Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Figaros bröllop – lättläst handling

Figaros bröllop

Lättläst beskrivning av handlingen  

Viktiga personer i föreställningen

 • Greve Almaviva – en adelsman, han bestämmer på godset
 • Grevinnan Rosina Almaviva – en adelsdam, gift med greven
 • Susanna – grevinnans kammarjungfru, förlovad med Figaro
 • Figaro – grevens betjänt, förlovad med Susanna
 • Cherubin – grevens praktikant
 • Don Bartolo – läkare
 • Marcellina – don Bartolos hushållerska
 • Don Basilio – grevinnans sånglärare
 • Don Curzio – domare
 • Antonio – grevens trädgårdsmästare och Susannas morbror
 • Barbarina – trädgårdsmästarens dotter och Susannas yngre kusin

Plats

Föreställningen utspelar sig i Andalusien i Spanien på 1970-talet. Det var i slutet av den period då Franco styrde Spanien.

Ordlista

 • förlovad: De som är förlovade har lovat att gifta sig med varandra, enligt traditionen. Ofta sätter de på sig ringar för att visa att de är förlovade.
 • gods: en stor gård med omgivande mark
 • kammarjungfru: en flicka eller kvinna som var anställd för att hjälpa till exempel en adelsdam
 • kontrakt: Det är något man kommit överens om ska gälla, oftast nedskrivet på papper. Man skriver under med sitt namn.
 • ställa någon mot väggen: tvinga någon att säga sanningen eller avslöja sina planer
 • överlista: lura någon på ett smart sätt

Det här är bra att känna till

Det är tänkt att Figaro och Susanna ska gifta sig denna dag. Men det finns några saker som hindrar det.

Greven vill ligga med Susanna. Enligt en gammal tradition kan adelsmän kräva att få ligga med kvinnor som bor på deras mark. Den här gamla traditionen vill greven följa, fast han till andra har sagt att den inte gäller längre.

Figaro har lånat pengar av Marcellina. Han fick då skriva under ett kontrakt som säger att han måste gifta sig med henne, om han inte kan betala tillbaka.

Susannas farbror måste ge henne sitt tillstånd för att hon ska få gifta sig med Figaro. Men han är missnöjd med att Figaro inte vet vilka hans föräldrar är. Hur ska han då kunna veta om Figaro blir en bra make?

Akt 1

Det är Figaros och Susannas bröllopsdag! Figaro är glad, eftersom greven har gett honom ett fantastiskt rum i slottet. Det är dessutom bra, eftersom de bara behöver öppna en dörr till nästa rum för att vara på plats, när greven behöver dem. Det förklarar Figaro för Susanna.

Hon påpekar då att det även blir lätt för greven att komma in till dem. Susanna har svårt att säga det rakt ut, men till slut förklarar hon för Figaro att greven vill ligga med henne.

Figaro blir mycket upprörd och arg. Vem är det greven tror att han ska överlista? Han ska se till att greven ångrar sig!

Under tiden berättar Marcellina för don Bartolo om kontraktet som säger att Figaro ska gifta sig med henne, om han inte kan betala tillbaka sitt lån. De gör upp en plan: Bartolo ska se till att greven får höra om kontraktet. Marcellina ska se till att Susanna säger nej till greven, trots att hon känner sig tvingad att göra det greven säger. Marcellina vill nämligen att greven ska vara på deras sida, och hjälpa dem att få Figaro att följa kontraktet. Men hon kommer att behöva vara riktigt påhittig, om hon ska lyckas med det här.

Don Bartolo drömmer om att få hämnas på Figaro. Det här är ett perfekt sätt att ge tillbaka för det som Figaro gjort mot honom. När Bartolo ville gifta sig med Rosina blev det nämligen greven som gifte sig med henne – och det med Figaros hjälp.

Marcellina inleder sina försök att påverka Susanna, men planen fungerar inte. Marcellina stormar ut när Susanna börjar tala om Marcellinas ålder.

Susanna hinner knappt hämta andan innan nästa person söker upp henne. Det är Cherubino som behöver hjälp. Greven har kommit på honom tillsammans med Barbarina och blev då mycket arg. Cherubino undrar om Susanna kan hjälpa honom genom att tala med grevinnan.

Det är den enda som kan rädda honom från greven.

Den unge Cherubino är förvirrad. Han känner nya, oväntade och starka känslor. De gör att han hamnar i många svåra och pinsamma situationer – han vet knappt vem han är längre och frågar Susanna om råd. Men Susanna hinner inte svara på allt innan greven plötsligt står i dörröppningen. Cherubino blir desperat och gömmer sig. Han hinner precis!

Vi vet alla vad det är greven vill, men han blir avbruten när Susanna får besök igen. Den här gången är det don Basilio, sångläraren. Nu är det greven som gömmer sig. Susanna tvingas lyssna till Basilios försök att övertyga henne om att greven vore en bättre älskare än Cherubino.

Även Figaro har en plan, och det är att ställa greven mot väggen om den gamla traditionen som han vill följa. Men greven har makt, så han måste göra det på ett smart sätt. Därför har han lockat dit så många ur slottets personal som han kunnat hitta. Han får dem att sjunga om hur bra greven är som inte följer den gamla traditionen längre. Men greven slingrar sig ifrån det här tricket, och Figaro måste nu tänka fort …

Akt 2

Figaro har kommit på en ny plan. Det är att ge greven ett påhittat brev.

Det ska vara skrivet till grevinnan från en anonym älskare. Då kommer greven att bli så svartsjuk att han inte hinner hejda bröllopet. Det är nämligen vad greven vill göra, för att hinna ordna så att han kan ligga med Susanna. Sedan är Figaros plan att Susanna ska gå med på att träffa greven, men de tänker klä ut Cherubino och skicka honom till mötet i stället. Samtidigt ska grevinnan följa med och se vad greven håller på med. Det här tror Figaro kan leda till ett lyckligt slut. Susanna och grevinnan ställer upp på planen.

Tyvärr får greven brevet innan de är klara med att klä ut Cherubino. Greven bultar på grevinnans dörr och kräver att bli insläppt. Nu kommer det ju se ut som om Cherubino är den anonyme älskaren som har skrivit brevet. Och är inne hos grevinnan! Han måste gömma sig. Greven är vild av svartsjuka. De låter honom inte få låsa upp den klädkammare där han misstänker att älskaren gömmer sig, så han går ut för att hämta verktyg för att slå in dörren.

Nu blir handlingen mer och mer komplicerad. Någon gör ett farligt hopp från ett fönster, någon hotar en annan med mord, det kommer militärer, en blomkruka går sönder, och Marcellinas kontrakt – hur går det med det? Det hela slutar i ett låst läge …

Paus

Akt 3

Grevinnan har en ny plan – och den här gäller bara Susanna och henne själv. De berättar inte om den för Figaro. Susanna måste gå med på ett möte med greven, men grevinnan ska låtsas vara Susanna och gå dit i stället för henne. På så sätt ska de avslöja greven och få ett slut på den här historien.

Susanna lyder grevinnan och tänker samtidigt att planen kan vara bra på flera sätt. Det här kommer att få greven att vara på hennes sida, när Marcellina går till greven med kontraktet som hon har med Figaro.

Men tyvärr tjuvlyssnar greven när Susanna talar med Figaro. Han inser då att han har gått i en fälla. Därför tar greven ställning mot Figaro, och domare don Curzio dömer att Figaro måste betala lånet eller gifta sig med Marcellina.

Nu utvecklar sig det hela på ett oväntat sätt, eftersom Figaro hittar sina föräldrar. De är don Bartolo och Marcellina! Bröllopet mellan Figaro och Marcellina blir inställt, och grevens chans att lyckas ligga med Susanna verkar liten. Den blir ännu mindre när Barbarina sätter greven i en pinsam situation inför grevinnan.

Till slut blir bröllopet av, och det blir faktiskt dubbel-bröllop! Både Figaro och Susanna och Bartolo och Marcellina gifter sig. Men Susanna ger i hemlighet ett kärleksbrev till greven. Det är grevinnan som har hittat på det, men det ser ut att vara från Susanna.

Akt 4

Figaro får reda på att Susanna och greven ska ha ett möte. Marcellina varnar honom för att tro på det, men Figaro blir mycket svartsjuk. Han skyndar sig ut i trädgården för att avslöja dem.

Det är mycket mörkt i trädgården. Det är nästan omöjligt att se vem som är vem, särskilt som grevinnan och Susanna har bytt kläder. Det är nära att deras plan går fel, eftersom den arge Figaro dyker upp och eftersom Cherubino och Barbarina har ett eget möte. Men de hanterar situationen skickligt, och till slut får både greven och Figaro förklara vad de håller på med.

Lättläst sammanfattning av Språkkonsulterna.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen