Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

”En makalös danspärla” Svenska Dagbladet

S & S

Hypnotisk dans för nyfikna.

”Dansarna skimrar i sin individuella variationsrikedom, fullkomligt bländar som ensemble. Vilket danskompani.”Dagens Nyheter
”Kompaniet är som vanligt på topp”Göteborgs-Posten
”Kvällen S & S befäster positionen med två oerhört väl genomförda, kontrasterande verk”Svenska Dagbladet
”Ett mänskligt urverk som trollbinder och förbluffar”GT/Expressen

S & S är två verk som väver samman rörelse, ljus och ljud till en sällsam och fängslande världspremiär. 

As it were

Dansverk av Sang Jijia

Ett filmklipp ur As it were
“Manisk rörelseenergi i en värld på glid ... Fantastiskt vackert och melankoliskt”Svenska Dagbladet
”Ett hyperintensivt, närmast monomant ensembleverk ... Vackert är det. Mycket vackert”Dagens Nyheter

Enligt kinesisk filosofi säger tystnaden lika mycket som det uttalade. I bildkonst och kalligrafi är tomrummet mellan penseldragen lika viktigt som det avbildade. Bildens avgörande budskap ryms i mellanrummet. Det säger den tibetansk-kinesiske koreografen Sang Jijia.

Sang Jijia
Cao Xuefeng

Sang Jijias första verk skapat direkt för GöteborgsOperans Danskompani heter As it were och handlar om mänsklig kommunikation. Om glädjen i att nå fram med sitt budskap men också om allt som går förlorat och missförstås. Vi vet vart vi ska men går vilse med det vi vill säga.

Föreställningen igenom singlar svarta silkespapper ner från taket. I slutet är scengolvet täckt av frasande papper. Dansarnas rörelser skapar vita ytor i det svarta. Mellanrum som rymmer bekännelser och budskap. Ibland säger det outtalade mer än det uttalade.

Sang Jijias uppfinningsrika arbete kännetecknas av en förförisk balans mellan häpnadsväckande fysisk dans och känslomässig beröring, ofta förstärkt genom videoprojektioner och multimedia. Sang Jijia var tidigare dansare och assisterande koreograf till legendaren William Forsythe. I dag är han ett välkänt och efterfrågat namn i Asien.

Repetition av As it were

Autodance

Dansverk av Sharon Eyal

”Läckert, obehagligt och sensuellt”Svenska Dagbladet
”Ett sällsamt, tajt lagarbete”Dagens Nyheter
”Bländande, suggererande, förföriskt”Borås Tidning
”Dans som en hel organism, utsökt, underbart”Göteborgs-Posten
Autodance, trailer

Extravagant och minimalistiskt. Kollektivt och individuellt. Privat och allmänmänskligt. Autodance är den israeliska koreografen Sharon Eyals andra verk för GöteborgsOperans Danskompani och skapas, säger koreografen själv, ur rena rörelser. Med framhävda ben liknar dansarna kentaurer. Kraftfulla och primitiva. Sharon Eyal integrerar sömlöst dans, techno och teknik; ömsom explosivt, ömsom sublimt. En visuell, känslostark, strukturerad och estetisk helhet. 

Sharon Eyal
Camilla Simonson

Sharon Eyal har de senaste tio åren skapat en strid ström kritikerrosade verk för framstående danskompanier, med Gai Behar som medskapare. Deras Untitled black (2012), som skapades för GöteborgsOperans Danskompani och visades i Melodifestivalen 2017, är ett sådant exempel. 

Det mångbottnade dansverket Untitled blacks klan av utomjordiska varelser förflyttade publiken in i ett parallellt universum – avskalat, intelligent och mystiskt.

Även Autodance är hypnotisk dans med stark attityd i kombination med Ori Lichtiks pulserande musik.


Repetitioner av Autodance

Fysiska introduktioner

Lär känna föreställningen och få en inblick i dansens språk! Genom att besöka våra fysiska introduktioner får du en bättre förståelse för den föreställning som du har köpt biljett till. En fysisk introduktion gör koreografens dansverk mer intressant genom att visa exempel på gester och rörelsemönster som du sedan kommer att känna igen.

GöteborgsOperans Danskompanis fysiska introduktioner är till för dig som är intresserad av att få ett rikare utbyte av danskompaniets föreställningar. Den fysiska introduktionen bygger på publikdeltagande. Bekväma kläder och skor rekommenderas men är inte nödvändigt.

En fysisk introduktion kan ses som en upptäcktsfärd där du får möjlighet att uppleva olika koreografiska metoder, rörelseprinciper och konstnärliga former. Det ger dig en djupare och mer personlig förståelse för och kontakt med verket. I en fysisk introduktion bjuds deltagarna in att prova och delta i fysiska (istället för bara visuella) uttrycksformer. Introduktionerna leds av dansare i GöteborgsOperans Danskompani.

Fri entré med biljett, begränsat antal platser (Max 60 personer/tillfälle).

Boka din biljett till en fysisk introduktion

Datum

  • onsdag 7 mars, 17.45–18.30
  • söndag 18 mars, 16.45–17.30
  • söndag 25 mars, 16.45–17.30
  • onsdag 28 mars, 17.45–18.30

Titta på ett filmklipp om fysiska introduktioner
Konceptet är skapat av och tillämpas av MA Contemporary Dance Education (MA CoDE) vid Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main. Med målsättningen att fortsätta det nära samarbetet och främja ytterligare utveckling av konceptet överlämnar Prof. Ingo Diel och Anja Bornsek det av förenklingsskäl till GöteborgsOperans Danskompani.
Repetitioner av Autodance

#GOSochS

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen