Alla föreställningar i augusti är inställda
För att förhindra smittspridningen av det nya coronaviruset ställer vi in all publik verksamhet under augusti.

Läs mer

Aktuellt

Publicerad 31 mars 2019

Säsongen 2019/2020 är här!

Fånga magin. Innan den försvinner.

Säsongen 2019/2020 blir någonting alldeles extra. Storslagna operafavoriter som Valkyrian, La bohème, Tosca och Carmen. Älskade musikalen Oliver! i ny, gatusmart tappning. Häpnadsväckande dans av cirkusmästaren Yoann Bourgeois och ikonen Ohad Naharin. Och mycket, mycket mer.

Se listan över samtliga kommande uppsättningar

Bläddra i säsongsprogrammet!
Klicka här för att komma till en digital version.

Abonnemang 2019/2020.
Fånga magin. Innan den försvinner.

Säkra säsongens upplevelser genom att boka något av våra abonnemang. 

Med Ditt val väljer du själv vad du vill se, när du vill se det och hur ofta du vill besöka oss. Pussla ihop Ditt val av minst tre föreställningar – gärna fler – på opera.se. Köp senast 31 augusti så får du 20 % rabatt! 

Premiär- och Veckodagsabonnemang är för dig som föredrar att låta oss välja.

Du får ett lägre biljettpris jämfört med att köpa lösbiljetter, förmåner hos våra samarbetspartners och kan dessutom ge biljetten till en vän om du får förhinder. Ombokningsskydd ingår i alla abonnemang. 

Läs mer och köp abonnemang här

Nyfiken på nästa säsong? 

Miniintroduktion till 2019/2020
1 & 2 april, start varje halvtimme mellan 12.00 och 14.30.

GöteborgsOperans foajé.
Vid pianot: Daniel Olmarker, introduktör 

Mats Bäcker

Säsongskonsert!
23 april kl 19.00, Stora scenen

Sångare, musiker och dansare fyller scenen för ett storslaget program med handplockade favoriter ur nästkommande säsong. Missa inte! 

Fri entré med biljett. Begränsat antal platser.

Läs mer om säsongskonserten


Gothenburg Culture Festival på GöteborgsOperan
6, 8 & 9 aug 2018

Den 6 augusti inleder GöteborgsOperans Danskompani  säsongen med en föreställning. Den 8 och 9 augusti fyller solister, musikalartister och GöteborgsOperans Orkester scenen med välljudande och lockande smakprov ur den nya säsongen.

Fri entré med biljett. Begränsat antal platser.
Mer information om biljettsläpp kommer senare.

Läs mer om Gothenburg Culture Festival

Opera

Mats Bäcker

Figaros bröllop

Kärlek, intriger och total förvirring. Mozarts briljant invecklade och mycket mänskliga komedi rymmer maktkamp och klasskonflikter, men också begär, glädje och förlåtelse. Allt i samklang med Mozarts evigt unga musik.
Läs mer om Figaros bröllop

Carmen

”Operakonst på högsta nivå.” DNDen självständiga Carmen är passionen personifierad: vild, orädd och förtärande. När hon kastar sin ros till Don José blir det upptakten till en relation dömd att sluta i tragedi.
Läs mer om Carmen

Nibelungens ring:
Filmvisning av Rhenguldet

Aldrig är undergången lika underbar som hos Wagner. Hösten 2018 inleddes den första Ringcykeln någonsin i Göteborg. En opera per år med final år 2021. Ladda upp inför Valkyrian med filmvisningen av prologen Rhenguldet, inspelad under spelperioden 2018.
Läs mer om Filmvisning av Rhenguldet

Valkyrian

Urstark, trotsig, sårbar. Valkyrian är en underskön berättelse om kärlek så djup att den trotsar alla konventioner och blidkar gudar. GöteborgsOperans ringcykel dirigeras av Evan Rogister, chefsdirigent på USA:s nationalopera i Washington. Regissör är Stephen Langridge, GöteborgsOperans konstnärlige chef Opera/drama år 2013–2019.
Läs mer om Valkyrian

La bohème

En gång var vi alla odödliga. Puccinis La bohème är lätt att älska. I fyra korta akter fångar han essensen av ungdomsårens vårdslöshet, där själva ungdomen strålar, falnar och dör. Lycka och förtvivlan existerar sida vid sida.
Läs mer om La bohème

Così fan tutte

Vem tar vem i Mozarts komedi? Fartfylld förväxlingskomedi på turné i Västra Götaland. Människan faller för sina svagheter – så gör vi alla – men Mozart står på den oförställda kärlekens sida. I tonerna målas den vackert, hängivet och djupt berörande. 
Läs mer om Così fan tutte

Döden i Venedig

När avgrunden finns inom dig. På en inspirationsresa till Venedig får den aktade författaren von Aschenbach upp ögonen för en ung man. Fascinationen övergår i besatthet. Skärva för skärva krackelerar författarens självbild, samtidigt som en koleraepidemi kryper allt närmare staden. Brittens sista opera, baserad på Thomas Manns roman.
Denna uppsättning har tyvärr utgått.

Tosca

När inga böner hjälper. Triangeldrama vars thrillerliknande intrig utspelar sig under knappt ett dygn. Här finns djup kärlek, en urstark hjältinna och en riktigt grym skurk. Allt fångat i förföriskt sköna Puccini-melodier.

Läs mer om Tosca

Dans

Mats Bäcker

Virus/Love

Smittsam dans. Ohad Naharins vitala Naharin’s virus är mjukt flödande och lekfull dans med utbrott av våldsamma solon. Vild estetik och stark fysisk närvaro får vi i Guy Weizmans och Roni Havers nya verk Love, en hetsig jakt på kärlek som motgift mot ensamheten i en värld där yta är allt.
Läs mer om Virus/Love

Autodance & Solo echo

Två danssuccéer på en kväll. Sharon Eyals Autodance är hypnotisk dans med stark attityd och pulserande techno. Den gripande Solo echo av Crystal Pite ackompanjeras av två sonater för cello och piano av Brahms. Endast tre föreställningar!
Läs mer om Autodance & Solo echo

Stoic

”Så jävla genial att benen viker sig.” BTTa chansen att se denna dundersuccé av stjärnkoreografen Sidi Larbi Cherkoaui. Allvar och humor, dans, skådespeleri och livemusik! Endast två föreställningar.
Läs mer om Stoic

Beyond

Magnetisk dans på högsta nivå. Koreografen, akrobaten och dansaren Yoann Bourgeois skapelser har själ och stort hjärta – hisnande magi och danspoesi så berörande att man kan gråta. Duon Wang Ramirez kombinerar ofta stilar som hip hop och popping med kampsport, nutida dans, fysisk teater och akrobatik. 
Läs mer om Beyond

3D international

Europeiskt danssamarbete mellan tre länder. Ett nytt, internationellt samarbete mellan tre framstående europeiska kompanier för nutida dans: GöteborgsOperans Danskompani, holländska Scapinobaletten och tyska Tanz Mainz.
Läs mer om 3D International

Konsert

Lennart Sjöberg

Scensommarkonsert

Operapärlor och smakprov ur den nya säsongen när solister från GöteborgsOperan ackompanjeras av biträdande chef Opera/drama Anders Ottosson på piano. Göran Gademan, dramaturg, guidar genom programmet.
Läs mer om Scensommarkonsert

Symfonisk sommarkonsert

GöteborgsOperans Orkester på turné med Weber och Brahms. Ouvertyren till Carl Maria von Webers opera Friskytten, hans lekfulla fagottkonsert och Johannes Brahms Symfoni nr. 1.
Läs mer om Symfonisk sommarkonsert

Jul i vårt hus

Kom och fira in julen och alla dess fröjder med oss i Skövde! Scenkonst för alla åldrar, något gott för magen och väldigt mycket trivsel.
Läs mer om Jul i vårt hus

Trettondagskonsert med bal

Endast det bästa är gott nog. Upplev en oförglömlig trettondagsafton, till brädden fylld av fantastisk musik, smakfull mat och dryck och bal på Stora scenen. Vinterkvällens skräddarsydda konsert är en mäktig upplevelse med kända körstycken ur opera och musikal.
Läs mer om Trettondagskonsert med bal

La ville morte

Människans blindhet och besatthet. Det andra framförandet någonsin av Nadia Boulangers enda opera. En tragisk berättelse som osar av symbolism och dekadens. Den impressionistiska musiken, med sin färgrika orkesterpalett och starka stämningar, påminner om Debussy och Ravel. Ges som konsert.
Läs mer om La ville morte

Blue planet in concert, Planet earth in concert och Frozen planet in concert

Upptäck världen. Filmvisning med GöteborgsOperans Orkester. George Fentons Planet-trilogi. GöteborgsOperan förvandlas till en biosalong när vi visar BBC:s mångfaldigt prisbelönade naturhistoriska tv-serie om planeten vi lever på.
Läs mer om serien

1970 – the final concert

Slutet på en era. Med musik av Jimi Hendrix, Joni Mitchell, Leonard Cohen, Miles Davis m.fl. Den brittiska rekordfestivalen Isle of Wight 1970 blev Jimi Hendrix sista stora framträdande – och markerade slutet på en era. År 2020 firar vi 50-årsjubileet med en visuell konsert, där Isle of Wight-festivalen med dess olika artister bildar fond för en berättelse om 1960-talet.
Läs mer om 1970 – the final concert

För hela familjen

Oliver!

Musikal av Lionel Bart. Fredrik Benke Rydmans version av den klassiska Dickens-musikalen. Oliver Twist är en hemlös pojke som kastas mellan människor och situationer, hopp och förtvivlan. Men även på botten finns värme och godhet, om än i tvetydig skepnad. Som den luttrade Nancy, som riskerar sitt liv för att hjälpa Oliver. Och råskinnet Fagin, ledare för det kriminella gäng som Oliver luras in i. Vem går att lita på? Sprittande energi, fantasifull frihet och maffiga dansnummer. 
Läs mer om Oliver!

Miniscen presenterar:
Rakel och Oraklet

En finurlig saga för barn mellan 6 och 8 år. Nyskriven minimusikal som blandar finurlig humor med stort allvar. Med scenkonstens magi får barnen följa med på en stärkande, fantasifull resa tillsammans med två musiker och två musikalartister/sångare.
Läs mer om Rakel och Oraklet

En julsaga

Musikal baserad på Dickens klassiska berättelse. Dickenskt 1800-tal blandas med färgsprakande festkarneval, Adams julsång med Stevie Wonder och stilla snöfall med blinkande disco. Musikal, opera, pop, rap och klassiska julsånger i en hjärtevärmande julmusikal för hela familjen.
Läs mer om En julsaga

Skapa

Skapa är GöteborgsOperans verksamhet för deltagande och gemensamt skapande – med barnkör, ungdomskör och GöteborgsOperans och Svenska Röda Korsets samarbete Internationella Kören som fasta inslag. Säsongen 2019/2020 introduceras särskilda Skapa-dagar på Lilla scenen, då allt kan hända för hela familjen. Sommarlovsmusikalen Återskapa: Valkyrian har hjältemod som tema, i september kommer ungdomsbiennalen Röster från Angered till GöteborgsOperan och på februarilovet kan du som vill vara med i en turbomusikal. Välkommen att delta på ditt eget sätt!

Läs mer om Skapa

European Choir Games 

GöteborgsOperans Barnkör och Ungdomskör medverkar i European Choir Games festivalkör, som uppträder runt om i Göteborg. På Göteborgs­Operan kommer körer från hela Europa att uppträda tillsammans. Fri entré.

3–10 augusti 2019, GöteborgsOperans foajé

Återskapa: Valkyrian

Under en vecka skapar ungdomar från Västra Götaland ett nytt musikteaterstycke tillsammans med professionella artister från GöteborgsOperan. Verket, som utgår från Wagners opera Valkyrian, visas sedan upp för publik. 

Fri entré med biljett.
Premiär 9 augusti 2019, Lilla scenen

Skapadagar 2019/2020

Sång, musik, dans, bild och teater – missa inte GöteborgsOperans Skapadagar! 

September 2019 är du inbjuden att delta och uppleva när GöteborgsOperans Barnkör och Ungdomskör gör gemensam sak med Skapa dans, GöteborgsOperans och Svenska Röda korsets internationella kör och Kulturskolan Angered. Välkommen på föreställningarna Röster från Angered, Återskapa: Valkyrian, en föreläsning av civilkurageforskaren Brian Palmer och mycket mer.

I februari 2020 inleder vi skollovet med deltagande verksamhet och föreställningar för hela familjen. 

Fri entré med biljett. 
17–22 september 2019 samt i februari 2020
Lilla scenen och foajén

Invigning av Framtidsveckan 

Två dagar med seminarier, samtal och föreställningar på temat hållbar mat samt utdelning av ett av världens största hållbarhetspris: Win Win Gothenburg Sustainability Award. 

Framtidsveckan arrangeras i samarbete med Win Win Gothenburg Sustainability Award, Studiefrämjandet och magasinet Camino. 

Fri entré med biljett.
30 & 31 oktober 2019 
Stora scenen och Lilla scenen

Öppet hus

Under februarilovet öppnar vi operahuset för alla nyfikna barn och deras vuxna. Kika på repetitioner, klä ut dig i teaterkostymer, gå en guidad tur bakom kulisserna och ta del av mängder av andra aktiviteter. Fri entré. 

Läs mer på opera.se när lovet närmar sig. 
13 februari 2020

Sommar, sommar, sommar

Sommarkonsert med GöteborgsOperans Barn- och Ungdomskörer. 

Maj 2020
Lilla scenen. Därefter på  turné till Skövdescenen och i Västra Götaland.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen