Vårens föreställningar är inställda
Biljettkassa, lunchrestaurang och Sommarverandan håller tills vidare öppet med begränsade öppettider.

Läs informationen här

Jesper Walderstens bildserie till Nibelungens ring

Jesper Walder|stens bild|serie till Nibelungens ring

Bildserie i fem originalverk av Jesper Waldersten.

”Förväntan. Allt är förväntan. Målningarna lovar hela universum, utmanar Wagner. Ser om han pallar trycket, kan leva upp till sig själv. Ännu en gång.”Jesper Waldersten

Richard Wagners mastodontepos Nibelungens ring gestaltat i fem originalverk. Konstnären Jesper Walderstens bildserie för GöteborgsOperans uppsättning fångar musikens svärta och skönhet, och belönades med guld i Svenska Designpriset 2018.

De på en gång minimalistiska och detaljrika tavlorna rymmer hela den värld som är Nibelungens ring, nedkokat till minsta gemensamma nämnare. Ringen. Symbolen formar livsträdets årsringar, ljudvågor, ringarna på Rhenflodens vatten, det svarta hål som rymmer tidsresan in i Wagners musik.

Tittar du närmare upptäcker du kanske de tre rhendöttrarna, den enögde Wotan, Siegfrieds ledsagande fågel, den sovande och eldomgärdade Brünnhilde, draken som hjälten dödar och den nya värld som spirar ur spillrorna efter Ragnarök.

Utställning

17 november – 9 december, foajén

Konstnären Jesper Walderstens prisbelönta bildserie för ”Nibelungens ring” består av fem verk; ett för varje opera i cykeln och ett som binder samman hela ”Ringen”. Uttrycket ger en föraning om svärtan och skönheten som väntar. Under Rhenguldets spelperiod hänger originalverken till beskådan i GöteborgsOperans foajé. 

Jesper berättar om projektet

Jesper Waldersten är idag en av Sveriges mest omtalade konstnärer med en lång rad utställningar bakom sig. Under 2018 uppmärksammades han bland annat för sina illustrationer till nyutgåvan av Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta”. 

Jesper pratar om profilbilden till ”Rhenguldet”

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen