Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Säsongen 2017/2018

Säsongen 2017/2018

Delaktighet och dynamik

Dans är en konstform som gör intryck på många sätt. Den berör, griper tag, återspeglar, provocerar. Den är relevant och uppfinningsrik, den spelar på dina inre strängar och ger din fantasi näring. Koreografer och konstnärer drivs av ett ständigt sökande efter nya möjligheter – nya teman, nya format, nya rörelsespråk.

Lennart Sjöberg

Danssäsongen 2017/2018 är fysisk, mångsidig och dynamisk med verk av väletablerade koreografer och levande legender, men bjuder också på nya, överraskande röster – okända och därför så spännande.

GöteborgsOperans Danskompani är stolt över att kunna presentera nya beställningsverk av Sharon Eyal, Roy Assaf, Sang Jijia och Damien Jalet. Vi har också äran att få fortsätta samarbeta med den legendariske koreografen Ohad Naharin. Han kommer att skapa en ny version av sitt verk Decadance speciellt för GöteborgsOperans Danskompani under titeln Decadance Gothenburg.

Jag har lärt känna kompaniets dansare som något alldeles extra, både som enskilda konstnärer och som ett kollektiv. Deras kraft är energisk och dynamisk, med en ständigt närvarande, stark känsla av mångfald och individualitet.

Jag är ivrig och entusiastisk inför att integrera konstformer. Därför är jag mycket glad över samarbetet med GöteborgsOperans livfulla orkester i säsongens första program. Tillsammans tolkar vi ett av 1900-talets mest kontroversiella, och mest magnifika, musikaliska mästerverk: Stravinskijs Våroffer.

Genom att skapa en plattform för nya koreografer fortsätter vi att vårda och omfamna husets egna talanger. Detta sker i ett nytt och fruktbart samarbete mellan Kungliga Baletten, Skånes Dansteater och GöteborgsOperans Danskompani; en nationell samproduktion där en koreograf från varje kompani skapar ett nytt verk för ett av systerkompanierna. Resultatet uppförs i Göteborg, Stockholm och Malmö.

GöteborgsOperans Danskompani är ett av de mest prestigefyllda samtida danskompanierna i Europa, och det största i Norden. Kompaniet lockar rosade koreografer och dansare från hela världen. Jag har lärt känna kompaniets dansare som något alldeles extra, både som enskilda konstnärer och som ett kollektiv. Deras kraft är energisk och dynamisk, med en ständigt närvarande, stark känsla av mångfald och individualitet.

Allra viktigast är dock mötet och kontakten med er, vår publik ... Vi kommer att fortsätta att sträcka ut handen genom att bjuda in till öppna repetitioner och eftersnack men också introducera nya, kreativa sätt för dialog och delaktighet
Katrín Hall, konstnärlig ledare Dans
Tilo Stengel

GöteborgsOperans Danskompanis karaktäristiska uttryck har visat sig vara mycket attraktivt på den internationella dansscenen. Kompaniet kommer att fortsätta att öka sin internationella synlighet och sitt goda rykte genom att uppträda på välrenommerade scener och festivaler, såsom Théâtre National de Chaillot i Paris och senare Sadler’s Wells i London. Danskompaniet kommer att inleda berömda dansfestivaler i Tyskland och i Schweiz, följt av föreställningar i flera städer i Europa.

Allra viktigast är dock mötet och kontakten med er, vår publik. Det är en vital och viktig del av min vision för GöteborgsOperans Danskompani. Vi kommer att fortsätta att sträcka ut handen genom att bjuda in till öppna repetitioner och eftersnack men också introducera nya, kreativa sätt för dialog och delaktighet. Mitt mål, min förhoppning och min avsikt är att synliggöra och öka medvetenheten om vårt unika danskompani men också att dela vår kärlek till konstformen med dig genom dansföreställningar av mycket hög kvalitet.

Du är varmt välkommen att följa med på vår spännande resa och våra äventyr framöver.

Vi ser fram emot att få finnas här för dig.

Katrín Hall, konstnärlig ledare Dans

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen