Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Aktuellt

Publicerad 15 maj 2019

Me too, Figaro

Vems röst hörs?

Hösten 2017 inleddes metoo-rörelsen, ett omvälvande globalt upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. Över stora delar av världen delades berättelser och erfarenheter om sexuella övergrepp och trakasserier som gav en skrämmande tydlig bild av hur stort och mångfacetterat problemet är. GöteborgsOperan fortsätter samtalet och tillsammans med skolungdomar gräver vi där vi står. På scenen! 

Den unge Cherubin dras till den sorgsna Rosina. Han kan knappt kontrollera sig i hennes närhet. Rosina är fylld av lust och kärlekslängtan, men saknar möjlighet att leva ut sina känslor. Hennes make, Herr Almaviva, är en man som är van att få som han vill och har svårt att acceptera ett ”nej”. Han har nu fått upp ögonen för Susanna. Hon, å sin sida, är mitt uppe i planerandet av sitt bröllop med Figaro. Men kan Susanna och Figaro säkra sin lycka och samtidigt gå emot ”Greven”? 

Hur formas den unge Cherubin, då som nu, i tider där normaliserad sexism möter jämställdhetsideal? Kommer han att bli likadan som Herr Almaviva, eller väljer han att bryta mot gamla mönster? 

Vi människor gör vad vi kan för att få det vi vill ha. Vårt agerande formar våra relationer – både till andra och till oss själva. 

Hur kan vi se på berättelsen efter metoo? Vilka roller spelar vi själva i verklighetens ”Me too, Figaro”?  Det undersöker GöteborgsOperan tillsammans med ungdomar i högstadieåldern under vårterminen 2019. I ”Me too, Figaro” får ungdomarna vara med och förändra konsten för att berätta nya historier. 

”Me too, Figaro” tar fasta på metoo-rörelsen och använder scenkonstens inspirerande kraft för att fortsätta samtalet – om metoo och om olika beteenden, jargonger och allas våra invanda bilder och förväntningar. Detta sker genom workshops och genom att spela pjäsen ”Me too, Figaro” byggd på ”Figaros bröllop” av Beaumarchais, med musik från Mozarts opera med samma namn samt inslag från såväl dåtidens som nutidens samhällsdebatt.

Mer om projektet

GöteborgsOperan kommer att arbeta med grupper om 10–15 ungdomar i högstadieåldern i projektet ”Me too, Figaro”. Projektet sker under skoltid i tre steg under vårterminen 2019.

Steg 1: Hanna Morau och Frida Engström från GöteborgsOperan besöker gruppen för att presentera projektet och starta upp tankar och samtal kring Me too-rörelsen, sexuella trakasserier samt introducerar den föreställning gruppen får se i steg 3. 

Steg 2: Vid nästa träff återkommer Hanna Morau och Frida Engström för att tillsammans med gruppen fördjupa arbetet. Genom övningar undersöks vilka val vi kan göra i olika situationer och hur eleverna tycker det borde vara. Situationerna baseras dels på exempel från Figaros bröllop och dels på situationer eleverna själva lyft. 

Steg 3: Den sista träffen är det dags för föreställningen Me too, Figaro och avslutande workshop. Föreställningen framförs av artister från GöteborgsOperan. Genom efterföljande samtal och övningar tillsammans med artisterna knyter vi ihop säcken av tankar och erfarenheter. Ungdomarna får tycka till om vad de har sett och vara med och ändra händelseförloppet.

Team

Konceptidé, manus, regi, scenografi-/kostymidé: 
Frida Engström
Workshopledare: Hanna Morau
Musikaliskt ansvarig: Per Larsson & Rut Pergament

Medverkande

Jokern: Anders Wängdahl
Cherubin: Max Jansson
Figaro: Sami Yousri
Susanna: Kattis Trollregn
Almaviva aka ”Greven”: Åke Zetterström
Rosina aka ”Grevinnan”: Frida Engström

Tio elevgrupper på sju högstadieskolor i Göteborg med kranskommuner deltog. GöteborgsOperan besökte var och en av elevgrupperna vid tre tillfällen, varav de två första innehöll samtal, fördjupning och teaterövningar/rollspel. Vid det tredje tillfället gav sju sångare från GöteborgsOperan en 50 minuters föreställning, där eleverna sedan fick bestämma hur vissa nyckelscener kunde göras annorlunda – och se det utföras.

Genom ”Me too, Figaro” har unga fått uppleva scenkonst på nära håll, fått tillgång till GöteborgsOperan, fått göra sina röster hörda och blivit lyssnade på.

Läs citat om deltagarnas respons till projektet längre ner på sidan.

Utställning i foajén

Hela processen dokumenterades och ungdomarnas tankar och åsikter spelades in och kan nu höras på GöteborgsOperan.

Besök vår utställning i foajén, läs och se bilder och lyssna på ungdomarnas röster.

Med hjälp av appen Tempus fugit (en platsspecifik lyssnarguide med fokus på konstnärliga ljudupplevelser) knyter vi ”Me too, Figaro”-ungdomarnas röster till GöteborgsOperan så att du kan lyssna på vad de har att säga. Ungdomarna har mycket att säga. Vi gör rätt i att lyssna. 

Appen Tempus fugit, grundad av Rebecka Pershagen, tilldelades Stockholms stads innovationsstipendium 2014.

 

Citat ur projektet

Förutsättningarna vi gav till citaten: 
Skriv ner något. Det kan vara nåt ni tycker ni fått ut av dagen, det kan vara nåt ni tycker är bra eller dåligt, det kan också bara vara ett ord, en tanke, en känsla som dykt upp som har med det vi pratat om att göra. Vad som helst. Ni kan skriva bara för er själva om ni inte vill att vi ska läsa. Om ni vill lämna in har ni två alternativ. Om ni bara vill att jag och Hanna och de som arbetar med projektet ska kunna läsa så lämna in reflektionen som den är. Om det är ok att vi använder det ni skriver i appen eller publicerar det på annat sätt så sätt en stjärna på ert papper. Allt kommer inte få plats i appen men vi ska försöka se till att allt finns att läsa på operan i någon form. 

Kön/transgender/non-binary. Sexuell läggning. Om man inte gör som personen säger.

Dagens lektion var intressant för mig personligen, men samtidigt på tiden att det händer, att man agerar på riktigt. Det kändes bra att öppet prata om olika typer av mobbing, kränkningar och trakasserier på ett lite anonymt sätt men samtidigt kunna vara öppen med sina egna erfarenheter och tankar. Fastän man inte öppnat upp till 100% om sin personliga historia så kändes alla engagerade och accepterande i vad man hade att säga. 

Projektdeltagare
Tilo Stengel

Det känns kul att få engagera sig i sånt här arbete ytterligare. Lektionen fungerade bra och engagerade alla, även folk som jag vet hade varit tysta vanligtvis, och det känns bra att alla engagerar sig för ett bättre samhälle.

Jag har inte lärt mig något nytt, men det var mycket jag påmindes om. För andra människor som inte vet så mycket om ämnet skulle jag säga att det var väldigt lärorikt. Jag hade inte tråkigt även fast jag redan vet mycket av vad de sa.

Nyttig reflektion

Dagens första Figaromöte har öppnat en del funderingar kring sexuella trakasserier och alla obesvarade frågor om vad som är ok och inte. Finns det svar på alla frågor, finns det ett rätt eller fel, vem bestämmer om det är rätt eller fel? Vilka regler utgår man efter?

Jag har lärt mig att det finns många likheter mellan mobbning och sexuella trakasserier. Det är starkt hur människor har vågat berätta sina historier i Metoo-rörelsen och det är fint och se hur alla gick samman och stöttade varandra.

Respektera alltid andras kroppar. Alla ska ha rätt att känna sig trygga.

I öppen grupp är det enkelt att komma fram till vad som är rätt och vad som är fel.

Jag har ofta tänkt på hur annorlunda människor är på internet och i verkligheten, men jag visste inte att så många andra också sett och tänkt på det. Det var intressant att få höra lite vad andra runt om kring mig tycker och tänker och jag tycker ämnet vi pratar om är både viktigt och intressant. 

Jag är glad att jag fått chansen att vara med att försöka påverka och förändra. Tack så mycket för att ni gör detta arbete!

Jag vet ju ofta själv hur jag ser på olika saker, händelser eller situationer. Det har varit intressant och lärorikt att få se och höra hur de i ens omgivning ser på det. Genom att få höra hur de reflekterar och få se det ur andra perspektiv har man själv fått en tankeställare om hur man själv ser på saker och ting. 

Det som jag tidigare tyckt inte varit så allvarligt ser jag nu på ett annat sätt och tvärtom. 

Jag brinner för allt som har med me2-kampanjen att göra men har alltid sett det ur mitt eget perspektiv och utifrån mina erfarenheter. Men har nu, efter att ha hört det hela från andra synvinklar, fått ett nytt perspektiv på det och en större helhet.

Jag tror det är lätt att tro att man är ensam om sexuella trakasserier eftersom man oftast inte vill prata om det, att det göms i mörkret. Det är viktigt att lyfta ämnet.

Idag så har jag nog inte lärt mig nåt nytt men jag har fått ta del av andras tankar och åsikter vilket jag uppskattar mycket. Jag uppskattar det eftersom jag tycker det är viktigt att diskutera dessa frågor så att man själv också får lättare att reflektera. Detta ämne tycker jag att man bör diskutera oftare med varandra för att man ska få upp ögonen för hur andra i ens närhet kan uppleva situationer samt hur man kan/borde agera under olika händelser. Jag tyckte om att vi fick möjlighet att ”fundera högt”.

Idag kom jag att tänka på hur allvarligt det är med trakasserier. Hur mycket som händer i det dolda som man inte tänker att det gör. Vad vissa folk får stå ut med dag ut och dag in, fula ord, att någon slår en, att någon tafsar på en.

Jag kommer att tänka mycket på allt vi pratat om (intressant ämne).

Så mycket tankar. Levande konversation. Det vi pratat om är jätteviktigt. Fler borde få lära sig/börja reflektera om detta.  Alla borde tänka till innan de gör något eller säger något. Alla måste lyssna på varandra. Det är roligt, spännande och intressant att diskutera detta.

Mobbning och sexuella övergrepp/trakasserier är mer lika än vad många kanske tror.

Kloka tankar. Att definiera mobbning, sexuella övergrepp och trakasserier kan man tycka ska vara lätt men det finns många nyanser. Det blev extra tydligt idag efter diskussion och samtal. Det känns ändå hoppfullt inför framtiden, att vi lyfter de här frågorna i olika forum med ungdomar och med vuxna.

Jag började reflektera över hur mycket mobbning och sexuella trakasserier har gemensamt. Man tänker inte på vilka konsekvenser och följder sexuella trakasserier kan få för offret och hur långt det kan gå medans gärningsmannen kan gå vidare med sitt liv utan konsekvenser om trakasserierna inte anses som tillräckligt allvarliga.

Jag kanske borde släppa människor, som jag skulle gjort för länge sen. Jag tycker att detta är ett otroligt viktigt ämne. Ett ämne som man inte ska skämta bort, utan ta på allvar.

Jag tror att alla egentligen vet om problemet bara att många väljer att blunda för det. 

Jag tror det är väldigt viktigt att prata om mobbning och sexuella trakasserier/övergrepp. När vi tog upp det idag och skrev vad vi kom att tänka på så kände man igen de flesta orden men de var ganska många och jag tror inte alla vet att det är det.

Jag vet hur det ser ut i världen och jag har mycket tankar, åsikter och information om detta så jag skulle inte säga att det är något nytt. 

Jag visste det mesta vi pratade om idag, men jag har inte tänkt på det på samma sätt. Jag har aldrig tänkt efter så mycket gällande vad olika handlingar kan leda till. Något som var nytt var också hur det mesta inom mobbning och sexuella övergrepp/trakasserier stämde med varandra. Att prata om dessa ämnen får en verkligen att tänka efter. Det gör också att jag blir mer bekväm med att prata om ämnen som förut varit svåra att prata om.

Många grejer var inte nya men jag insåg hur mycket det fanns att säga om mobbning och sexuella trakasserier. Jag tycker att detta ska tas på mer allvar av poliser. 

Jag visste redan om allt som sker och alla dessa ord som kränkningar, våldtäkt mm. Jag vet också många som varit med om det. Men att få se allt tillsammans, uppskrivet på tavlan, fick mig att inse allvaret och hur stort område detta är.

Jag tänkte på hur mycket det är som rör sig kring det vi pratat om, att alla uppfattar allt olika. Själv skulle jag säga att alla sakerna vi tagit upp, även de så kallade små sakerna, är jätteallvarliga. Om alla skulle uppfatta allt likadant skulle det bli mycket lättare.

Det vi pratade om idag är någonting som man stöter på dagligen, att reflektera över dom antingen tyst i hjärnan eller att prata om det får en oftast att komma på lösningar. Även fast att det inte är nytt för en får man nya intryck när man hör det från andra människor. Det känns också som att det inte gör något att höra saker om och om igen.

Man ska kunna säga “jag är feminist” utan att folk ska tro att man är en “manshatare”. Allt man vill ha är jämställdhet.

Jag tycker detta är viktigt att prata om, både #metoo och mobbning, feminism och sexuella trakasserier.

Jag har lärt mig att inte alla är sexister eller rasister utan att det faktiskt finns människor som tycker att alla människor är lika mycket värda.

Jag tyckte att det var bra att alla fick gå upp och skriva och så. 

Att växa upp i en generation där man får lära sig om så allvarliga saker så tidigt kan innebära två saker:
1.    Uppenbarelse och viljan att förändra.
2.    Ständig rädsla.

Man kan tycka olika om olika saker i olika sammanhang.

Det jag kom att tänka på är hur oerhört svårt det är här i världen. Att vi som bara är 14 år gamla redan känner till så mycket ont. Det jag har lärt mig är att flera tycker som mig och vi blir olika sårade av samma situation.

Jag har lärt mig att det mesta som kan handla om mobbning även kan handla om sexuella trakasserier.

Jag tycker vi tog upp viktiga saker idag. Saker som händer men ingen ser eller påverkar.

Det är viktigt att man hjälper folk som blir utsatta för obehagliga saker.

När vi skådespelar sätts man i situationer som känns skrämmande verkliga. Om man känner sig rädd ”på låtsas”, hur känns det då när det är verkligt.

Det är viktigt att veta hur saker går till.

Jag har lärt mig mer om sexuella trakasserier och övergrepp och vad det innebär.

Jag tycker det är jobbigt att inte personer kan vara trygga i sina egna kroppar. Jag tycker det är sjukt att så många våldtäkter och sexuella trakasserier inte tas om hand. De blir anmälda men ingen blir dömd för brottet.

Jag tycker detta var viktigt men även roligt. När jag spelade pjäsen tyckte jag det kändes obehagligt och tänk då på dem som blir utsatta, ännu värre för dem. Jag har verkligen tyckt detta varit bra för mig. Det hjälper mig veta vad jag kan göra i en sådan här situation. Tänk på hur du hade känt om det var du som blev utsatt. Hjälp till!

Säg ifrån!

Tilo Stengel

Jag har lärt mig att säga till om något dåligt händer mot någon främling, vän eller mig själv. Hur många som utsetts för sexuella övergrepp och inte säger till är helt chockerande.

Om ni ser någon som blir illa behandlad, ställ dig upp, ta ställning. Det kan ha varit du i den situationen. Och glöm inte att behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Något jag kommit att tänka på och insett är hur vanligt det är med sexuella trakasserier och övergrepp. Det är sjukt att vissa inte har någon respekt för sin medmänniskor. 

Vi gjorde många övningar om att våga säga till men i verkligheten är det inte så enkelt. Speciellt om man är ensam. Idag var det att vi spelade en roll men i riktiga livet finns det alltid konsekvenser. Därför tror jag att det är svårare att försvara någon man inte känner än någon man gör. Att vara villig att ta konsekvenserna för någon man inte känner kan kännas onödigt och obehagligt. 

Många fler personer blir utsatta än vad jag hade föreställt mig. Jag blev också förvånad över hur många minderåriga som blir utsatta för sexuella trakasserier och våldtäkter. Vi fick träna på att säga till om det är något som är fel i en situation som spelades upp. Det tycker jag var väldigt bra för att man får öva på att gripa in. Genom att vara med i pjäserna fick man också öva på att ta plats och bli hörd utan att folk skrattar åt en, då det inte finns några rätt eller fel.

Idag har jag kommit på hur viktigt det är att man säger ifrån. Annars kan det pågå jättelänge men om flera går ihop tillsammans så kan vi få det att sluta. Jag har också förstått att det kan vara svårt att säga ifrån.

Det gick jättebra, vi snackade om olika saker och gjorde en massa nya övningar.

Vi pratade om våldtäkter och hur många personer som blir utsatta för våldtäkt varje år och hur vi skulle göra för att ändra det.

Svårt kring gränser vid sexuella trakasserier/övergrepp. Bra att få jobba med detta i skolan.

AGERA NU!!! Inte snart. Varje dag dör någon människa och bara gud vet hur många av dessa är pga våldtäkter.

Hur ofta våldtas killas i Sverige?

Att få höra procentuella siffror som har att göra med sexuella trakasserier var sjukt. Att det var både höga och låga spelade ingen roll. Att det finns siffror är sjukt.

Sexuella trakasserier är hemskt, att får höra folks ”metoo” är hemskt. Att får höra vad folk varit med om är en sak man kommer få tänka på. Man kommer få tänka på varför folk gör som de gör. Det jag tänker på när jag läser/hör vad folk är med om är att jag tycker så synd om dem.

Nya tankar och funderingar väcks kring sexuella trakasserier/övergrepp. Vad är okej? Det är som ett mörker, allt finns i det dolda. 

Nej betyder nej! Det var informativt och lärorikt att själv få vara med och uppleva en sådan situation. 

Om hon är för ung för att bära det, är hon också för ung för att bli sexualiserad av dig.

Jag hade ingen aning om att det begås så många våldtäkter. Det borde uppmärksammas mer så att fler får en bild av verkligheten.

Jag tycker det har varit väldigt lärorikt idag, då vi fick delta i olika pjäser. Speciellt faktapjäsen för det var/är ett så viktigt ämne som vi alla kan förändra, det är sjuka siffor.

Det var viktigt att vi fick ta del av statistiken över sexuella brott för att vi ska få en bättre förståelse för hur allvarligt detta ämne faktiskt är. Statistiken visar den mörka sanningen över hur vårt samhälle ser ut. Det var lärorikt att få ta del av de rollspel som visade olika situationer och det var bra att vi själva fick vara med och påverka händelserna eftersom vi då lättare kan hantera liknande situationer i framtiden.

Att inte bara höra andra prata om det utan faktiskt vara med och agera. Att vara den som blir utsatt och att vara den som utsätter tror jag ger en större förståelse. Att höra antalet utsatta i procent eller i siffror kom som en käftsmäll. Alla vet att det pågår men ytterst få vet hur ofta och hur orimligt få som straffas för de brott de begått, de liv de förstört och de gränser de passerat med mils avstånd

Idag har jag insett hur viktigt det är att man pratar om ämnet trakasserier och sexuella övergrepp, eftersom det är ett ämne som berör många men de vågar kanske inte anmäla händelsen eller prata om den.

Det är en helt sjuk siffra hur många våldtäkter som faktiskt sker i Sverige och i världen. Tack för att jag får lära mig att agera och ta mitt ansvar som medmänniska. Jag vill börja att ta ett större ansvar för att förhindra sexuella trakasserier.

Antalet sexuella trakasserier som sker per år är helt sinnessjukt. Jag visste inte att det var så vanligt. Våldtäkt är inte bara där och då, det påverkar hela offrets framtid. Jag undrar hur en människa kan begå något så fruktansvärt som våldtäkt. Vi måste alla vara uppmärksamma på vad som händer runt omkring oss. Och visa civilkurage.

Det är otroligt viktigt att alla får ta del av detta ämne. Det är allt för många sexuella trakasserier och övergrepp som sker i världen. Det är alltför många som kommer undan med vad de gjort. Det måste få ett slut, NU!

Det har varit en rolig och lärorik dag med samarbetsövningar som hjälper en att förstå hur riktiga situationer kan se ut. Viktigt.

Jag tycker att det är bra att prata och berätta om metoo, eftersom många inte känner till det. Jag tycker att det är viktigt att det inte behandlas som om det inte finns och att fler ska ta upp det i skolan eller där det finns ungdomar. Eftersom det är ungdomar och barn som kommer kunna ändra framtiden.

Jag tycker det har varit roligt och bra.

Om man skulle kunna pausa den verkliga världen och ändra på handlingarna som man gör i ett manus skulle världen vara en mycket fridfullare plats.

Oavsett vem du är ska du alltid stå upp för dig själv.

Min tid med er har varit rolig eftersom jag gillar teater och även lärorik för nu har jag lärt mig att hantera olika situationer. Jag märker även att sexuella trakasserier och övergrepp är vanligare och allvarligare än vad man tror. Jag tycker även opera är mycket vackert och jag tycker det är en talang! Ni är superduktiga!

Man lär sig väldigt mycket om hur man ska hantera olika situationer + det är bra skådespelare.

Du har chans att förändra något du vill.

Det var roligt att kolla på.

Hur mår du? Vad kan du tänka på för att hjälpa dem i din omgivning? Jag tycker att föreställningen beskrev många saker mycket bra. När man ser det så nära som vi gjorde så kan man också lägga märke till fler grejer.

Hela metoo-temat har fått mig på nya tankar. Jag lägger ofta märke till saker som händer och tar det inte som en småsak. Om något är fel, gör något åt det. 

Bra att ha en stöttande vän. Viktigt att ha någon att lita på. Jag hoppas att alla har någon att prata med.

Jag tycker att det är väldigt givande att sätta sig in i olika “verkliga” situationer. Det känns också att det faktiskt kan vara till stor hjälp i riktiga verkliga situationer och att man kan agera mer och bättre/mer rätt nu än förut. Jättebra grej att ni gör detta och jobbar på! Tack tack!”

Man borde stötta varandra mer i svåra situationer.

Man borde prata med varandra om sexuella trakasserier på skolor, arbetsplatser m.m. Det är jätteviktigt. 

Stötta varandra i svåra situationer. Visa att man finns där, närhet. Visa och prata om skillnader mellan svart och vit, låta någon också se sidan av grå.

Jag har tänkt på hur jag egentligen är medveten om alla saker vi pratat om, bara att jag inte tänkt på det så mycket. Det går att göra skillnad och man tänker på det först när man pratar om det. Det har också fått mig att tänka på att jag vill göra skillnad och det ska jag ta med mig i framtiden.

Tankar som kommer:
Att det finns lösningar på de flesta situationer.
Man kan jobba mer tillsammans för att lösa saker.
Vi alla har lägen när man vill ha hjälp på något sätt, men var tydlig när det är okej.
Lär dig att hantera situationer och känslor.

Något som jag har tänkt mycket på är hur jag verkligen kan se detta i samhället hela tiden. Att detta verkligen speglar hur vissa har det och behöver stå ut med. Denna dag har fått mig att verkligen fundera över vad jag känner och kommer kunna tänka på framöver. Det har fått fram känslor i mig som är svåra att beskriva men jag känner mig mer fylld av information och lärdomar jag vill få med mig av allt jag har hört.

Ett brott är ändå ett brott oavsett vad som orsakade det.

Det var häftigt att få titta och lyssna på pjäsen. Jag har sett en del av skådespelarna i musikaler på Göteborgsoperan så det var väldigt kul att träffa dem. Tack så mycket!

Så roligt och viktigt att få se och höra det hela ur olika perspektiv.

Framför allt att diskutera hur man ska ta ställning till olika situationer och att ansvaret inte ska ligga hos offret. Det finns alltid någon att vända sig till, någon som kan hjälpa, det är inte lätt, det krävs mod, men det är värt det.

Det har varit lärorikt och jag tycker att fler borde få ta del av det som sades och pratade om.

Det jag tar med mig från idag är att det är jätteviktigt att säga till om något inte känns rätt. Det är bara du som bestämmer dina gränser. Tack för idag!

Det är superbra att ni valt att sätta upp denna föreställningen eftersom detta är ett så viktigt ämne och det måste bli lättare och vanligare att samtala kring denna typ av situationer. Det är bra med dessa träffar och även hela föreställningen eftersom det får folk att reflektera och lära sig ta ansvar i olika situationer. Jag uppskattar dessa möten mycket!

Det är ett viktigt ämne och om alla hjälps åt kan vi göra skillnad.

Bra projekt som ni gör. Ni tar upp väldigt viktiga händelser och frågor som det är viktigt att folk tar lärdom av. Framför allt unga som kommer vara med och forma framtida samhället. Bra jobb!

Jag har lärt mig att under en situation där det finns en person i underläge ska man ingripa och hjälpa den personen. Man ska inte använda makt på fel sätt. Använd det klokt.

Lärorikt

Det är bra om man får fler tillfällen att prata om detta. Typ fler övningar och aktiviteter som kan få en att säga vad man tycker.

Behandla folk som man vill bli behandlad. Bli inte som greven. Bra pjäs, fortsätt med vad ni gör.

Det vi tagit del av under dessa lektioner kring ”Me too Figaro” har varit samma saker som man på sistone fått höra, men i och med teatern så har det blivit tydligare. Teatern har visat det i verkliga sammanhang vilket gör det både enklare att relatera till, och också enklare att tänka på och förändra i liknande sammanhang man själv upplever. På så sätt har i alla fall jag lättare tagit del av sakerna och kunnat tänka på det i mitt eget agerade både som inblandad och åskådare. Det tror jag gör det enklare att förstå och på så sätt förändra, vilket bidrar till ett bättre samhälle.

Ta alltid ansvar för dina handlingar och bete din inte som ett svin. Tänk innan du uttrycker dig. 

Projektet var bra för att det är ett viktigt ämne att ta upp och prata om.

Det var en rolig pjäs. Bra jobbat!

Människor ska sluta tro att allt är ok! Fråga alltid innan.

Är det mot din vilja eller vill du? Alltid hjärtat som väljer.

Det är alltid lättare att begå ett brott än att ställa dem tillrätta och bli av med skammen.

Det har varit ganska lärorikt. Och det här som vi pratade om är så viktigt att prata om. Man borde prata mer om detta i skolan. PS Teatern var jättebra!

Jag tycker den var bra och den tog upp många viktiga saker på ett bra sätt.

Idag tänkte jag mycket på hur personer med makt ofta kan uppfattas som hotfulla och/eller skrämmande och hur man kan göra för att ändra sättet som andra ser på en.

Jag kom att tänka på att alla kan säga förlåt om de vill. Och alla kan vara den person de vill vara.

Det är viktigt att komma ihåg att det är okej att säga ifrån eller att ingripa om man ser att någon inte vill. Jag är glad att ni har anordnat allt detta för att det är så viktigt att prata om och att man måste lära sig om alla dessa situationer och lösningar.

Pjäsen var jättebra (ville bara säga det). Jag har lärt mig massa saker om sexism, sexuella trakasserier och vad mycket bara vi barn kan hjälpa till med för att om vi börjar med mer jämställdhet m.m. så kommer saker att förändras. Jag lärde mig nya saker varje gång och ni gjorde det jätteroligt!

GöteborgsOperan Skapa

Skapa är GöteborgsOperans kreativa verksamhet med inriktning på deltagande och gemensamt skapande inom framförallt tre områden: barn och unga, interkulturellt arbete samt skapande utifrån att olikheter är värdefulla. Skapa rymmer alla GöteborgsOperans konstformer och har som uppdrag att utforska konsten, utveckla delaktigheten, spegla och påverka nutid och framtid. Läs mer om Skapa

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen