Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Törnrosa 2010

Premiär 30 januari 2010.

Dans. Mats Eks version av Törnrosa är en saga om människans sökande och rädslan för det obekanta.

Dansföreställning av Mats Ek till musik av Pjotr Tjajkovskij

Törnrosa är en sårad flicka i vår tid och sticker sig inte på en slända, utan tar en jungfrusil och träder därmed in i en annan sorts sömn än sagans.

”Magnifik utstrålning från scenen.” DN
”Göteborgsoperans balett gör allting rätt just nu.” SvD
”Lär bli en av årets verkliga succéer.” DN
”Som stockholmare blir man avundsjuk.” SvD
”Poetisk och suverän dans.” GP
”GöteborgsOperans Balett ligger rätt i tiden.” Expr/GT
”En helafton där den breda danspubliken kan mötas.” GP
”Ensemblen dansar vackert och klokt.” Expr/GT

Titta på en film från föreställningen.

Detta är ett av svensk danskonsts mästerverk och innehåller allt ett stort konstverk bör ha. Det är en tidlös berättelse som utspelar sig som vore det här och nu, mitt i bland oss. I centrum en ung kvinna, en ond fé och en man. Musiken av Tjajkovskij öppnar upp och spelar på hela vårt känsloregister, även de mörka strängarna. Som så ofta hos Mats Ek finns här ett vibrerande, jordnära anslag och även en humoristisk lätthet i denna dans vid avgrunden. Liksom i en dröm dyker det upp helt oväntade saker, en kock med recept på fisksoppa, en silvrig fe som balanserar på sin transistorradio och för korta, underliga telefonsamtal, en glamorös doakör, en bister mormor med svart handväska och en prins som skriker: "Vad håller ni på med!!??"

Titta på bilder från föreställningen.

Törnrosa av Mats Ek med GöteborgsOperans Baett. På bild:
Mairko Kida (Aurora).

Subversiv, explosiv och rasande energisk; det är en fascinerande föreställning."

Så skrev den kanadensiska tidningen Ici när Mats Eks Törnrosa dansades av Les Grands Ballets Canadiens våren 2009. I titelrollen då som nu finner vi japanska Mariko Kida, hon flyttade från Kanada till Sverige förra året och är en av GöteborgsOperans Baletts alternerande Törnrosor, eller Auroror som de heter i uppsättningen.

Bland höjdpunkterna i Törnrosa finns en koreografi för en grupp manliga dansare som måste höra till den vackraste gestaltning av manlig, maskulin glädje över sitt barns födelse som skapats i vår tid, en alla fäders segerdans.

Törnrosa av Mats Ek med GöteborgsOperans Balett.
Törnrosa av Mats Ek med GöteborgsOperans Balett.Mats Bäcker

Mats Eks Törnrosa skapades för Hamburgbaletten och hade Sverigepremiär med Cullbergbaletten 1997. Under våren 1999 spelades föreställningen in för tv i ett samarbete med SVT Drama och den har belönats bland annat med The Golden Prague och Prix Italia. När Cullbergbaletten gästspelade på GöteborgsOperan med Törnrosa 1997, skrev tidningen Arbetet bland annat: ”När Mats Ek på detta sätt balanserar in äkta allvar och hot i det löjliga, då uppfyller han högt ställda krav på konstnärlig sanning.”

Det är med stolthet vi nu kan ge denna moderna klassiker med GöteborgsOperans Balett. Törnrosa är ett dansverk som inte lämnar någon oberörd och som bör ses av människor i alla åldrar.

Notera att i andra akten av Törnrosa kommer höga pistolskott att höras.

Kostymskiss, Carabosse
Carabosse
Kostymskiss, Pappan
Kungen
Kostymskiss, Fe
Rubinfén

Kostymskisser av Peder Freiij.

Carabosse och féerna repeterar.

Skolföreställningar

Den 2 och 11 mars kl 12.00 på GöteborgsOperan Stora scenen.
Bokning och information: gruppbiljetter@opera.se

Mats Ek, koreografi.

Mats Ek, koreograf

Mats Ek (f 1945) har ända sedan slutet av 1980-talet varit ett av den internationella dansvärldens viktigaste namn. Genombrottet som koreograf kom 1978 på Stora Teatern i Göteborg med S:t Göran och draken. I elva år, 1982-1993, var Mats Ek Cullbergbalettens konstnärlige ledare, där han själv började som dansare 1973.

För Cullbergbaletten skapade han ett tjugotal dansverk, bland annat flera rosade nytolkningar av de stora balettklassikerna så som Giselle (1982) och Svansjön (1987). Dessa har sedan dess dansats över hela världen av Cullbergbaletten.

Sedan 1993 arbetar han som frilansande koreograf och regissör och har bland annat skapat verk för Nederlands Dans Theater, Hamburgbaletten, Compañia Nacional de Danza och Parisoperans balett.

Som regissör har han gjort uppmärksammade dansteatertolkningar av klassiker som Don Juan (1999), Andromaque (2002), Köpmannen i Venedig (2004) och Ett drömspel (2007) på Dramaten. För Stockholms Stadsteater/Unga Klara har han satt upp sin egen pjäs Dans med nästan (1993) och nu senast Hållplats (2009). År 2007 regisserade han sin första opera, Orphée, på Kungliga Operan i Stockholm, en uppsättning som gav honom Svenska Dagbladets Operapris 2008. Han tilldelades även Dramatens Ingmar Bergman-stipendium 2009.

GöteborgsOperans Balett har tidigare dansat Mats Eks Giselle (1999) och Hon var svart (2007). Törnrosa skapades för Hamburgbaletten 1996 och har sedan dess även funnits på Cullbergbalettens repertoar. Under våren 1999 spelades föreställningen in för tv i ett samarbete med SVT Drama. Tv-produktionen belönades med bland annat The Golden Prague och Prix Italia.

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2009/2010
  • Första föreställning: 30 Jan 2010
  • Sista föreställning: 13 Mar 2010
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: 2 tim och 15 min inkl. paus
  • Info:GöteborgsOperan Stora scenen

Team

Dirigent   Alexander Polianichko
Koreografi   Mats Ek
Scenografi och kostymdesign   Peder Freiij
Ljusdesign   Göran Westrup och Erik Berglund
GöteborgsOperans Balett
GöteborgsOperans Orkester

Lyssna

Spelar:
Spela Pausa

Affisch

Affisch