Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

”Dansarna visar sin enastående särart” – DN

TESHI|GAWARA

Dans bortom rörelse och kropp. Världspremiär för Tranquil, ett nytt verk skapat för GöteborgsOperans Danskompani. Nypremiär för hyllade Metamorphosis. Båda av allkonstnären Saburo Teshigawara. 

”Saburo Teshigawara är tveklöst en världens mest säregna koreografer”DN
”Teshigawara skulpterar ett slags fysisk poesi som ordlöst fångar livets dynamik och skönhet”SvD
”På ett fantastiskt sätt etablerar koreografen dans med en känsla som sprider sig ut i salongen och in i mig som åskådare”GP
I sitt nya verk för GöteborgsOperans Danskompani, Tranquil, inspireras allkonstnären  Saburo Teshigawara av säsongens tema om individen kontra kollektivet. Saburo Teshigawara är en stilsäker mästare, ”ett solsystem i sig självt” (L’Express, Paris) vars verk är både personliga och universella. Han förenar östlig och västlig kultur med ett stort intresse för dansen bortom rörelsen och kroppen. 


Tranquil

I verket Tranquil tolkar Saburo Teshigawara säsongens tema: Gemensam/ ensam. Vad skänker oss lugn? Hur når vi stillhet? Och är våra upplevelse något vi kan dela?

Ett filmklipp från Tranquil
”Verket Tranquil är ett sökande efter stillhet. Ur stillheten kan människan hämta kraft. Upplevelsen av stillhet är dock individuell. Människor söker, och finner, stillhet på olika platser – i kroppen och själen – beroende på livssituation. Samtidigt är stillheten universell, oförställd och något vi alla behöver. Idag kämpar vi för att hitta den inom oss själva, trots att det egentligen är den enklaste sak i världen.”Saburo Teshigawara

Att konstarten dans skulle vara ett sätt att nå stillhet kan låta paradoxalt. Går det att nå stillhet genom rörelse? För Teshigawara hänger stillhet och rörelse ihop. Som varandras motsatser behöver de varandra för att existera.

Inspelade musik i Tranquil

Claude Debussy
Ur sonat för flöjt, viola och harpa
Musiker: Yolanda Kondonassis, Cynthia Phelps & Joshua Smith

J S Bach
Double ur solopartita Nr. 1 i B moll, BWV 1002
Musiker: Sayaka Shoji

Dansarnas första prov med flygningarna som kommer att vara en del av Tranquil

Metamorphosis

Metamorphosis är ett poetiskt, avskalat och vackert dansverk. Utifrån kroppens lidande och metamorfos skapade Saburo Teshigawara verket 2014 för GöteborgsOperans Danskompani. DN beskrev det som ”knivskarpt och bländande”.

Ett filmklipp från Metamorphosis
En repetition för Metamorphosis. Spelades in 2014.

Saburo Teshigawara driver sitt kompani, Karas, sedan 1985 men har även koreograferat verk för Parisoperan, Frankfurtbaletten, Genèvebaletten och Nederlands Dans Theater. Han har också fått stor internationell uppmärksamhet för sina konstutställningar med video och film. Saburo Teshigawara designar själv scenografi, kostymer och ljussättning. En allkonstnär med fingertoppskänsla.

#GOteshigawara

En intervju med Saburo Teshigawara där han berättar om Metamorphosis (2014)

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen