteborgsOperans Orkester tillsammans med berättare Lars Hjertner. Konserten ges kl 13.00 och 15.00.

Fri entré, biljetter hämtas ut i biljettkassan, max sex biljetter per person.

Guidad tur bakom kulisserna kl 13.45 och 15.45.

Denna tur är också gratis men då det är begränsat antal platser bokar man plats och hämtar ut en separat biljett i vår biljettkassa.

Titta på bilder från familjedagen i GöteborgsOperans foajé.

Johan Larsson, dirigent

Johan Larsson, dirigent. Foto:Mats Burman
Johan Larsson, dirigent. Foto:Mats Burman

Johan Larsson utexaminerades våren 2010 som dirigent vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, men är också sedan tidigare verksam som operarepetitör och kammarmusiker. Han har arbetat med ett flertal operaproduktioner och som dirigent med bland annat Gävle Symfoniorkester, Symfoniorkestern vid NorrlandsOperan, Helsingborgs Symfoniorkester, Jönköpings Sinfonietta och Dalasinfoniettan.

Sin professionella debut gjorde han 2009 som operadirigent med Rossinis Italienskan i Alger på Läckö slottsopera och sommaren 2010 återvänder han dit för att dirigera Rossinis Den tjuvaktiga skatan.

Johan Larsson är född och uppvuxen i Ockelbo och dirigerar därifrån en radiosänd festkonsert med Gävle Symfoniorkester på kronprinsessparets bröllopsdag. Hösten 2010 kommer han att vara assistent till Pier Giorgio Morandi på Kungliga Operan i Stockholm.

Sergeij Sergejevitj Prokofjev

(1891-1953)
Tonsättare, pianist och dirigent

Det var en gång en pojke som hette Sergeij. Han växte upp i en by i södra Ukraina och hade en särskild begåvning – att spela och skapa musik. Föräldrarna gav honom möjlighet att utveckla sin talang, han lärde sig tidigt att spela piano och redan när han var fyra komponerade han sitt första lilla klaverstycke, vid nio år barnoperan Jätten, och när han var elva sin första symfoni. Ändå hade han en riktig barndom och med sina vänner på den ukrainska landsbygden lekte han i skogen och på ängarna, badade i älven och galopperade till häst på den ukrainska stäppen. Och så läste han sagor, både när han var barn, och även senare som vuxen.

När han var tretton började han studera vid musikkonservatoriet i St Petersburg, vägen till det som skulle bli hans karriär som en av nittonhundratalets främsta tonsättare av bland annat symfonier och pianokonserter men kanske allra mest känd för sin särskilda förmåga att gjuta musikaliskt liv i berättelser, filmer (det blev många filmmusikpartitur) och sagor, som till exempel berättelsen om Romeo och Julia (balettmusik), sagan Kärleken till de tre apelsinerna (opera), Askungen (balett) och den om Peter och vargen, världens kanske mest kända klassiska musiksaga för barn.

Första gången den framfördes var på en matiné-konsert den 2 maj 1936 med Moskva Filharmoniker. Prokofjev var nyss hemkommen efter arton år i exil i USA och Frankrike och var lycklig över att få vistas i hemlandets natur. Beställningar på musik strömmade in och inspirationen flödade. Musik och text till Peter och vargen skapade han på knappa två veckor.

Barnen älskade det, men kritikerna? De ägnade ingen uppmärksamhet åt stycket som skulle komma att tala till generationer av barn och dessutom lära dem om den klassiska orkesterns instrument på det sätt som gör att man inte glömmer: genom ett lustfylld lyssnande och fantasi. Både människa och djur har i Peter och vargen sitt eget instrument eller instrumentgrupp och ges så distinkta röster och melodier att de fastnar direkt.

Berättelsen handlar om pojken Peter som lierar sig med den lilla fågeln för att överlista vargen och efter att ha följt den levande, dramatiska berättelsen är det svårt att ens föreställa sig en annan röst än flöjtens för en fågel, oboens för en and och klarinettens för en katt. Eller vargens horn mot pojkens stråkar. Röster som fortsätter att tala till unga - när den brittiska radiokanalen Classic FM undersökte vilken klassisk musik som unga gillar mest idag, hamnade de olika Peter och vargen-teman alla långt upp på tio-i-topplistan.

Otaliga inspelningar föreligger och på Youtube finns en rad olika varianter, varav en av de finaste är den där Sting berättar och Claudio Abbado dirigerar The Chamber Orchestra of Europe.

Se klipp här.

Astrid Pernille Hartmann

Information

  • Genre: Konsert
  • Säsong: 2010/2011
  • Första föreställning: 22 Aug 2010
  • Sista föreställning: 22 Aug 2010
  • Plats:

    Stora scenen

Lyssna

Spelar:
Spela Pausa

Affisch

Affisch