Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Säsongen 2020/2021

Säsongen 2020/2021

Sofistikerade rebeller

Med osviklig förmåga och kraft att beröra och vara relevant har danskonsten en självklar plats mitt i samtiden. Uppgiften som vi – Göteborgs­Operans Danskompani – oavbrutet ger oss själva är att staka ut nya, innovativa stigar. Vi måste våga vara rebelliska: utmana, välja det oväntade och förflytta gränser. I varje skapandeprocess börjar vi från noll, utan att veta var vi kommer att landa. Det är tjusningen med våra unika världspremiärer, både för oss och för dig som publik. 

Tillsammans med världens främsta koreografer och konstnärliga team skapar vi danskonst utan att kompromissa. Samtidigt ger vi utrymme åt nya spännande konstnärsröster. Genom att varje enskild dansare i kompaniet bidrar med särpräglat artisteri och sin unika identitet bildas en sammansvetsad helhet – en sofistikerad rebell.

Att ständigt utveckla konstformen, och på samma gång locka fler att upptäcka samtida dans, kräver en intrikat balansteknik. Vi ser med glädje att vårt arbete ger resultat med kontinuerligt stigande publiksiffror på Göteborgs­Operan de senaste säsongerna. Vi känner värmen, entusiasmen och engagemanget från såväl trogen som nyvunnen publik. Lika viktig är kontakten med publiken i Västra Götaland, där vi under spelåret 2020/2021 turnerar efterfrågade Ministeriet för olösta känslor

Katrín Hall

För er, kära hemmapublik, finns danskompaniet på nära håll. Många gånger behöver ni inte köa för att lyckas få en biljett. På turnéer i Europa och resten av världen är våra dansföreställningar ofta utsålda till sista stol. Och den internationella pressen hyllar våra dansare och de högkvalitativa verk vi presenterar. 

Förra säsongen fanns flera tillfällen att uppleva GöteborgsOperans Danskompani hemifrån soffan. Bland annat i SVT:s dokumentär 3,5 ton lera på dansturné – om kompaniets Europaturné med Sidi Larbi Cherkaouis Icon, och i Thom Yorkes, Paul Thomas Andersons och Damien Jalets Grammy-nominerade musikfilm Anima på Netflix. 

Säsongen 2020/2021 välkomnar vi flera av Nordens stora koreografer tillbaka till GöteborgsOperan.

I säsongens första världspremiär står det mångsidiga geniet Jo Strømgren från Norge för det ena verket, medan Atenbaserade koreografduon Christine Gouzelis och Paul Blackman – nya för Göteborgspubliken – står för det andra. Finländaren Kenneth Kvarnström återvänder äntligen, denna gång med ett nydanande scenkonstverk till livemusik av och med en av Nordens främsta artister. I vårens världspremiärer återkommer norske Alan Lucien Øyen och svenske Johan Inger till Stora scenen. Øyens skapelser är berättelser med stor empati och humanism. Johan Inger är den prisbelönte giganten som nu skapar ett nytt mångfacetterat verk för kompaniet – det första sedan 2010. Nypremiär blir det också för hyllade Contemporary dance av Hofesh Shechter

Med entusiasm fortsätter vi vår strävan att erbjuda samtidens mest spännande, berörande och nydanande danskonst. En äventyrlig resa vi innerligt hoppas att just du vill dela med oss. 

Varmt välkommen!
Katrín Hall, konstnärlig chef Dans

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen