Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

The Last Five Years

Premiär 6 mars 2010

Musikal. Han slår igenom över en natt. Hon kämpar med en karriär som aldrig tar fart. Vad händer med kärleken? Den intima musikalen The Last Five Years ger en träffsäker skildring av en nutida relation.

Musikal med text och musik av Jason Robert Brown.

”Hanna och Christopher briljerar.” Skaraborgs läns Tidning (SLT)
”Ackompanjerar gör en eminent fyramannaorkester.” SLT
”Ytterligare en i raden av musikteaterföreställningar av högsta kvalité som förtjänstfullt levereras av Göteborgsoperan.” SLT

Titta på en film från föreställningen.

I The Last Five Years möter vi ett ungt par, han är författare, hon skådespelerska. Vi får följa deras fem år långa förhållande ur två olika perspektiv. På ett snillrikt sätt skildras hur hon tittar tillbaka på de gångna åren just som äktenskapet tagit slut, samtidigt som han börjar sin betraktelse vid den kärleksyra första träffen. Först på mitten, när han friar, möts de två. Musikalen målar ett skarpsinnigt porträtt av en nutida relation med både humor och svärta. I rollerna hör vi Hanna Hedlund och Christopher Wollter.

Titta på bilder från föreställningen.

Tony-pristagaren Jason Robert Brown är såväl kompositör som manusförfattare till The Last Five Years. Denna intima musikal med två sångare och en mindre musikerensemble hade premiär i Chicago 2001 och har sedan dess satts upp i ett tiotal länder världen över. Brown är en av de mest framgångsrika kompositörerna i den nya Broadwaygenerationen och har kallats den smartaste och mest sofistikerade låtskrivaren sedan Stephen Sondheim.

Göteborgspremiär onsdag 5 maj, Lilla scenen.

Träffa huvudrollsinnehavarna och titta på smakprov från repetitionerna.

The Last Five Years på turné i regionen.

 • Strömstad / 7 april / 0526-623 30
 • Uddevalla / 9 april / 0522-997 20, 031-13 13 00
 • Trollhättan / 10 april / 0520-42 25 00, 031-13 13 00
 • Falköpings / 14 april / 0515-77 70 50, 031-13 13 00
 • Borås / 15 april / 033-35 35 35
 • Åmål / 17 april / 0532-139 80, 031-13 13 00
 • Alafors / 21 april / 0303-33 02 16
 • Tidaholm / 24 april / 0502-100 12
 • Lerum / 28 april / 0302-52 20 04
 • Vara / 30 april / 0512-313 71

Hanna Hedlund och Christopher Wollter.

Hanna Hedlund (Hon) är en scenisk mångsysslare med stor sång- och teatererfarenhet. Bland annat har hon medverkat i Melodifestivalen vid två tillfällen och blivit Guldmasknominerad för sina rollprestationer på scen, där hon gjort såväl fars som musikal. I våras vann hon tv-programmet Körslaget och just nu är hon programledare för Singing Bee Celeb på TV3.

Hedlund, Hanna

Christopher Wollter (Han) har på GöteborgsOperan gjort huvudrollen i Miss Saigon men också stora roller i West Side Story och Les Misérables. Han har varit engagerad vid bl.a. Stockholms Stadsteater, Dramaten, Riksteatern och Malmö Opera och sjöng senast Freddy i My Fair Lady på Oscarsteatern i Stockholm med Tommy Körberg och Helen Sjöholm.

Wollter, Christopher

Rikard Bergqvist, regissör och översättare.

Bergqvist Rikard 2006 Foto:Ingmar Jernberg
Bergqvist Rikard

Rikard Bergqvist är dramatiker, regissör och skådespelare, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Han har arbetat vid Malmö Stadsteater, Skånska Teatern, Riksteatern, Stockholms Stadsteater, Pistolteatern, Göteborgs Stadsteater och Norrbottensteatern. Rikard har spelat Birdy i en egen dramatisering efter Whartons roman och han skrev musikalen Råttfångaren som spelades på Dramaten.

För GöteborgsOperan har Rikard Bergqvist skrivit och regisserat musikteaterpjäserna Zvea - sånger från ett svunnet sekel och Kråksång - ett litet lystet lustspel om livslögner och längtan. Han svarade också för bearbetning, översättning och regi av musikalerna Stoppa Världen! - Jag vill kliva av (2004) och The Rocky Horror Show (2006), som båda blev stora framgångar. Säsongen 2007/2008 regisserade han My Fair Lady på Stora scenen samt skrev och regisserade rockmusikalen Grymt! på Skövdescenen och Lilla scenen. Hösten 2009 gjorde han debut som operaregissör på GöteborgsOperan med Trollflöjten, en uppsättning som blivit en enorm publiksuccé med åtta extraföreställningar.


Artikel

Kärlek med kultstatus.

Han berättar om äktenskapet kronologiskt, hon skildrar det baklänges. Möts gör de bara i en enda scen. Efter att ha uppnått kultstatus i musikalvärlden blir det nu västsvensk premiär av relationsskildringen The Last Five Years. I huvudrollerna: Hanna Hedlund och Christopher Wollter.

Mannen skildrar relationen från det första mötet fram till den oundvikliga skilsmässan. Frun börjar vid det tragiska uppbrottet, för att sedan vandra bakåt mot den första himlastormande försälskelsen. I samma tidsplan befinner de sig endast vid ett enda tillfälle i föreställningen – när de gifter sig.

The Last Five Years, Christopher Wollter och Hanna Hedlund.
The Last Five Years, Christopher Wollter och Hanna Hedlund.

– Vi lägger ett pussel. Det känns kul att det krävs lite av åskådarna för att de ska hänga med, säger Hanna Hedlund som spelar sångerskan och skådespelerskan Cathy. Hanna kan blicka tillbaka på ett minst sagt intensivt år, där hon förutom att ha lett musikunderhållningsprogrammet Singing Bee, även plockat hem totalsegern i Körslaget med sitt Team Bollnäs.

Hennes motspelare Christopher Wollter har tidigare både synts på Dramaten och i huvudrollen i GöteborgsOperans uppsättning av Miss Saigon. När han nu återvänder till västsverige gör han det som Jamie, en författare med ambitioner. Sedan The Last Five Years först sattes upp i Chicago, 2001, har den hunnit bli vida omtalad i branschen.

– Den har kultstatus. Överallt på auditions och skolor hör man låtar från den, säger Christopher Wollter.

Musiken rör sig från latin, rock och klezmer, till amerikanskt 40-tal och klassiska musikalnummer. Genrebytena kommenterar karaktärernas utveckling. Det känslosvallande ögonblicket då Jamie och Cathy träffas för första gången bärs av latinska rytmer, och när karriärframgångarna tar överhanden dånar rockriffen. Men mitt i stilblandningen har musikalens skapare, den Tony-belönade Jason Robert Brown, skapat ett helt eget tonspråk.

– Det är ett fantastiskt material. Lätt det mest utmanande jag arbetat med någon gång. Melodierna och rytmerna är väldigt finurliga, säger Christopher Wollter. Genrebredden är ovanlig, men det mest utmanande är ändå de dubbla tidsaxlarna. Föreställningen byggs i huvudsak av växelvisa monologer och solonummer, och dekoren är sparsam.

– Vanligtvis kan man luta sig mot scenografi och medspelare, men här handlar det om att hitta energin på egen hand, säger Christopher. Som i alla relationer innehåller Jamie och Cathys äktenskap stor dramatik. Obalans i maktförhållandena, geografiska avstånd och otrohet är några av de prövningar paret som utsätts för.

Den svärtade humorn går som en röd tråd genom texterna, nyöversatta till svenska av regissören Rikard Bergqvist. Även om Jamie och Cathy beskriver samma situationer är deras upplevelser ofta väldigt olika.

Är det en trovärdig relationsskildring?

– Ja, jag tror att alla som varit med om en relation som tagit slut kan känna igen sig i den här berättelsen. Det är lätt att hamna i obalans, komma till en punkt där man inte längre ser varandra, säger Christopher Wollter.

Hanna Hedlund utvecklar:
– De älskar varandra och vill få det att funka. Det finns ingen good guy eller bad guy, men det ena leder till det andra. Det är en fantastisk, tragikomisk berättelse.

Emil Carlsson

The Last Five Years, Christopher Wollter.
The Last Five Years, Christopher Wollter.

Information

 • Genre: Musikal
 • Säsong: 2009/2010
 • Premiär: 6 Mar 2010
 • Sista föreställning: 22 Maj 2010
 • Plats:

  Skövdescenen, Skövde

 • Info:GöteborgsOperan Skövdescenen. Därefter på turné i Västra Götalandsregionen och på GöteborgsOperan Lilla scenen.

Team

Regi och svensk översättning   Rikard Bergqvist
Scenografi och kostymdesign   Tomas Sjöstedt
Musikaliskt ansvarig   Mats Sköldberg
Ljusdesign   Joakim Brink

Rollista

Jamie   Christopher Wollter
Cathy   Hanna Hedlund

Lyssna

Spelar:
Spela Pausa

Affisch

Affisch