Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Turandot

Turandot

Premiären spelades in av Sveriges Radio P2 och sänds 27 maj.

”GöteborgsOperan har fått en jättesuccé.” DN
”En klockren och bedövande vacker Turandot.” DN
”Imponerande, både musikaliskt och visuellt.” GP
”En praktfull Turandot på GöteborgsOperan.” GT
”Det är makalöst vackert men blir aldrig sentimentalt.” DN
”Den mest genomarbetat intressanta och samtidigt klockrent effektiva Puccini-föreställning jag sett och hört på mycket länge.” DN
”GöteborgsOperans orkester, under ledning av Christian Badea, spelar rent mästerligt.” GP

I Peking har prinsessan Turandots far bestämt att hon måste hitta en prins att gifta sig med. Det finns många friare, men de faller en efter en offer för Turandots grymma urvalsprocess. Hon låter varje friare svara på tre gåtor. Svarar de rätt, får de hennes hand. Svarar de fel, blir de avrättade. Eftersom prinsessan inte vill gifta sig är gåtorna mycket svåra.

När prins Calaf kommer till staden har alla prinsar som försökt misslyckats med att lösa Turandots gåtor. Han förälskar sig genast i henne och beslutar sig för att ta en chans han också...

Turandot är en av världens mest omtyckta operor. Den blev Giacomo Puccinis sista. Han hann inte skriva klart den före sin död, så slutet är färdigställt av Franco Alfano (efter Puccinis utkast). Många stora operasångerskor har spelat Turandot genom åren, Birgit Nilsson inte minst. På GöteborgsOperan görs rollen av Turid Karlsen.

GöteborgsOperans Orkester och Kör,
extrakör, barnkör, statister, barnstatister

Introduktion på Lilla scenen 1 tim före föreställningen.


Rollista

Dirigent
Christian Badea
Finn Rosengren

Turandot
Turid Karlsen

Calaf
Tomas Lind

Liù
Ann-Marie Backlund

Timur
Mats Almgren

Altoum
Sten Pernmyr

Ping
Thomas Lander

Pang
Iwar Bergkwist

Pong
Glenn Kjellberg

Mandarino
Peter Loguin

Il Principino di Persia
Harald Tjelle

Maestro
Torgny Sporsén

GöteborgsOperans Orkester och Kör,
extrakör, barnkör, statister, barnstatister

Med reservation för eventuella ändringar

Team

Dirigent
Christian Badea
Finn Rosengren

Regi
Vladimír Morávek

Scenografi
Martin Chocholoušek

Kostym
Sylva Zimula Hanáková

Ljus
Torkel Blomkvist


I april gör Puccinis storslagna kinesiska saga

I april gör Puccinis storslagna kinesiska saga äntligen entré på GöteborgsOperan med hundratals personer på scen.

Artikeln är hämtad från GO Nyheter nr 1 2006

GöteborgsOperans Turandot är efterfrågad och blir den första i staden sedan 1973. Då var det bland andra Birgit Nilsson som stod på Scandinaviums scen i en uppsättning som det fortfarande talas andäktigt om.

Sagan om den grymma prinsessan Turandot anses vara Puccinis mest fulländade verk – trots att han inte hann fullborda det innan sin död.

I sin jakt på stoff till en ny opera föll Giacomo Puccini för Carlo Gozzis pjäs Turandot, en tragikomisk, kinesisk saga i fem akter. Giuseppe Adami, som arbetat med Puccini flera gånger tidigare, fick uppdraget att skriva librettot tillsammans med Gozzis lärjunge Renato Simoni. Puccini höll tät kontakt med Adami under de fyra år det tog att skriva librettot – som under resans gång blev allt mer tragiskt och allt mindre komiskt.

Puccini fick vänta länge på de sista textsnuttarna. I oktober 1924 damp de äntligen ner – och de var vackra, tyckte kompositören. Hur gärna han än ville kunde han dock inte sätta tänderna i dem på en gång, eftersom han var tvungen att resa till en specialistläkare i Bryssel. Hans halsont visade sig vara strupcancer. Den 29 november 1924, fortfarande i Bryssel, avled Puccini i sviterna efter en halsoperation.
Kvar i Italien låg den oavslutade Turandot.

Vid uruppförandet på La Scala i april 1926 avbröt Arturo Toscanini – kvällens dirigent – föreställningen efter Liùs begravningståg i akt tre och vände sig till publiken: ”Här slutar den opera som maestro lämnade ofullbordad.”
Det slut som vi känner, Franco Alfanos, bygger på Puccinis utkast. 2003 uruppfördes Turandot med italienaren Luciano Berios alternativa slut; samma slut som fanns med i Norrlandsoperans uppsättning av Turandot som sändes på SVT i augusti i fjol.

Handlingen i korthet: Den grymma kinesiska prinsessan Turandot ska, enligt sin faders önskan, gifta sig. Hennes skönhet gör att det finns gott om friare. Turandot, som hämnas sin stammoders grymma död genom att dels vägra gifta sig, dels döda dem som åtrår henne, ger alla friare tre svåra gåtor. När de misslyckas med att svara låter hon hugga huvudet av dem. Från fjärran land kommer en okänd prins (Kalaf) i sällskap med sin far (Timur) och tjänarinnan Liù. Prinsen förälskar sig genast i Turandot och klarar de tre gåtorna – men Turandot vägrar att gifta sig med honom. Han ger henne en chans till: om hon gissar hans namn ska hon få göra vad hon vill med honom. Under natten tas Timur och Liù till fånga och torteras av prinsessans väktare. Av kärlek till Kalaf väljer Liù att ta sitt liv hellre än att avslöja hans namn …

Turandot har premiär den 8 april och spelas till och med den 27 maj. ”Varje timme och varje minut tänker jag på Turandot, och all musik som jag har skrivit fram till nu är ett skämt i jämförelse och behagar mig inte längre.” Giacomo Puccini ett halvår före sin död.

I september 1998 satte den kinesiske filmregissören Zhang Yimou – mannen bakom filmer som Den röda lyktan, Hero och Flying Daggers – upp operan Turandot i sin rätta miljö: det kejserliga palatset i den förbjudna staden i Peking. Kostnaden för produktionen landade på cirka 120 miljoner svenska kronor och ett tusen personer tog plats på scen. Dirigent var Zubin Mehta och i rollistan fanns bland andra Barbara Hendricks, Sharon Sweet och Sergei Larin.
Uppsättningen spelades in och finns att köpa på vhs och dvd.

© 2006 GöteborgsOperan


Här finner du handlingen i operan, akt för akt

AKT 1
En kejserlig mandarin deklarerar att prinsessan Turandot kommer att gifta sig med den man av kungligt blod som svarar rätt på hennes tre gåtor. Misslyckas han betyder det döden.

Utanför palatset i Peking har en folkmassa samlats. Den persiska prinsen ska mista sitt huvud eftersom han inte lyckats svara på prinsessan Turandots tre gåtor. Bland åskådarna finns den avsatte tatarkungen Timur och slavinnan Liù. Den blinde Timur faller omkull och blir hjälpt upp av en okänd man som visar sig vara hans son Calaf, som han inte mött sedan de drevs i landsflykt.

När Turandot uppenbarar sig för folket blir Calaf så betagen av hennes skönhet att han beslutar sig för att försöka vinna hennes kärlek. Timur, Liù och de tre ministrarna Ping, Pong och Pang försöker avråda honom, men han är orubblig i sitt beslut, och för att tillkännage sin önskan att besvara gåtorna slår han på gonggongen.

AKT 2
I sitt hörn av palatset samlas de tre ministrarna Ping, Pong och Pang. De leds över sitt liv i palatset, ett liv som inte blev som de önskat. De är nu "Dödens Ministrar", och räknar igenom de otaliga prinsar som gått bet på Turandots tre gåtor och därmed förlorat sina liv. De drömmer sig tillbaka till det forna fria livet, långt, långt bort.

I det kejserliga palatset har hovet samlats för att höra den nye främmande friaren försöka lösa prinsessans tre gåtor.

När Turandot träder fram berättar hon om sin anmoder Lou-Ling som vanärats och dödats. Turandot bär på hennes hämnd och ställer därför sina svåra gåtor till alla prinsar som kommer för att fria till henne. Ingen har klarat proven hittills, och de alla har fått möta bödelns svärd. Hon läser sedan upp sina gåtor och till allas häpnad löser Calaf dem omedelbart. Svaren är hopp, blod och Turandot.

Turandot blir förtvivlad och ber sin far att avvisa friaren, men han hänvisar till hennes löfte. Calaf ger henne då en egen gåta; om hon före gryningen kan finna hans namn ska han dö enligt hennes önskan.

AKT 3
Påbudet från palatset lyder: ingen får sova denna natt. Alla ska söka efter namnet på den okände prinsen. Timur och Liù, som setts tala med Calaf förs in till förhör. Liù säger att endast hon vet främlingens namn och att hon aldrig kommer att yppa det. Turandot beordrar tortyr. Liù tar då dolken ur handen på en av soldaterna och tar sitt liv.

Nu är Turandot ensam med Calaf. Han när-mar sig henne fast besluten att tränga igenom hennes ispansar och ger henne sin kärleksför-klaring. Turandot veknar av hans närhet och känner dessa främmande känslor gripa tag i henne. Hon är rädd. Då Turandot ber honom att gå, berättar han frivilligt för henne att han är prins Calaf. Turandot triumferar.

Kejsaren väntar i palatset på resultatet. Turandot kommer ut och berättar att hon nu vet vem friaren är; hans namn är Kärlek.

Detta synopsis publiceras med benäget tillstånd av Malmö Opera och Musikteater. www.malmoopera.se

Information

  • Genre: Opera
  • Säsong: 2005/2006
  • Första föreställning: 8 Apr 2006
  • Sista föreställning: 27 Maj 2006
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: ca 3 tim inkl. 2 pauser
  • Introduktion:1 tim före föreställning (ej på premiärer). Lilla Scenen, begränsat antal platser
  • Info:GöteborgsOperan Stora scenen

Affisch

Affisch