Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Törnrosa

OBS! torsdag 15 december är det dagförställning kl. 12.30. GöteborgsOperans Restaurang är öppen både innan och efter föreställningen. Klicka här för meny.

Dans. Mats Eks Törnrosa är svärta, humor, kärlek och virtuos dans - allt till tonerna av Tjajkovskijs fantastiska musik spelad av GöteborgsOperans Orkester.

Nypremiär 7 december 2011

”Magnifik utstrålning från scenen.” DN
”Göteborgsoperans balett gör allting rätt just nu.” SvD
”Lär bli en av årets verkliga succéer.” DN
”Som stockholmare blir man avundsjuk.” SvD
”Poetisk och suverän dans.” GP
”GöteborgsOperans Balett ligger rätt i tiden.” Expr/GT
”En helafton där den breda danspubliken kan mötas.” GP
”Ensemblen dansar vackert och klokt.” Expr/GT

Titta på en film från föreställningen.

Våra sagor handlar om stora saker; död, kärlek, svartsjuka, hämnd. Men det finns också en gåta gömd i berättelsen om Törnrosa, och det är just den som Sveriges internationellt mest uppburne koreograf, Mats Ek, tagit tag i. En gåta som handlar om sticket och sömnen.

Samtidigt var det själva baletten med Tjajkovskijs klassiska musik – vilken här framförs av GöteborgsOperans Orkester – som Mats Ek tog utgångspunkt i när han skulle skapa sin Törnrosa 1996. Både féer, häxa och prins skulle finnas med. Ek bodde vid det laget en period i Zürich i Schweiz. En dag på väg till teatern gick han förbi en ung kvinna i en park, en narkoman, och hon gick som i sömnen. Det blev Törnrosa för honom. Den radikala omtolkningen av sagan har blivit en internationell klassiker och har nu nypremiär på GöteborgsOperan.

Svärtan, kärleken och den sceniska poesin uppgår här i en enhet som inte lämnar någon oberörd. Vi följer Törnrosa från det hennes föräldrar finner varandra, får sitt efterlängtade flickebarn samt en lustig liten bil, åker på picknick och lever sitt vardagsliv. Tills Törnrosa måste gå sina egna vägar och lämna hemmet… möter en manlig häxa, blir gravid, föder ett barn, blir kär…

Allvar och humor blandas i denna vår tids tidlösa balett – således är till exempel féerna obetalbara, som Silverfén iförd bikini och solglasögon med transistorradio på axeln eller den bångstyriga Rubinfén med cowboyhatt. Och för den som skulle behöva ett fantasifullt recept på fisksoppa, så bjuder Törnrosa även på detta!

Titta på bilder från föreställningen.

Mats Ek, koreograf.

Mats Ek, koreograf

Mats Ek (f 1945) har ända sedan slutet av 1980-talet varit ett av den internationella dansvärldens viktigaste namn. Genombrottet som koreograf kom 1978 på Stora Teatern i Göteborg med S:t Göran och draken. I elva år, 1982-1993, var Mats Ek Cullbergbalettens konstnärlige ledare, där han själv började som dansare 1973.

För Cullbergbaletten skapade han ett tjugotal dansverk, bland annat flera rosade nytolkningar av de stora balettklassikerna så som Giselle (1982) och Svansjön (1987). Dessa har sedan dess dansats över hela världen av Cullbergbaletten.

Sedan 1993 arbetar han som frilansande koreograf och regissör och har bland annat skapat verk för Nederlands Dans Theater, Hamburgbaletten, Compañia Nacional de Danza och Parisoperans balett.

Som regissör har han gjort uppmärksammade dansteatertolkningar av klassiker som Don Juan (1999), Andromaque (2002), Köpmannen i Venedig (2004) och Ett drömspel (2007) på Dramaten. För Stockholms Stadsteater/Unga Klara har han satt upp sin egen pjäs Dans med nästan (1993) och nu senast Hållplats (2009). År 2007 regisserade han sin första opera, Orphée, på Kungliga Operan i Stockholm, en uppsättning som gav honom Svenska Dagbladets Operapris 2008. Han tilldelades även Dramatens Ingmar Bergman-stipendium 2009.

GöteborgsOperans Balett har tidigare dansat Mats Eks Giselle (1999) och Hon var svart (2007). Törnrosa skapades för Hamburgbaletten 1996 och har sedan dess även funnits på Cullbergbalettens repertoar. Under våren 1999 spelades föreställningen in för tv i ett samarbete med SVT Drama. Tv-produktionen belönades med bland annat The Golden Prague och Prix Italia.


Specialmeny till föreställningen den 15 december kl 12.30.

Två-rätters lunchmeny som serveras kl. 11.30 - 17.00.

Boeuf bourgignon med champinjoner, sidfläsk och lök, serveras med potatispuré smaksatt med timjan

Chokladmousse smaksatt med apelsin samt kanderade nötter

159:-

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2011/2012
  • Nypremiär: 7 Dec 2011
  • Sista föreställning: 29 Dec 2011
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: ca 2 tim och 15 min inkl. paus

Team

Dirigent    Alexander Polianichko
Koreografi    Mats Ek
Scenografi och Kostymdesign    Peder Freij
Ljusdesign   Göran Westrup, Erik Berglund
Göteborgsoperans Balett
GöteborgsOperans Orkester

Lyssna

Spelar:
Spela Pausa

Affisch

Affisch