Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

SHANGHAI

Urpremiär i Skövde 7 april 2017

SHANGHAI

Vem styr ditt liv?

En ny opera av Line Tjørnhøj. Text Erik Fägerborn.

Titta på ett filmklipp ur föreställningen
”Sannerligen särskilt slagkraftigt och drabbande.”Nya Lidköpings-Tidningen
”Shanghai går till grunden med vad en bra opera kan vara, ett musikaliskt drama som tar tag i publikens sinnen och känslor.”Nya Lidköpings-Tidningen

SHANGHAI handlar om helt vanliga människor. De lever sina helt vanliga liv. Blir stressade över vardagsproblem, är rädda för det skrämmande, drömmer drömmar fyllda av längtan.
De börjar fundera över vem som egentligen bestämmer över deras liv. Det verkar vara någon annan som kontrollerar hur och på vilket sätt de ska vara. En kamp börjar. Kampen för att få leva sitt eget liv. Detta är en berättelse om att bryta sig loss och finna sin egen väg.

Line Tjørnhøj
Tilo Stengel

Den mänskliga rösten är unik. Varje röst har sin egen klang, tonart och volym. Vad händer när vi testar gränserna för vad en röst är och kan skapa? SHANGHAI lyfter människors röster och förmågor i en banbrytande scenkonstupplevelse som skiljer sig från allt vi tidigare hört.

”SHANGHAI är ett pionjärarbete både som verk och skapelseprocess – men mest är det en opera om kärlekens superkrafter.”Line Tjørnhøj, kompositör
”Att skriva SHANGHAI var att resa ut med mitt bekanta block och penna på en båt som guppade iväg på helt okänd färd…”Erik Fägerborn, textförfattare

Att skapa opera & musikteater på nya villkor

Från inkluderande vision till inkluderande verklighet – hur

Seminarium & föreställning fredag den 12 maj 2017 På GöteborgsOperan, i samarbete med ShareMusic & Performing Art.

Läs mer om seminariet här

Handlingen i korthet

1. Ouvertyr
L. Hill och Kia sörjer sitt barn, och Hill kan inte acceptera sanningen. Hans behov att kontrollera sina egna känslor får honom att vilja styra allt och alla omkring sig.
2. Sanningen
I Hills mamma minns hans dotters drunkning och hans skilsmässa från Kia.
3. Konsum
Kia arbetar på Konsum. Hon dras till en kille från stan. Hill är svartsjuk. Han vill shanghaja deras kärlek och förvandla den till en sagokliché.
4. Duon
Duon utgör en fritänkande utmaning mot normala, stereotypa könsroller. Hill vill förgöra dem.
5. The Mental Floss Show
Hill behöver glamouren från den shanghajade Jenny och hennes cyniska TV-show för att fånga duon.
6. Sanningen
II Hills mamma avbryter showen: ”Se på vem du har blivit; du förstör allt omkring dig.” Hill shanghajar henne.
7. Röda Österns Lyxkryssning
Alla ombord är på väg till Shanghai, men det blir myteri. Kia befriar människorna från deras passiva shanghajade tillstånd – även Byråkraten – och en kamp börjar.
8. Kampen 
Hills våld mot Kia gör Hjälten rasande. Efter en kamp besegrar hans kärlek och ilska Hill.
9. Epilog 
Till slut har Hill inget annat val än att acceptera sin sorg och påbörjar sin läkningsprocess och väg tillbaka. Kia och Hjälten förenas. De andra medlemmarna i gruppen seglar lyckliga iväg tillsammans.

– av Stephen Langridge, konstnärlig ledare Opera/drama GöteborgsOperan 

En helt (o)vanlig dag …

av Erik Fägerborn, textförfattare

Det var en gång … här och nu. Runt hörnet passerar du den coola killen, HJÄLTEN, på väg till Konsum där han brukar hänga i hopp om att få en dejt med kassörskan KIA.  Kärleken är underbar! I affären jobbar som vanligt också säkerhetsvakten TRYGG – vaksam och redo med sopkvasten – samt butikens föreståndare KICKI som står för stabilitet. På väg genom staden korsas din framfart av Duon SARALIN. Duon som vågar uppmärksamma och ifrågasätta allt från livsstil till genus. Du hajar till, får en stunds perspektiv och skyndar sedan vidare. Du har några inköp att göra och kanske ett samtal att ringa till en Myndighet. Överallt dyker BYRÅKRATEN upp – en samhällets urkraft som kan verka kantig och trångsynt. Du har dina duster med Byråkraten men anar att det bakom dennes fasad ändå finns ett varmt sinne. En äldre elegant kvinna passerar dig. Du vet vem hon är. Hon kallas MAMMA HILL. Förut ägde hon matvarubutiken innan den köptes upp. Affären som Kia arbetar i. Det är verkligen en helt vanlig dag. För alla … utom framgångsrike L. HILL. Mamma Hills son. Han var gift med Kia. De fick en dotter. Men barnet dog i en drunkningsolycka som L. Hill kunde ha förhindrat. Han förföljs av sin SANNING. För L. Hill har sorgen gjort omvärlden till en avgrund fylld av hopplösa existenser. Kan inte han – självaste L. Hill – längre finna en tillvaro värd namnet ska ingen annan heller göra det. 

Därför tar han över alla andras historier. Han blir Berättaren som shanghajar dem och tvingar alla i en slutgiltig riktning … Kan någonting rädda dem innan det är för sent?

En intervju med Stephen Langridge om uppsättningen

Spelplatser
Skövde, GöteborgsOperan Skövdescenen 7-25/4
För biljetter: 031-13 13 00

Trollhättan, Hebeteatern 21/4
För biljetter: 0520-42 25 00

Åmål, Karlbergsteatern 28/4
För biljetter: 0532-157 70

Uddevalla, Regionteater Väst 3/5
För biljetter: 0522-65 65 01

Göteborg, GöteborgsOperan Lilla scenen 6-14/5
För biljetter: 031-13 13 00

Den underhållande och tankeväckande SHANGHAI är ett samarbete mellan GöteborgsOperan och ShareMusic & Performing Arts. Ett experimentellt scenkonstäventyr skrivet direkt för en inkluderad ensemble av den danska operatonsättaren Line Tjørnhøj och textförfattaren Erik Fägerborn För regin står Stephen Langridge, GöteborgsOperans konstnärlige ledare för Opera/ drama. Artister från GöteborgsOperan och ShareMusic & Performing Arts medverkar både på scen och i den konstnärliga processen bakom verket.


Följ arbetet från idé till premiär och turné!  SHANGHAI blogg

GöteborgsOperan och kulturorganisationen ShareMusic & Performing Arts har samarbetat sedan 2014. Grunden till arbetet är att människor har olika sätt att uttrycka sig och att konstnärliga olikheter är värdefulla.


#GOshanghai

Läs mer om den spännande processen och arbetet med detta scenkonstäventyr.

Läs om processen

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen