Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Tanztheater Wuppertal Pina Bausch

Gästspel!

Dans. Ett unikt gästspel i absolut världsklass: två dansverk av den legendariska koreografen Pina Bausch.

Café Müller / Le Sacre du Printemps

Gästspel med samtida dans i absolut världsklass: Våren 2013 kommer Tanztheater Wuppertal Pina Bausch till GöteborgsOperan. Detta gästspel är kompaniets första besök i Göteborg – och dess första i Sverige på 15 år.

Tanztheater Wuppertal är ett av världens mest framstående danskompanier. Lett av Pina Bausch har kompaniet haft en enorm inverkan på den moderna dansens utveckling och tilldelats prestigefyllda priser och utmärkelser världen över.

Café Müller har sin utgångspunkt i Pina Bauschs barndomsminnen från föräldrarnas restaurang, där hon iakttog de vuxnas mystiska relationer. Till tonerna av Purcells gripande Dido och Aenas visar dansarna människans hela känsloregister. Le Sacre du Printemps är Pina Bauschs hyllade svar på Stravinskijs hundraårsjubilerande mästerverk Våroffer. Detta remarkabla verk driver danskompaniet till fysisk och känslomässig utmattning under en övertygande fertilitetsritual på ett vidsträckt torvfält.

Wim Wenders Oscarnominerade 3D-film Pina (2011) gjorde Pina Bausch känd för en mycket bred publik. Såhär uttryckte han sig efter att ha sett Café Müller:

”Nej, det var ingen orkan som svepte över scenen, det var bara … människor. Som rörde sig på ett helt nytt sätt och som berörde mig på ett sätt som jag aldrig tidigare blivit berörd. Efter bara några ögonblick hade jag en klump i halsen och efter några förundrade minuter släppte jag taget om mina känslor och grät hejdlöst. Det hade aldrig tidigare hänt mig. Kanske i livet, ibland på bio, men aldrig när jag sett något som repeterats och framförallt inte när jag sett något koreograferat. Detta var inte teater eller pantomim eller balett och absolut inte opera. Pina är, som ni vet, skapare av en helt ny konstart. Dansteater.”

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2012/2013
  • Gästspel: 29 Maj 2013
  • Sista föreställning: 31 Maj 2013
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: 2 h 10 min inkl paus

LE SACRE DU PRINTEMPS (VÅROFFER)

Koreografi   Pina Bausch
Musik   Igor Stravinskij
Scenografi och kostymdesign    Rolf Borzik

CAFÉ MÜLLER

Regi och koreografi   Pina Bausch
Musik   Henry Purcell
Scenografi och kostymdesign    Rolf Borzik