Aktuellt

Publicerad 31 mars 2019

Göteborgs|Operan 25 år!

GöteborgsOperan 1994–2019. Fira med oss! 


Tack!

År 2019 firar GöteborgsOperan 25 år. Under ett kvarts sekel har vi haft ynnesten att få välkomna dig att tillsammans med oss uppleva och dela livets alla känslor. Glädje, sorg, allvar. Kärlek, ursinne, häpnad. Oavsett spelplats har opera, musikal, dans och konsert fyllt våra sinnen. Tillsammans har vi blivit både klokare och modigare. 

Att få spegla och berika livet är en glädje och en utmaning. Kanske speciellt när omvärlden och tiden vi lever i förändras, när utvecklingen snurrar allt fortare och tillstånd vi trodde var eviga omdanas. Vi är oerhört glada och stolta över det gensvar ni ger oss. Er närvaro, er uppskattning och era frågor är ett kvitto på att scenkonst är väsentligt. 

Chrstina Björklund, vd

Operabarens jubileumspaket

  • Lyxig räksmörgås på rågbröd med Kalixlöjrom, citron- och pepparrotsmajonnäs, ägg, tomat och citron. 
  • 1 glas mousserande vin (eller alkoholfritt alternativ)
  • Kaffe och jubileumstryffel med smak av champagne och jordgubbe

Pris: 395 kr

(värde 427 kr)

Observera att jubileumspaketet måste förbokas senast dagen före besöket. Vänligen ange vid bokning hur många jubileumspaket som önskas. Jubileumspaketet serveras i Operabaren före föreställningen. Begränsat antal platser. Bokning görs via formuläret eller genom restaurangbokningsservice 031-13 13 00.

Röster om GöteborgsOperan

Vintern 2018/2019 bad vi er, kära publik, att beskriva er upplevelse av GöteborgsOperan. Tack för alla fina ord!

Katarina Granath
Lennart Sjöberg

”Jag är operaälskare och tycker att ni ger jättefina föreställningar. Jag reser från Stockholm och känner förväntan på stor musikalisk upplevelse.”
— Åsa Grenander

”Det är välkomnande och enkelt att komma hit, väldigt tillgängligt och öppet!”
— Katarina Granath

Jag går hit mycket för musiken och helhetsupplevelsen. Det är en fin hamnutsikt i en pimpad industriopera.
— 
Siv Carlsson

Kaj Laesö Buch
Lennart Sjöberg

”Över förväntan varje gång! Operabaren är en gömd skatt.”
— Kaj Laesö Buch

”Mina första barndomsminnen är julspelen på Operan. Nu försöker jag gå minst en gång om året, det är balsam för själen. Rundturerna bakom kulisserna är helt fantastiska”
— Weronika Hagerling

”GöteborgsOperan är så mångfacetterad. Det finns alltid en uppsättning som passar alla och jag hittar ständigt föreställningar som jag vill se.”
— Frida Johansson

Jarl Johansson
Lennart Sjöberg

”Jag fyller 75 år i dag. För ett halvår sedan bestämde vi att vi skulle fira här med familjen. Jag tycker väldigt mycket om huset och att få så olika upplevelser varje gång”
— Jarl Johansson

”Jag tycker om kultur och de olika typer av konstformer som finns här: musikal, opera och dans. Det är trevligt med konst och vänner samtidigt.”
— Manjula Deshpande

”Bra läge, härlig känsla! Det här är första gången jag ser en föreställning. Jag har längtat efter att se modern dans.”
— Sima Abdollahi

Sima Abdollahi
Lennart Sjöberg

”Vi kom till Göteborg bara för att besöka Operan och se dansverket Skid. Vi ville se Skid i Paris men det var slutsålt.”
— 
Viet Le trong

Tre medarbetares minnen

Från vänster: Liselott Berg, Åke Zetterström, Joel Björberg

”Jag minns den svettiga tiden före invigningen i slutet av september 1994. Vi tekniker jobbade dygnet runt, sov på soffor med spinnande hjärnor för att få all ny teknik att klaffa under de tre invigningskvällarna och ”Aniara” – Stora scenens första uppsättning. Vridscen, flygningar och allt nytt scenmaskineri skulle användas i skarpt läge direkt. Nu, 25 år senare, kan jag fortfarande känna en plågsam lättnadssuck i kroppen vid tanken på att scentekniken med vridscenen funkade helt och hållet för första gången under den första invigningskvällen.”
— Joel Björberg
I dag scen-, ljus- och bildchef, f.d. scentekniker 

”I helaftonsverket ”Bhima” var vi några som skulle göra "gudomlig entré" underifrån, långsamt åka upp från det nedsänkta orkesterdiket. Musiken började. Golvet rörde sig inte. Vi sprang genom källaren, upp via Futten (personalmatsalen) och med någon slags värdighet tog vi oss in från sidoscenen istället. Många gånger har man fått improvisera.

Jag är stolt över vad vi gör, var vi är idag och vad jag har fått vara med om. GöteborgsOperan är känd för att vara bra på att ta hand om konstnärliga team, enskilda artister och att förverkliga teamens visioner och idéer, hur utmanande de än är."
— Liselott Berg
I dag administrativ chef Dans, f.d. solist i GöteborgsOperans Balett

”Tvärtemot vad många befarade så stärktes den fantastiska gemenskapen som fanns på Stora Teatern i och med flytten till det nya operahuset. Plötsligt var ju alla i samma hus hela tiden. Här finns verkstäder, måleri, snickeri, skrädderi och stora orkester-, dans- och repsalar i moderhuset. På Storan sågs de olika avdelningarna ofta först när repetitionerna nådde scenen. Vi har en familjegemenskap och samlad kraft som jag tror berättar något viktigt om vad som bär GöteborgsOperans framgångar.” 
— Åke Zetterström, solist (baryton)

Kort historik

GöteborgsOperans historia börjar egentligen med Stora Teatern, den vita stenbyggnaden som ligger lite för sig själv i Kungsparken. ”Storan” invigdes 1859 och från 1920 var den Göteborgs främsta scen för musikteater. Redan i slutet av 1950-talet inleddes diskussioner om ett nytt operahus i Göteborg. Efter många turer togs det första spadtaget år 1991. Tre år senare, 1994, gick den efterlängtade flytten till det nya huset, ritat av Jan Izikowitz från Lund & Valentin arkitekter – stort som en hangar, med en arkitektur som förde tankarna till fartygsskrov, vindfyllda segel, broar och hamnkranar – och bekostat av stat, landsting, kommuner, näringsliv och privatpersoner. 

GöteborgsOperan invigdes under tre kvällar i rad. Rubriken på det stjärnspäckade programmet löd En makalös invigning! Sista kvällen blev det sjösättning och huset hälsades välkommen till kajen av sin gudmor, hovsångerskan Birgit Nilsson, som önskade "GöteborgsOperan dess lycka och framgång på de sköna konsternas outsinliga ocean."

Inom operahuset ryms en hel värld. Konstruktion, snickeri, måleri, smedja, kostymateljéer, loger, administration, scener och repetitionslokaler. När GöteborgsOperan invigdes var husets scenteknik den mest avancerade i världen. Efter en omfattande renovering år 2009 är vi återigen bland de främsta.

Husets smeknamn

Några av alla namnförslag från allmänheten inför invigningen av GöteborgsOperan: 

  • Kalsången
  • Ackordcentralen
  • Teaterbåten
  • Älvnynningen
  • Låtskjulet
  • La Kala
  • Notstället

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen