Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

 • Musikal
 • 29 aug 2015, Lilla scenen.
 • Längd: 2 timmar och 30 minuter, inkl. 1 paus.
 • Medverkande

  Team

  Manusförfattare
  Staffan Aspegren
  Musik och sångtexter
  Jan-Erik Sääf

  Medverkande

  Ingrid Bergman
  Anna-Maria Hallgarn
  Roberto Rossellini
  Philip Jalmelid
  Anna Magnani
  Maria Möller
  Maskinisten
  Anders Ekborg
  Aron Petter Lindström
  Alexander Lycke
  Ensemble
  Hani Arrabi
  Lina Eriksson
  Erik F Espinoza
  Henriette Holgert
  Caroline Gustafsson
  Lukas Larsson
  Snorre Ryen Tøndel

Fullbokat

CAMERA

Musikalen om Ingrid Bergman.

Reading - 29 augusti 2015. En reading innebär att läsa, och eventuellt sjunga, ett verk från början till slut. Med andra ord en genomläsning, eller i detta fall, en genomsjungning.

Fri entré. Obs, evenemanget är nu fullbokat.

CAMERA är en nyskriven musikal av Staffan Aspegren och Jan-Erik Sääf, som berättar historien om en kvinna som banade väg för flera av Hollywoods största skådespelerskor. En kvinna som levde sitt liv genom sin persona. Framför en kamera och bakom en mask. Ingrid Bergman ursäktade aldrig sig själv, utan valde att gå sin egen väg.

Ingrid Bergman skulle ha fyllt 100 år den 29 augusti 2015. Just denna kväll framförs för första gången den nya musikalen CAMERA, vid en unik reading på GöteborgsOperans lilla scen. 

Evenemanget som startar kl 18 är gratis. Evenemanget är nu fullbokat. 

Maria Möller, Alexander Lycke, Anna-Maria Hallgarn, Philip Jalmelid. Foto: David Runqvist

Ingrid föddes i Stockholm och utbildade sig på Dramatens elevskola. Efter ett antal filmer i hemlandet fick hon 1939 sitt stora genombrott med Hollywoodfilmen Intermezzo. Succéer som Casablanca och Notorious följde, samt en Oscar för Gaslight. 1950 lämnade hon USA för att filma i Italien med Roberto Rossellini. Snart var de två ett par, och när Ingrid blev gravid, var en av de största skandalerna i Hollywoods historia ett faktum.

Medverkande:

Anna-Maria Hallgarn, Philip Jalmelid, Maria Möller, Anders Ekborg, Alexander Lycke samt studenter ur årskurs 2 på kandidatprogrammet för musikal på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Vid flygeln Johan Siberg.

Upphovsmännen

Manusförfattaren

Staffan Aspegren har arbetat med både teater, musikal och opera runtom i Sverige och världen. Han har bland annat satt upp Sweeney Todd på Finlands nationalopera och Werther på Capetown Opera. Mellan åren 1985 och 1990 arbetade Staffan på Stora Teatern i Göteborg och därefter på GöteborgsOperan, bland hans uppsättningar där kan nämnas Madama Butterfly, Sound of Music, Kiss Me Kate och A Chorus Line. Staffan är adjungerad professor i scenisk gestaltning med inriktning musikdramatik vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Han är också verksam som pedagog på operahögskolorna i Stockholm och Göteborg samt på Balettakademin i Göteborg.

Musik och sångtexter

Jan-Erik Sääf är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, bland annat med studier i komposition. Hans kompositioner omfattar många olika genrer med musikteatern som den röda tråden. Främst är det musikaler, till exempel Svarta Änkan, Speciells Evangelium, Mycket Väsen För Ingenting och Kontaktannonsen. På senare år har han samarbetat och skrivit för Stockholms MusikTeater. Där kan nämnas Jag, William, Judas och Freuds Cigarr. Sedan 2009 är han huskompositör på Moomsteatern i Malmö där han förutom musiken till alla produktioner även medverkar som musiker.

ROLLISTA

INGRID BERGMAN

Anna-Maria Hallgarn varvar uppdrag på musikal- och teaterscener med sångsolistuppdrag. Bland hennes insatser kan nämnas Kharmen på Göteborgs Stadsteater, Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar på Malmö Opera, och rollen som Jeanie i Hair på Stockholms Stadsteater. Hon belönades 2014 med Annalisa Ericsson-stipendiet.

ROBERTO ROSSELLINI

Philip Jalmelid är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg, och har bland annat spelat Anatolij i Chess på GöteborgsOperan. På Malmö Opera har Philip porträtterat Marius i Les Misérables, Chris i Miss Saigon och Pasja Antipov i Doktor Zjivago. Philip tilldelades Sten A Olssons kulturstipendium 2014.

ANNA MAGNANI

Maria Möller är sångerska, skådespelerska, komiker och manusförfattare. En mezzosopran som även sjunger jazz, soul och musikal. Maria har varit engagerad vid både GöteborgsOperan och Göteborgs Stadsteater. Hon har spelat egna föreställningar på Vasateatern och Intiman i Stockholm, samt på turné. Maria gästar Göteborg och Lisebergsteatern med julkonserten Midvintertid 1-3 december.

Anders Ekborg. Foto: Peter Knutson

MASKINISTEN

Anders Ekborg var under sin tidiga karriär anställd vid Göteborgs Stadsteater. Anders stora genombrott kom som Karl-Oskar i Kristina från Duvemåla. Därefter har han gjort roller som Che i Evita på GöteborgsOperan och Freddie i Chess på Cirkus i Stockholm. Anders turnerar flitigt och besöker Göteborg 11 december med en julkonsert.

ARON PETTER LINDSTRÖM

Alexander Lycke är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. På GöteborgsOperan har Alexander tidigare spelat Jonathan i Bröderna Lejonhjärta och Chris i Miss Saigon. På Stockholms Stadsteater har han bland annat medverkat i Hair och De Tre Musketörerna. Nyligen har Alexander spelat The Last 5 Years på Åbo Svenska Teater.

ENSEMBLE

Lina Eriksson, Caroline Gustafsson, Lukas Larsson, Snorre Ryen Tøndel, Henriette Holgert, Hani Arrabi och Erik F Espinoza.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen