Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Säsongen 2018/2019

Säsongen 2018/2019

I ständig rörelse

Katrín Hall

På GöteborgsOperan är dans lika med rörelse. Fysisk, poetisk, hisnande, medryckande rörelse. Den dans du upplever hos oss känns i din kropp. Berättar dina historier, speglar dina drömmar och ställer samma frågor som du funderar över.

På GöteborgsOperan finns möjligheten att komma nära dansen och dansarna. Inför varje världspremiär öppnar vi salongen en kväll för att ge dig möjlighet att uppleva repetitionsarbetet. Vid det här laget är verken nästan färdiga. Koreografen, repetitionsledarna och dansarna befinner sig i en intensiv slutfas då alla bitar ska smälta samman till en helhet, till någonting nytt, unikt och oväntat.

Föreställningarna på Stora scenen inleds med en introduktion – många dessutom med en fysisk introduktion. Här får du se och prova rörelser tillsammans med dansare från kompaniet, och andra besökare som är lika nyfikna som du.

Som all samtidskonst är även den nutida dansen i ständig rörelse. Det nytänkande GöteborgsOperan är ett av ytterst få operahus i världen som hyser ett kompani för nutida dans. Här har danskonsten fått näring och nått nya höjder, något som bekräftades när kompaniet mottog Svenska teaterkritikers danspris 2017. Det internationella ryktet är i dag starkare än någonsin. Varje vecka får kompaniet förfrågningar om att inviga internationella dansfestivaler eller gästspela på världens ledande dansscener. Säsongen 2018/2019 kommer GöteborgsOperans Danskompani att turnera i Kina, inklusive Macau, inviga dansfestivalen i italienska Torino, framträda på prestigefyllda Sadler’s Wells i London och gästa Madrid, Paris och andra europeiska städer. På sina internationella turnéer är danskompaniet en stolt ambassadör för staden Göteborg och regionen Västra Götaland.

Bejaka nyfikenheten i dig och upplev samtida dans i världsklass – här i Göteborg.

GöteborgsOperans Danskompanis repertoar består så gott som uteslutande av nya verk skapade direkt för kompaniet. Vi kombinerar stora artister och låter dem skapa någonting unikt för just oss.

Uppsättningar 2018/2019

Årets världspremiärer på Stora scenen är resultaten av sådana möten. Med sitt nya verk fortsätter världskoreografen Sidi Larbi Cherkaoui sitt hyllade samarbete med GöteborgsOperans Danskompani. Kvällen delas med Crystal Pites utsökta Solo echo, ett existerande verk som hon valt att låta GöteborgsOperans Danskompani framföra.

Vårens stora danspremiär blir två exalterande världspremiärer av poetiska Marina Mascarell och explosive Hofesh Shechter. Efter sitt första besök i Göteborg utbrast den sistnämnde att kompaniet har ”planetens mest begåvade och mångsidiga dansare – det både sporrar och skrämmer mig att tänka på vad vi kan åstadkomma tillsammans”.

I januari får du en ny chans att uppleva den förra säsongens största succéer: Damien Jalets Skid, där scengolvet lutar 34° rätt ner i orkesterdiket, och minst sagt inbjudande Decadance Gothenburg av legendaren Ohad Naharin.

Storstilad säsongsfinal blir det med GöteborgsOperans första egna dansfestival: GöteborgsOperans Danskompani, internationella gäster, konsert, samtal, workshops och ett nytt verk inom ramen för GöteborgsOperan Skapa av den norske koreografen Jo Strømgren, känd för sin generöst humoristiska dansteater.

Bejaka nyfikenheten i dig och upplev samtida dans i världsklass – här i Göteborg.

Katrín Hall
Konstnärlig ledare Dans

Hälsningar från koreograferna i säsong 2018 /2019

Koreografer 2018/2019

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen