Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Svansjön

Premiär 2 juni 2011

Dans. Det är världens mest kända klassiska balett, dansad till Tjajkovskijs magiska musik. Kungliga Baletten avslutar danssäsongen med ett pampigt gästspel.

Gästspel av Kungliga Baletten från Stockholm.

Titta på en film från föreställningen på Kungliga Operan.

Svansjön, baletternas balett, till Pjotr Tjajkovskijs fantastiska musik, hade urpremiär i Moskva 1877, men blev då ingen större succé. I och med Marius Petipas och Lev Ivanovs version från Marinskijteatern i St Petersburg 1895, började verket sitt segertåg över världen, ett segertåg som pågår än idag. I Svansjön återfinns många av den klassiska balettrepertoarens mest berömda bravurnummer, men också romantiska pas de deux, pampiga balscener och mörka intriger. Prins Siegfried förälskar sig i den vackra Svandrottningen, men den onde Trollkarlen gör allt för att krossa deras lycka.

Med Kungliga Balettens gästspel ges Göteborgspubliken tillfälle att åter uppleva Svansjön. Denna uppsättning iscensattes för Kungliga Baletten av den ryska koreografen Natalia Conus redan 1964 och blev synnerligen uppskattad, inte minst för det lyckliga slutet. Kungliga Baletten är ensam i världen om att dansa denna ljusa och klassiska tolkning.

År 2008 hade Conus version nypremiär i Stockholm. Den följdes av en månadslång turné i Kina till Beijing, Shanghai och Macao.Till nypremiären designade den idag framlidne David Walker de bortåt 120 romantiska kostymerna på nytt. Tillsammans med Henry Bardons sagolika scenbilder utgör de en sann ögonfröjd. Tjajkovskijs storslagna musik framförs av GöteborgsOperans Orkester.

Kungliga Baletten gästspelade på GöteborgsOperan, Stora scenen, våren 2002 med tre föreställningar av Svansjön, då i koreografi av Sir Peter Wright efter Petipa och Ivanov. En av rollerna dansades då av Johannes Öhman, GöteborgsOperans nuvarande balettchef.

Svansjön, Kungliga Baletten
Svansjön, Kungliga Baletten

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2010/2011
  • Gästspel: 2 Jun 2011
  • Sista föreställning: 5 Jun 2011
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: 3 timmar 10 minuter inkl paus.

Team

Dirigent   David T Heusel
Koreografi   Natalia Conus efter Marius Petipa och Lev Ivanov
Scenografi   Henry Baraton
Kostymdesign   David Walker
Kungliga Baletten
GöteborgsOperans Orkester

Lyssna

Spelar:
Spela Pausa