Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Skönheten och Odjuret

Skönheten och Odjuret

"En ljuvligt fantasifull upplevelse" GT/Expressen
"Fantasifull musikal som talar till barnen" Göteborgs-Posten
En fartfylld komedi av showdans, slapstick, akrobatik och spasmer på tåspets som andas stor musikalkonst" DN
"En föreställning som har allt" Skövde Nyheter

Svensk premiär! Och inte bara för Skönheten och Odjuret. Det är första gången någonsin som en Disney-musikal sätts upp på scen i Sverige! Med start på Skövde Stadsteater den 4 mars och därefter på turné i regionen och som avslutas på GöteborgsOperans Stora scen.

En häxa. En förbannelse. Och den vackre prinsen förvandlas till ett skrämmande odjur. En enda flicka ser det goda hjärtat istället för det fula ansiktet. Ska hon lyckas bryta förbannelsen?

Det här är en bekant historia för alla som kan sina folksagor och föreställningen bjuder på många välkända melodier för dig som sett den tecknade filmen, som är en av Disney’s mest Oscarsbelönade någonsin. När den tar klivet från filmduken till scenen blir den ändå något helt annat; större, mer levande och farligare bjuder den på allt från skratt och tårar till kalla kårar.
Skönheten och Odjuret är redan en av de mest spelade musikalerna på Broadway. Den har nominerats till nio Tony Awards, bland annat för Bästa Musikal. Föreställningen har förtrollat publik över hela världen, bland annat i London, Los Angeles, Sydney och Tokyo.

GöteborgsOperan har dessutom förmånen att kunna presentera en helt ny uppsättning av musikalen skapad av regissör Hans Berndtsson, koreograf Gunilla Ohlsson, scenograf och kostymdesigner Mathias Clason, ljusdesigner Palle Palmé och dirigent Jan Radesjö.
Välkommen till en sagolik kväll!

Föreställningen rek. från 7 år i vuxens sällskap.


Rollista

Belle
Annika Edstam

Odjuret
Fred Johanson

Gaston
Joachim Bergström

Cogsworth
Hans Josefsson

Lumière
Lars Hjertner

Mrs. Potts
Siw Erixon

Chip
Jonas Åhnberg

Babette
Karolina Krigsman

Madame de la Grande Bouche
Helena Holmberg

Maurice
Göran Swartz

Lefou
P-O Gerhard Larsson

Monsieur D’Arque
Daniel Engman

Silly Girls, bybor, skogsväsen, karamell, tallrikar,
servettflickor, sevitörer, hovmän, gargoyler mm
Louise Hafström
Martin Karlsson
Hanna Lindblad
Mia Ringblom Hjertner
Anna Werner

Daniel Engman
Jesper M. Sjöberg
Tommi Salmela

Med reservation för eventuella ändringar.

Team

Dirigent
Jan Radesjö
Rickard Åström

Regi
Hans Berndtsson

Koreografi
Gunilla Ohlsson

Scenografi och kostym
Mathias Clason

Ljus
Palle Palmé

Ljuddesign
Torbjörn Andersson

Svensk översättning Sångtexter
Fred Johanson

Manus och svensk bearbetning
Hans Berndtsson

Musikaliskt arrangemang
Jan Radesjö


Hur hamnade Skönheten och Odjuret där?

Skönheten och Odjuret är en av de mest spelade musikalerna på Broadway. Den har nominerats till nio Tony Awards, bland annat för Bästa Musikal. Föreställningen har spelats i bland annat London, Los Angeles, Sydney och Tokyo. I mars har en helt ny uppsättning premiär i Skövde. GO-nyheter har träffat regissören Hans Berndtsson.

Hur hamnade Skönheten och Odjuret i Skövde?
-Disneys ombud i London, Gerard Kingsley på Winburger Ltd., sökte upp mig och operachefen Kjell Ingebretsen. Kingsley frågade om vi ville sätta upp Skönheten och Odjuret, men vi sa instinktivt nej tack. Efter flera turer kom han tillbaka med ett nytt erbjudande som gick ut på att vi skulle kunna få göra vår egen version. Det erbjudandet nappade vi på. Villkoret han ställde var att vår version inte på något sätt fick likna Disney-uppsättningen. Efter det inleddes förhandlingar i London. Till slut blev kontraktet färdigt och underskrivet, det är väldigt detaljerat. Jag måste säga att det hela var lite skrämmande i början.

Disney har väl ett visst kontrollbehov? Vem bestämde vad?
-De skickade ingen casting-director. Vi fick rollbesätta själva. Till de 19 rollerna var det 1000 sökande! När jag skickade över det färdiga förslaget till Disney frågade de om jag var nöjd. Jag svarade ja, och så var det klart. Belle görs av Annika Edstam och odjuret av Fred Johanson. Ett krav vi ställde var att de, utöver att kunna sjunga, måste vara drivna dansare. I New York löste man en del scener med hjälp av scenografiska anordningar. Våra lösningar bygger mera på dans. Sedan började jag översätta manus – vi spelar på svenska – och skicka långa listor med ändringar jag ville göra. Det mesta blev klart i första vändan och resten skickade jag en gång till, med ytterligare förklaringar. Allt har blivit godkänt. Till exempel har vi ändrat odjurets drag av bisonoxe till drag av bock. Vi har även bytt ut det rådjur som ska skjutas till bröllopsfesten mot ett vildsvin. Det sista som hände var att Disney vill ha alla scenbilder och samtliga kostymskisser skickade digitalt. Efter ett tag kom svaret: ”Vi är väldigt nöjda, skicka scenografen till London!” Scenograf och kostymdesigner Mathias Clason kunde andas ut och sträcka lite extra på sig. I teamet ingår också koreograf Gunilla Ohlsson, ljusdesigner Palle Palmé och dirigent Jan Radesjö.

Föreställningen går på turné till Falköping, Åmål, Uddevalla och Trollhättan för att slutligen spelas på GöteborgsOperans stora scen.
-Disney har lovat att en delegation ska komma hit och se föreställningen när den spelas på operan. Jag hoppas de håller sitt löfte. Hittills har relationen byggt på förtroende och öppenhet. Det har varit trevligt, om än lite omständligt ibland.

Astrid von Rosen

Skönheten och Odjuret har premiär på Skövde Stadsteater den 4 mars 2005.

© 2005 GöteborgsOperan

Information

  • Genre: Musikal
  • Säsong: 2004/2005
  • Första föreställning: 4 Mar 2005
  • Sista föreställning: 12 Jun 2005
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: ca 3 tim inkl. pausPaus efter ca 1.5 tim.
  • Info:Skövde Stadsteater, på turné, GöteborgsOperan Stora scenen

Medverkande

Belle   Annika Edstam
Odjuret   Fred Johanson
Gaston   Joachim Bergström
Cogsworth   Hans Josefsson
Lumière   Lars Hjertner
Mrs. Potts   Siw Erixon
Chip   Jonas Åhnberg
Babette   Karolina Krigsman
Madame de la Grande Bouche   Helena Holmberg

Affisch

Affisch