Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Om oss

Om oss

Magi och fantasi skapas med mod och gediget hantverk.

Ett hus för alla – det här är GöteborgsOperan

Skid, av Damien Jalet

GöteborgsOperan är ett helägt aktiebolag inom Västra Götalandsregionen med uppdrag att ge alla invånare tillgång till opera, dans och musikal. Här är 10 fakta om hur vi utför det uppdraget.

1. GöteborgsOperan når en stor och bred publik. 2019 hade vi för tredje året i rad totalt över 300 000 besökare (300 240 år 2019), vilket motsvarar mer än fyra fullsatta Ullevi.

2. År 2019 gav vi totalt 389 föreställningar, varav över en femtedel spelades på platser i regionen eller på internationella turnéer.

3. Genom internationella turnéer visar vi varje år vad Västra Götaland kan erbjuda för tusentals människor runtom i världen. Under 2019 gästade GöteborgsOperans Danskompani Spanien, Portugal och Nederländerna. GöteborgsOperans Kör medverkande i en uppsättning i Norge och GöteborgsOperans Orkester var gäster på en musikfestival i Japan.

4. Varje vecka erbjuder vi kostnadsfri körverksamhet för cirka 100 barn och ungdomar. Vi har även under ett års tid haft vår Oliverskola, en kostnadsfri skola i sång, dans och drama för 100 barn. 69 av dessa barn och ungdomar har sedan deltagit i vår stora musikal Oliver!.

5. GöteborgsOperan har en självförsörjningsgrad långt över genomsnittet för jämförbara institutioner. Vi erbjuder biljetter från 95 kronor, rabatter för ungdomar och pensionärer, samt många aktiviteter med fri entré.

6. Vår repertoar är bred. Vi blandar populära titlar med sådana som spelas mer sällan, nyskrivna verk med välkända klassiker. Du kan uppleva musikal, opera, samtida dans och konserter i föreställningar av internationella och svenska upphovspersoner.

7. GöteborgsOperan har de resurser som krävs för att skapa scenkonst av högsta kvalitet. Här arbetar tiotals sångsolister, 38 dansare, orkester med 86 musiker och operakör med 46 sångare. Scenografier, kostymer, peruker, rekvisita med mera skapas i verkstäder i huset. Totalt finns 90 yrken representerade bland medarbetarna som kommer från ett 30-tal olika länder.

8. De allra flesta som besöker oss berättar i undersökningar att de är mycket nöjda med sin upplevelse och sitt besök. Nio av tio planerar att komma tillbaka redan inom ett år.

9. GöteborgsOperan arbetar för hållbarhet, jämställdhet och mångfald. Vår restaurang är Svanen-märkt och på taket har vi bikupor och solceller. Med vår uppsättning av ”Nibelungens ring” arbetar alla våra avdelningar för att hitta nya lösningar för hållbar scenkonst – ett helhetsgrepp som är unikt i världen.

10. ”Världsklass rakt igenom” (Aftonbladet), ”Det närmaste vi kommer West End i Skandinavien” (Norska Dagbladet) och “En felfri ensemble” (Tanz)*. GöteborgsOperan är mångfaldigt prisbelönt och uppsättningarna väcker recensenters förtjusning både inom och utanför Sveriges gränser.

* om operan ”Orfeus och Eurydike” 2014, musikalen ”Kristina från Duvemåla” 2014 och danskvällen ”S&S” 2018.

Dokument

Letar du efter bolagsdokument som årsredovisningar och hållbarhetsrapporter? De har flyttats till denna sida.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen