GöteborgsOperan

Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Prolog 2008

Dans. Tolv av Sveriges mest lovande unga dansare. Fyra koreografer från Göteborgs professionella dansvärld.

Tolv av Sveriges mest lovande unga dansare. Fyra koreografer från Göteborgs professionella dansvärld

Tillsammans skapar de Prolog, en föreställning i fyra delar inspirerad av nordisk litteratur. Bland inspirationskällorna finns två nobelpristagare, Halldór Laxness och Pär Lagerkvist, vår svenske nationalskald Gustaf Fröding och den nutida popikonen Joakim Berg från gruppen Kent.


Koreograferna

Tre av koreograferna är dansare i GöteborgsOperans Balett: Israel Aloni, Hlín Diego Hjalmarsdóttir och Toby Kassell. Den fjärde koreografen är Peter Svenzon, konstnärlig ledare för den Göteborgsbaserade dansgruppen Art Of Spectra.


Dansarna

De tolv dansarna är utvalda examenselever från Balettakademien i Göteborg och Stockholm, Danshögskolan och Kungliga Svenska Balettskolan.

Under namnet NUDANS utgör de ett säsongsbaserat danskompani som framför Prolog på GöteborgsOperan Lilla scenen vid två tillfällen i juni 2009. Till hösten kommer de att turnera med föreställningen i Västra Götalandsregionen. Passa på att se morgondagens stjärnor redan idag!

Prolog
Frida Lehman, Linn Ragnarsson, Carolina Carlsson,och Sara Edlund i Utanför av Toby Kassell.

NUDANS?


NUDANS är ett säsongsbaserat danskompani som består av utvalda examenselever från Sveriges yrkesdansutbildningar.

NUDANS har skapats för att hjälpa och främja nyutexaminerade dansare, ett initiativ taget av GöteborgsOperans Balett.

Det övergripande målet med NUDANS är att hjälpa examenseleverna att ta steget in i den professionella världen, att ge dem en chans att uppleva hur ett professionellt danskompani arbetar och att handleda dem under den period de befinner sig på GöteborgsOperan.

Våren 2009 har tolv elever bjudits in att delta i NUDANS och i föreställningen Prolog som skapas exklusivt för dem. Under fyra veckor kommer eleverna att medverka i den dagliga träningen med GöteborgsOperans Balett, se repetitioner och arbeta med Prolog.

Eleverna kommer att vara en viktig del av skapandeprocessen för de fyra koreograferna Israel Aloni, Hlín Diego Hjálmarsdóttir, Toby Kassell och Peter Svenzon. Varje koreograf kommer att skapa ett verk till Prolog som uruppförs på GöteborgsOperan Lilla scenen den 5 och spelas även 6 juni. Uppsättningen kommer också att gå på turné i Västra Götalandsregionen under hösten.

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2008/2009
  • Plats:

    Lilla scenen

  • Längd: 1 tim 10 min. Ingen paus

Affisch

Affisch